Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Alman bakana Gazze dersi Bakan Ahmet Davutoğlu Allaman bakanın sözlerine sinirlendi "İsrail'de sahiller boş"a sert cevap

        Bahar BAKIR/HABERTÜRK

        İsrail’in Gazze saldırısını durdurmak için Fransa’nın başkenti Paris’te cumartesi günü yapılan zirvede Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in “İsrail’de tüm sahiller boş. İnsanlar korkudan sahillere gidemiyor” sözü üzerine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu “Sahiller boş değil, Gazze sahili çocuk cesediyle dolu” yanıtını verdi.

        Fransa'nın başkenti Paris’te, Gazze ateşkesi için cumartesi günü gerçekleştirilen toplantıda, “İsrail’de tüm sahiller boş. İnsanlar korkudan sahillere gidemiyor” diyerek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun tepkisini çeken kişinin, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier olduğu ortaya çıktı.

        Alman Bakan Steinmeier, İsrail’in Gazze operasyonunun başlamasının ardından 15 Temmuz’da bölgeye gitti. Steinmeier, ilk önce İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmüş ve ardından da Filistin’de Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelerek, ateşkes için müzakerelerde bulunmuştu. Gazze’de ateşkesin sağlanması için girişimler sürerken, 26 Temmuz’da Paris’te ABD, Türkiye, Katar, İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa dışişleri bakanlarının katılımıyla bir toplantı yapıldı. Toplantıda, Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, İsrail ve Filistin’e yaptığı ziyaretleri anlattı.

        HAMAS VE SAHİL YORUMU KIZDIRDI

        Bakan Steinmeier, meslektaşlarına “İsrail’de durum kötü. İnsanlar korkudan sahillere gidemiyor. Tüm sahiller boş” dedi. Bu sözler Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun tepkisini çekti. Davutoğlu, Steinmeier’a, “Tüm sahiller boş değil, Gazze sahilleri çocuk cesetleriyle dolu’’ yanıtını verdi. Toplantıda, HAMAS’ın terör örgütü olduğuna ilişkin yorumlara karşılık da Davutoğlu, “HAMAS bir terör örgütü değil, kendi topraklarında kurtuluş mücadelesi veren bir yapı. Üstelik o topraklara da dışardan gelmediler ya da 60 yıl önce götürülmediler. Asırlardır orada yaşayanların torunları’’ diye konuştu.

        HABERTÜRK’ün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre Gazze’deki dramın küçümsenmesine Davutoğlu’nun dayanamadığını belirten kaynaklar, “Bakan bu sözleri duyunca sinirlendi. Kurduğu cümleyle verdiği mesajı toplantıdaki tüm bakanlar hissetti” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ