Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Çanakkale, Afyon’un elektrik faturasız ilk fabrikaları olacak - Enerji Haberleri

        Seçkin ÜREY-HT GAZETE

        Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Hakan Gürdal, bünyelerindeki Akçansa ve Çimsa’ya ait fabrikaların elektrik ihtiyaçlarını tamamen kendilerinin karşılaması hedefi için çalıştıklarını söyledi. Gürdal, “5-6 yıl içinde bu hedefimiz ilk önce ya Çanakkale fabrikamızda ya da Afyon’da yatırımı devam eden yeni fabrikamızda gerçekleştirmek. Elektrik faturası ödemeyen fabrikamız olacak” diye konuştu. Gazete Habertürk’ün sorularını yanıtlayan Gürdal, sürdürülebilir üretimin çimento grubunun en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını anlattı. Fabrikaların üretim sürecinde oluşan atık ısının tekrar üretime yönlendirme oranını artırarak ve yenilenebilir enerjiyi kullanarak elektrik faturasız fabrika hedeflerine ulaşacaklarını belirten Gürdal, “Afyon’da 165 milyon dolar yatırımla gerçekleştirdiğimiz yeni fabrikamızda güneş panelleriyle elektrik üreteceğiz” dedi. Gürdal, ilk başta akla gelmese de Afyon’un güneş enerjisi verimliliği bakımından Türkiye’nin güneyindeki bir çok ilden daha iyi konumda olduğuna dikkat çekti. Gürdal, Çanakkale fabrikasının da haziran ayında havaya verdiği karbondioksiti su yosunu (alg) üretimine yönlendirecek bir tesisi devreye alacağını açıkladı.

        BELEDİYELER ATIKLARI VERSİN

        Çimento fabrikalarının kömür kullanan döner fırınlarının katı atıkları bertaraf edebilme özelliği taşıdığını hatırlatan Gürdal, şunları söyledi: “Eskişehir fabrikamızda fırında kullanılan yakıtın yüzde 25’i katı atıklardan oluşuyor. Lastikler, seramik ve alçı üretim atıkları fabrikalarda kullanılıyor. Aslında evsel atıklar da çimento fabrikalarında bertaraf edilebilir. Evsel atıkların yakıt olmadan önce işlemden geçmesi gerekiyor. İşlem tesisinini biz yapabiliriz. Ancak belediyelerin bu atıkları çimentoculara uygun koşullarda vermesi gerekir.”

        "MÜHENDİSİM,100 YILLIK ÇİMENTOYU KABUL ETMEM"

        Bazı inşaat projelerinde yapılan ‘100 yıllık ömürlü çimento kullanılıyor’ tanıtımlarını sorduğumuz Gürdal, “Bir mühendis olarak 100 yıl ömürlü çimento ifadesini kabul etmem mümkün değil” yanıtını verdi. Çimento ve betonun yarı mamul olduğunu vurgulayan Gürdal, “Bizim de 100+ adını verdiğimiz bir ürünümüz var. 3. köprünün ayaklarında kullanıldı. Çimentonun ömrünü, içinde yer aldığı yapıda diğer malzemelerin nasıl kullanıldığı belirler. Geçirimsizlik ve yapının yıllar içinde bakımının yapılıp yapılmadığı çok önemlidir. Bir binanın kuzey ve güney cephesi bile farklı bakım ister” şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ