Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kadın çalışanda cam tavan sendromu - İş-Yaşam Haberleri

        Ümran AVCI / İSTANBUL

        Kısa adı KADEM olan Kadın ve Demokrasi Derneği, Türkiye’nin değişik illerinde okul, hastane ve bankalarda çalışan kadınların yaşadığı sorunları ve yükselme sürecinde karşılaştıkları engelleri ve zorlukları ortaya çıkarmak amacıyla ‘‘Hizmet Sektöründe Çalışan Kadınların Yaşadıkları Sorunlar ve Yükselmelerinin Önündeki Engeller Araştırması’’ yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Dünya Bankası İşbirliği’nde, SİDA İsveç Kalkınma Ajansı desteği ile yapılan çalışma için, 12 ilde üç sektörden 306 kurum ve bu kurumlarda görev yapmakta olan 2 bin 40 kadın ile görüşüldü. Prof. Dr. Ömer Çaha, Doç. Dr. Havva Çaha, Yrd. Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz’ın çalışması kadınların iş hayatındaki sorunlarını ortaya koydu.

        ‘YÜKSEKLERDE’ KADIN SAYISI AZ

        - Üst yönetim kademesine doğru gittikçe kadın çalışan sayısı azalıyor. Bu oran kurumdan kuruma değişmekle birlikte yüzde 10’a kadar gerileyebiliyor. Okul, hastane ve banka kurumlarında çalışanların yarısından fazlası kadın olmasına rağmen, belirgin bir cam tavan sendromunun (kariyerin bir aşamasında takılıp kalma korkusu) yaşandığı görülüyor.

        - Mesai dışı çalışma saatleri sebebiyle kadınlar yönetici pozisyonlarına atanamıyor. Kadın çalışanların hastanelerde karşılaştıkları en önemli sorunların başında mesai dışındaki nöbetler geliyor.

        - İşyerinde mobbinge maruz kaldığını söyleyen kadınların oranı yüzde 33. Kadınların yüzde 25’i hak ettikleri pozisyonlarda çalışmadıklarına inanıyor. Hak ettiği pozisyonda çalıştığını düşünenlerin oranı yüzde 73. Yine kadınların yüzde 33’ü hak ettiği maaşı alamadığını belirtiyor.

        - Türkiye’de erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmadığını söyleyen kadınların oranı % 47. n Erkek yönetici tercih eden kadınların oranı yüzde 27. Araştırmaya katılan kadınlar içinde erkek yönetici tercih edenlerin oranı, kadın yönetici tercih edenlerden daha fazla. Erkek yöneticiyi tercih edenlerin oranı yüzde 27, kadın yönetici tercih edenlerin oranı yüzde 19, “fark etmez” diyenlerin oranı ise yüzde 53.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ