Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak ‘Jumeirah'ı sahillere yayacağız' - Emlak Haberleri

        Meltem ERSOY - Gazete HABERTÜRK / Haftanın Ropörtajı

        Bugüne kadar yaptığıprojelerle 300 binkişiyi ev sahibiyapan Kuzu Grup, BirleşikArap Emirlikleri’nin (BAE)ünlü markası ve dünyanınilk 7 yıldızlı oteli olarakbilinen Burj-al Arab’ın hemyatırımcısı hem de işletmecisiolan Jumeirah Group’uİstanbul’a getirdi. 450 milyondolarlık SeaPearl yatırımınabaşlayan Kuzu Grup’unYönetim Kurulu üyesi Özen

        Kuzu ile bir araya geldik vegayrimenkul piyasasına ilişkinfikirlerini, projelerini dinledik:

        * Siyaset ve Türkiye’ningündemine oturan diğergelişmeler sektörü nasıl etkiliyor?

        2015 yılında 2 seçim yaşadık.Bu seçimlerin arkasında kasımayında kurulan hükümetlesektöre canlılık gelmişti. 2015yılının sonları ve Mart 2016’yakadar bu böyle gitti. Martayının sonunda hükümetleilgili yaşanan sıkıntılar birnebze durgunluk yaşattı, amabunu attık yavaş yavaş. Şimdisatışlar iyi gidiyor.

        * Jumeirah Group ilebaşladığınız projede endişelergündeme geldi mi?

        Hayır. Hatta yabancıkaçıyor, turizm batıyor denenbir zamanda Jumeirah’nınburaya gelmesi ülkemizinparlak geleceğine olan inancıgösteriyor. Grup, BAE’deki enbüyük otel işletmecisi. BurjalArab’ın hem işletmecisihem sahibi. Avrupa’da dayeni yerler açıyorlar. Bizim deyatırımımız 2018’in ortasındaişletmeye açılacak.

        * Grup ile yeni projeleriniz olacak mı?

        Evet, bu proje dışındabaşka işbirlikleri de olacak.İstanbul dışında başka turizmkentlerinde yeni projelere imza atacağız, markaya yayacağız.Zaten Jumeirah Group CEO’suStefan Leser de “Kuzu Grup’labaşarılı ve uzun soluklu birortaklık planlıyoruz” demişti.İlk projemiz olan Ataköy’dekiSeaPearl ile de ilgili bilgivereyim: Ataköy’deki lüks

        otel ve rezidans birimleriniişletmesi için JumeirahGroup’la anlaştık. İstanbul’undenize sıfır tek premiumprojesi SeaPearl Ataköy’de,202 oda ve 62 özel rezidansvar. Projenin içinde ayrıca 2bin 344 metrekare konferanssalonu, 2 bin 800 metrekareVIP Club, 244 metrekareVIP business center, bin 400metrekare yeme içme alanı,500 metrekare denize sıfırrestoran, 3 bin 265 metrekarespor salonu da bulunuyor.

        İRAN VE CEZAYİR'DE 77 BİN KONUTA İMZA ATIYORUZ

        *Yurtdışında yeni proje var mı? Varolanlardan memnun musunuz?

        İran ve Cezayir’de de projelerimizedevam ediyoruz. İran Parand’da 20bin konut sahibini buldu. Pardis’in 37bin konutluk inşaatına devam ediliyor.Cezayir’de de 19 bin 700 konut inşaatısürüyor. Yani bu iki ülkede toplam 77bine yakın konuta imza attık ve atıyoruz.Yurtiçinde de 73 yıldır konut projelerindenhastanelere, altyapı tesislerinden okullarakadar 500’den fazla projeye imza attık.300 bin kişiyi ev sahibi yaptık. Bugünekadar 11 milyon metrekare inşaat alanında100 binden fazla konutun inşaatınıtamamladık, yapmaya da devam ediyoruz.

        ‘Yabancı alıcıya vatandaşlık satışları 3 katına çıkarır'

        *Sizin projelerinizdeyabancıya satış oranı kaç? Yabancıların Türkiye’ye ilgisi sürüyor mu?

        Bizim projelerimizdesatışlarımızın yüzde 20’siyabancılara oluyor. Buoran yerine göre projedenprojeye değişebiliyor.

        Bana göreyabancılaravatandaşlıkverilirse, bununönü açılırsasatışlar 3 katınaçıkar. Ön talepler,konuşmalar bunu

        gösteriyor. İspanya,Portekiz, Yunanistangibi ülkeler bu şekildegelişti gayrimenkulsatışında. Türkiye’nin debu yola girmesi lazım.

        * Düşen petrol fiyatları Ortadoğulunun elini kestimi?

        Çin, Hindistanpazarlarına açılmak lazım, bu doğru. Amayine de Ortadoğu, Körfezülkelerini es geçemeyiz, bu bölgede hâlâ 5-10 yıllıkbir büyüme potansiyelimizvar. Petrol fiyatları düştüama son dönemde yenidençıkmaya başladı. Kaldı kiOrtadoğuluların zatendaha önceden bir birikimivar. Bu birikimi Avrupa’dadeğerlendiriyorlar.Onları Türkiye’ye

        çekmemiz lazım.

        * Türkiye’dekisiyasettenetkileniyorlar mı?

        Bir ara birtedirginlik oldu, amaşu an geçti.

        ‘10 YILDA DÜNYANINILK 20 LISTESINE GIRERIZ’

        * Kuzu Grup olarakbundan sonra hangi alanlaraodaklanacaksınız? Konuttanziyade ticariye mi ağırlıkvereceksiniz?

        Konut, hastane, okul ve altyapıtesisleri alanlarında faaliyetlerimizedevam edeceğiz.Kuzu Grup olarak önümüzdeki10 yıl içinde dünya genelinde işyapan en büyük inşaat şirketlerisıralamasında ilk 20 arasına girmeyihedefliyoruz.

        Bu hedefimize ulaşmak içinAvrupa, Asya ve Afrika olmak üzere3 kıtada faaliyetlerimize devamedeceğiz. Ortadoğu bölgesinde yeniproje fırsatlarını değerlendireceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ