Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Gezi Parkı için tüm yurtta yapılan eylemler dünya basınında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor

        Taksim’de başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan ve hatta sınırları aşan protestolar olaylar dünya basını tarafından ilgiyle izleniyor.

        Gezi Parkı'nı koruma amaçlı eylem yapan topluluğa sert müdahalede bulunulmasının ardından hızla büyüyen ve bir parkın yerle bir edilmesinden çıkıp kitlesel bir tepkiye dönüşen gösteriler dünya basınında da geniş yer buldu.

        Güvenlik güçlerinin eylemcilere gösterdiği orantısız müdahaleden sonra sokaklara ve meydanlara çıkan halka dünyanın bir çok ülkesinden de destek geldi. Sosyal medya, yazılı ve görsel basında yer alan haberler, kısa sürede geniş kitlelere yayıldı.

        Dünya basını Gezi Parkı'nda, buldozerlerin önüne geçen, sloganlar atan, gece nöbete kalan yüzlerce eylemcinin, polis tarafından sabaha karşı 05.00'te gaz bombası ve tazyikli suyla dağıtıldığından bahsetti.

        'YARALILARIN FOTOĞRAFLARI YAYINLANDI'

        Yabancı basın, Türk polisinin, Gezi Parkı'ndaki protestoculara gaz ve su sıktığını; göstericilerin yaralandığını yazdı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve gazeteci Ahmet Şık’ın yaralandığı da vurgulandı. Taksim'deki göstericilerin yaralı halde fotoğrafları yayınlandı.

        'BARIŞÇIL PROTESTOCULAR YARALANDI'

        Uluslararası Af Örgütü ise, ''Barışçıl göstericilere yönelik artan polis şiddeti ciddi yaralanmalara sebep oluyor. Aşırı güç kullanımı durdurulmalı'' uyarısında bulundu.

        İşte diğer basın kuruluşlarının manşetleri...

        THE GUARDİAN: ''Türk protestosu polisin çekilmesiyle İstanbul’daki meydana kök saldı"

        İngiliz Guardian gazetesi internet sitesinde, Gezi Parkı eylemini ilk haber olarak verdi. ''Türk protestosu polisin çekilmesiyle İstanbul’daki meydana kök saldı’ başlığıyla verilen haberde ‘göstericilerin’ haftasonu polisle süren şiddetli çatışmalardan sonra ‘zafer’ ilan ettiği belirtildi. Haberde Gezi Parkı eylemi, Başbakan Erdoğan’ın iktidarda bulunduğu 10 yılda karşılaştığı en büyük zorluk olarak nitelendi. Gazete ayrıca, Başbakan Erdoğan’ın dün yaptığı konuşmadaki, ‘Olay miting yapmaksa, onlar 100 bin kişi toplarsa biz 1 milyon toplarız’ açıklamasına da yer verdi.

        Guardian, ‘İstanbul’daki protestolar Türk Baharı’nın tohumlarını ekiyor’ başlığını kullandığı haberinde, küçük çapta başlayan bir protestonun hükümete karşı büyük bir gösteriye dönüştüğünü söyledi.

        Richard Seymour yazısında, İstanbul'daki küçük bir parkın yıkılmasına yönelik protestonun rejim için acil bir durum olduğu ve potansiyel Türk baharının temeli olabileceğini yazdı.

        BBC: 'Olaylar uluslararası Af Örgütü ve ABD tarafından kınanıyor'

        İngiliz yayın kuruluşu BBC, bugün haberi ‘Türkiye gösteri sonucu oluşan zararı değerlendiriyor’ başlığıyla duyurdu. Haberde, 2 günde 900’dan fazla kişinin gözaltına alındığı ve 26’sı polis 53 sivilin yaralandığı, yaralananlardan 1’inin durumunun ağır olduğu bilgisi verildi. Eylem, son yıllarda Türkiye’de yaşanan en uzun hükümet karşıtı gösteri’ olarak nitelendi.

        BBC, Taksim Meydanı’nda devam eden protesto gösterisinin dördüncü gününde çıkan olaylarda polisin kullandığı biber gazı ve tazyikli su yüzünden 12 kişinin yaralandığını aktardı.

        Masum bir çevre koruma protestosunun hükümet karşıtı bir gösteriye dönüştüğünü yazan BBC, polisin göstericilere müdahalesinin Uluslararası Af Örgütü ve ABD tarafından kınandığını belirtti.

        CNN INTERNATIONAL: ‘Polis’in şafak baskını hükümet karşıtı gösterileri tetikledi’

        Cnn International kanalı ‘Polis’in şafak baskını hükümet karşıtı gösterileri tetikledi’ başlığıyla verdiği haberde polisin göstericilere karşı biber gazı, gözyaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandığı belirtildi. Türkiye genelinde 939 kişinin gözaltına alındığı bilgisi verilen haberde 79 kişinin de yaralandığı belirtildi. Haberde, Ankara Kızılay Meydanı’ndaki gösterilerde, polisin hükümet karşıtı slogan atan eylemcilere karşı plastik mermi kullandığı da duyuruldu.

        FİNANCIAL TIMES: ‘Türk polisi protestoculara karşı biber gazı kullandı’

        İngiltere'nin en saygın gazetelerinden Financial Times, Daniel Dombey imzalı haberinde ‘Türk polisi protestoculara karşı biber gazı kullandı’ başlığını kullanarak hükümetin 75 yıllık parkı alışveriş merkezine dönüştürmek istediğini buna karşı çıkanların da karşıt bir gösteri düzenlediklerini yazdı.

        Muhalefetteki siyasetçilerin ve bazı gözlemcilerin Taksim'deki protestonun hükümetin giderek artan baskıcı yönetiminin bir sonucu olarak gördüklerini belirterek, hükümetin kısa bir süre önce alkol tüketimine yasak getirdiğini bunun da ülkenin laik kesimi tarafından büyük tepki çektiğini bildirdi

        NEW YORK TİMES: ‘Polis geri çekilirken protestolar tüm Türkiye’ye yayıldı’

        Amerikan New York Times gazetesi, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili bugünkü haberinde ‘Polis geri çekilirken protestolar tüm Türkiye’ye yayıldı’ başlığını kullandı. Haberde Cuma gününden bu yana sert müdahalesi sebebiyle eleştirilen polisin Taksim meydanından çekilmesiyle, insanların meydana coşkuyla akın ettiği, bazılarının ‘parti’ yaparken bazılarınınsa polis araçları ve buldozerlere zarar verdiği belirtildi. Hükümet karşıtı gösterilerin tüm İstanbul’u sardığı söylenen haberde Ankara’da destek amaçlı yapılan gösterilere de yer verildi. Gazete buradaki göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla sert şekilde müdahale edildiği yazdı.

        WASHİNGTON POST: 'Masum protesto hükümete karşı giderek büyüyen bir gösteriye dönüştü'

        RUSSIA TODAY: 'Türkiye genelinde 900’dan fazla kişi gözaltına alındı’

        Rusya'nın İngilizce de yayın yapan televizyonu Russia Today, Gezi parkı eylemlerine geniş yer ayırdı. Haber, ‘Binlerce gösterici İstanbul’un Taksim Meydan’ında toplandı, Türkiye genelinde 900’dan fazla kişi gözaltına alındı’ başlığıyla verildi. Haberde, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentindeki protesto gösterileri de fotoğraflar eşliğinde yer aldı.

        EL CEZIRE: ‘Türkiye kitle protestolarının hesabını yapıyor’

        Katar merkezli El Cezire televizyonu internet sitesinde haberi manşetinden duyurdu. Hükümet karşıtı gösterilerin ardından temizlik yapıldığı ve yeni gösterilerin beklendiği belirtilen haber ‘Türkiye kitle protestolarının hesabını yapıyor’ başlığı ile duyuruldu. Haberde Türkiye’nin hükümet karşıtı gösterilerden sonra ortaya çıkan zararın değerlendirmesini yaptığı belirtildi. Pazar sabahı itibariyle Taksim Meydanı’nın sakin olduğu bildirilen haberde protestocuların polisle mücadelesinin henüz bitmediği söylendi. Pazar günü de protestoların süreceği bilgisi verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ