Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yazlık ev, uçuş kralını istifa ettirdi! - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ

        Dünyanın en büyük havayollarından birisi olan United Airlines, ilginç bir istifa haberiyle çalkalanıyor. Toplam bin 222 adet uçaklık filosuyla ABD’nin en geniş uçuş ağına sahip olan United’ın CEO’su Jeff Smisek, şirketi bilinçli zarara uğrattığının ortaya çıkması sebebiyle istifa ettiği belirtiliyor. Ancak Türkiye’den bakınca bu bilinçli zarara uğratma tablosu biraz farklı. Bizde kâra geçirme olarak bile algılanabilir. Anlayacağınız bizim buralarda rahat hazmedilecek bir istifa değil.

        Aslında “Göklerin Kralı” lakabı ile de anılan Jeff Smisek’in istifası üzerine pek çok spekülasyon gündeme geldi. Bunlar arasındaen güçlü olan ise New York ve New Jersey Havalimanları Otoritesi (Port Authority of New York and New Jersey-PANYNJ) Başkanı David Samson yararına şirketi bilinçli olarak zarara uğrattığı iddiası...

        Hikâye oldukça ilginç; Newark Liberty Uluslararası Havalimanı’nın canlanmasına yönelik yürütülen lobi faaliyetleri kapsamında, hiç bir talep görmeyeceği ve doluluk oranının düşük olacağının bilinmesine rağmen, United CEO’su Jeff Smisek, Newark-Columbia uçuşlarını başlatıyor. Neden bu hatta seferlerin başlatıldığına yönelik araştırmada ortaya çıkan netice de şaşırtıcı. Çünkü David Samson’un Columbia’da bir yazlık evi varmış.

        Bu durumun ortaya çıkacağının anlaşılması üzerine Smisek, bu hafta istifa ederken, konunun diğer muhatabı David Samson’un ise çok daha önce United Airlines’a sağladığı önemli bir desteğin ortaya çıkması sebebiyle Mart 2014’te görevi bırakıyor.

        Şimdi, yazlık eve sefer koyulmasına yönelik anlatılanlara bakalım. Yıl 2011. Bir davette Samson, Smisek’e şaka yollu olarak, tatile giderken çok fazla aktarma yapmak zorunda kaldığından dert yanıyor. Doğrudan uçuş başlatmaları konusunda talepte bulunuyor. Ve 2012’de Newark- Columbia seferleri başlıyor. Fakat Samson’un Mart 2014’teki istifası etmesiyle birliktede bu seferler kaldırılıyor.

        Gelelim Samson’un istifasına sebep olan hadiseye. Smisek, yazlık eve sefer koyunca Samson’dan buna karşılık Newark Havalimanı’na daha fazla yolcu getirecek olan PATH treni konusunda talepte bulunuyor. New Jersey’in girişinde yer alan George Washington Köprüsü üzerinde şerit kapatılarak hayata geçirilmesi planlanan PATH treni konusunda Samson, yerel yönetimle ters düşünce istifa etmek zorunda kalıyor.

        Ayrıca United’ın en önemli uçuş merkezlerinden birisi olan New Jersey Liberty Havalimanı’ndaki kira sözleşmesinin yenilenmesi için de Samson’un görevi esnasında Smisek’a baskı yaptığı söyleniyor. Bu baskı yüzünden yazlık evin bulunduğu Columbia’ya seferlerin başlatıldığı iddialar arasında.

        JEFF SMISEK’IN HIKÂYESININ HAZIN SONU

        Jeff Smisek, Princeton Üniversitesi ve Harvard Hukuk’tan iyi dereceler ile mezun olmuş. Önemli bir hukuk firması olan “Vinson&Elkins” te 12 yıllık tecrübe kazandıktan sonra 1995’te Continental Airlines’a geçiyor. Ocak 2010’da Continental’in CEO’su oluyor. Ve sıkı durun tam 5 ay sonra da United-Continental birleşerek dünyanın en büyük havayollarından birisi doğuyor. Smisek’de bu birleşme sonrası United’ın CEO koltuğuna oturuyor. “Göklerin Kralı” unvanını tescil ettirdiği bu birleşme törenine Türkiye’den de ben davetliydim. Jeff Smisek ile de tanıştım. Hatta soyadı benzerliği üzerine espri yaptık.

        İstifa haberini ve detaylarını öğrenince bu yüzden daha fazla şaşırdım. Çünkü ekibi üzerinde tam otoritesi olan, kendine güvenen, parlak başarılara imza atan bir isimdi. İnandırıcılığı yüksek bir isimdi. Continental’in Avrupa ve Latin Amerika’daki geniş rotası, yüksek doluluk oranlarıyla, United’ın iç hat ve Asya rotalarındaki gücünün birleştirilmesini en fazla o istemişti. Görev yaptığı süre boyunca da çok önemli ödülleri kazanmış ve şirketine kazandırmıştı. Ancak başarısından herkesin söz ettiği, 61 yaşındaki Jeff Smisek’in serüveni, içine girdiği ilginç hadiseler sebebiyle istifayla bitti. İsteyen istediği dersi alabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ