Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Mars'a yolculuk, Mars'a gidecek isimler, Mars'a gidecek Türkler
        1

        Mehmet İNMEZ / İZMİR (AHT)
        Hollanda merkezli Mars One şirketinin Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi kurmak amacıyla başlattığı projeye başvuran ve ilk elemeleri geçen 6 Türk'ten biri İzmirli Ece Kabadayı oldu. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi 18 yaşındaki Ece Kabadayı, internet üzerinden paylaştığı videoda, Mars'ı eğlenceli bir yer hale getireceğini, Mars'ın kraliçesi olmak istediğini, uzaylılarla evlenmeyi hedeflediğini anlattı.

        2

        YERLEŞİP DÖNMEYECEKLER
        Mars One şirketi, yaklaşık bir yıl önce Mars'ta koloni kurmayı ve bu macerayı bir televizyon şovuna çevirmeyi amaçlayan projesini duyurdu. Şirket, 2023'te gerçekleştirilecek geri dönüşü olmayan yolculuk için 4 erkek ve 4 kadının seçileceğini belirterek başvuruları internet üzerinden aldı.

        3

        Adayların 18 yaşından büyük, en az 1.57 metre boyunda, yaratıcı ve maceracı kişiler olması gerektiği belirtildi. Projenin duyurulmasının ardından "Kızıl Gezegen"e ayak basmak isteyen 120 ülkeden 200 bini aşkın kişi şirkete başvurdu. Türkiye'den 4'ü kadın 11 Türk de çılgın seyahat için başvuranlar arasında yer aldı.

        4

        Dünyadan 55 milyon kilometre uzaklıktaki Mars'a gitmek için başvuran Türklerden biri de geçen yıl İzmir Fen Lisesi'ni bitiren üniversite öğrencisi Ece Kabadayı oldu. Mars'a gidecek ilk insan topluluğu arasında bulunmak isteyen Ece Kabadayı, geçen yıl 200 bin kişi arasında yapılan ilk elemeyi geçerek bir üst tura çıkmayı başardı.

        5

        6 TÜRK SEÇİLDİ
        Şirket önceki gün ikinci tura kalan 4'ü kadın 6 Türk'ten 3'ünün Prof. Dr. Güler Ergun (34), Yasemin Higgins (43) ve Ece Kabadayı (18) olduğunu açıkladı. 18 yaşındaki Ece Kabadayı'nın İzmir Fen Lisesi mezunu olduğu ve şu an Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuduğu öğrenildi.

        6

        MARS'IN KRALİÇESİ OLMAK İSTİYOR
        Milyarlarca yıldır kızıl ötesi radyasyona maruz kalan ve soğuktan adeta kavrulmuş bir gezegen olan Mars'a gitmek için gönüllü olan ve 40 kişi arasına seçilen Kabadayı internet üzerinden bir de video paylaştı.

        7

        Kabadayı, paylaştığı esprili videosunda seçilmesi halinde Mars'ı eğlenceli bir yer hale getireceğini söyledi. Kabadayı ayrıca, Mars'ın kraliçesi olmak istediğini, uzaylılarla evlenmek, yeni dil ve din oluşturmayı hedeflediğini anlattı.

        8

        7 YIL EĞİTİM GÖRECEKLER
        Elemeler sonucu belirlenen gönüllüler, farklı gruplar halinde 7 yıl süren bir eğitimden geçecek. Ancak bu Mars'a gitmeleri için yeterli olmayacak. Yıllar süren eğitim sonrasında, kimin Mars'a gideceği, Mars One şovunun izleyicileri arasında yapılacak oylamayla belirlenecek. 2023'te gitmesi beklenen insan topluluğu ilk olarak, enerji için güneş panelleri kullanacak, kısa bir süre sonra Mars'ta küçük bir köy kurulacak.

        9

        MARS'IN ÖZELLİKLERİ
        Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibâren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithâfen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için 'Kızıl Gezegen' de denir.

        10

        Dünyadan tam 55 milyon kilometre uzaklıkta. Gönderilen mekikler, 150-300 gün arasında bir sürede ulaşıyor. Mars'ın kendi ekseni etrafında dönüşü 24 saat 37 dakika 23 saniye sürüyor. Ortalama yüzey sıcaklığı eksi 18 derece. Yer çekimi dünyanın yüzde 38'i.

        11

        Dünya'da 45 kilo olan bir kişi orada 17 kilo. Atmosfer yok. İnce bir atmosferi olan Mars gerek Ay'daki gibi meteor kraterlerini, gerekse Dünya'daki gibi volkan, vadi, çöl ve kutup bölgelerini içeren çehresiyle bir yer benzeri gezegendir. Ayrıca dönme periyodu ve mevsim dönemleri Dünya'nınkine çok benzer.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ