Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Yıldırım: 2017 yılı yatırım hamle yılı olacak! - İş-Yaşam Haberleri

        9. Yatırım Danışma Konseyi (YDK) Toplantısı, bugün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında İstanbul'da başladı. 14 farklı ülkeden, 10 ayrı sektörde yer alan ve toplam ciroları 666 milyar dolar, toplam istihdamı da 1,5 milyon olan konsey üyelerinin katıldığı toplantının açılışını Başbakan Yıldırım yaptı. Başbakan yaptığı konuşmada 2017 yılının yatırım hamle yılı olacağını belirtirken, iş dünyasına yeni desteklerinin olacağını da ifade etti.

        Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından notlar;

        Bu toplantılarda dile getirilen konular şeffaf rekabetçi bir yatırım ortamı konusunda bizim için yön gösterici oldu. Bugün enine boyuna değerlendireceğiz. Sizlerin görüşleri, katkıları, önerileri bundan sonra yapacağımız yeni yapısal dönüşümlerin kararların içinde önemli bir zemin oluşturacaktır.

        * Türkiye son 14 yılda çok önemli işler başardı. Bunları hangi alanlarda yaptığımızı ifade edersek yapısal dönüşüm reformları, demokrasileşme adımları attık ama bunlarla beraber ekonomik büyüme alanında da kayda değer iş yaptığımızı da söyleyebiliriz.

        * Türkiye'nin Ak Parti geldiğindeki ekonomik görünümüyle bugünü kıyaslarsanız çok rahat farkı göreceksiniz. Siz Türkiye'nin rakamlarını da biliyorsunuz, dünyanın rakamlarını da biliyorsunuz. Dünya ekonomisi 2008'den itibaren küresel krizle karşı karşıya kaldı. Bu küresel krizin sorumlusu gelişmiş ülkelerdeki yanlış yatırımlar, kazanç iştahı küresel krizi ortaya çıkardı. Bundan sonra ne oldu küresel anlamda güven bozuldu.

        * İnsanların birbirine güvenleri azaldı. Küresel ticaretin finansmanı zorlaştı. Finansman zorlanınca küresel büyüme azalmaya başladı. Dünya ekonomisi büyümek yerine daralmak yoluna gitti. Birçok ülke için büyük bir felaket bazı ülkeler için ise fırsat anlamına geldi. Bizim ortaya koyduğumuz kararlı politikalar, küresel krizin ilacının yatırım olması gerektiği gerçeğinden hareketle 2009 dışında 27 çeyrek boyunca büyümememizi sürdürdük.

        * Yüzde 3'ün altındaki büyümeler ilave istihdam yaratmaz, ekonomide ciddi sıçrama gerçekleştirmez. Büyüme tamam ama büyüme belirli bir barajın üstünde olması lazım. Bizim yüzde 5'in üzerinde büyümeyi tutmak için ekonomik kurguyu buna göre yapıyoruz. Bunu yaparken de mali disiplinden vazgeçecek değiliz. Bir tarafı yaparak bir tarafı yıkarak yol almamız mümkün değil. Bunu nasıl yapacağız. Uzun vadeli üretime yönelik ihracata yönelik tedbirlerle yapacağız. Küresel yatırımcının Türkiye'de yeni iş kurmasına yönelik beklentilerini karşılayacağız.

        Güven yatırımcı için en büyük beklentidir. Güvenin devam etmesi uzun vadede yeni projelerin hayata geçmesi anlamına gelir. Güven konusunda Türkiye'de tereddütünüz olmasın.

        * Türkiye hem güçlü siyasi iktidar hem de sürekli kendini yenileyen bu anlamda yapısal reformlarını hız kesmeden devam ettiren gerek yerel gerek küresel yatırımcının beklentilerini karşılayan bir yönetim iş başında.

        * Türkiye 3,5 ay önce büyük bir olay yaşadı: 15 Temmuz. Şaka gibi belki ama silahlı bir darbe teşebbüsünü silahsız bir güçle alt eden bir Türkiye'den bahsediyoruz. Türkiye'deki vatandaşlarımız silahlı darbecilere karşı göğsünü siper ederek darbe yapmak isteyenlere darbe vurgu, gereken cevabı verdi. Türk milleti Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde ve demokratik yollarla seçilmiş Hükümetimizin kararlılığında ve milletimizin meydanları doldurmasıyla bu büyük tehlikeyi bertaraf etmiş ve hakettikleri dersi vermiştir. Bugün sadece darbe bastırılmadı, aynı zamanda Türk milleti Türk ekonomisini teminat altına aldı.

        • Merkez Bankası bile piyasalara müdahale etme ihtiyacı duymadı.

        * Değerli konuklar az önce ekonomimizle ilgili bilgileri size verdim. Biz yönetim olarak görevimiz sizlerin işini kolaylaştırmak. İş yapma iştahınızı ve kararlılığınızı arttırmak. Üretimi siz yapacaksınız ürettiğiniz malı siz pazarlayacaksınız. Birçok insana da hayatını idame ettirecek istihdam sağlayacaksınız. Bize düşen görev de sizin önününüzü açmak ve engelleri kaldırmak.

        * Sizden özellikle şunu istiyorum. Burada her şeyi açık açık söylüyorum. Siyaset yapmayın. Bundan sonra işlerimiz daha da zora girer diye düşünmeyin. Asıl gerçekleri bizden saklarsanız sorun olur. Burada kader birliği yapmışız. Sizler yerli yatırımcılar kim olursa olsun. Bu ülkenin kalkınmasına fayda sağlayan ekonomimizin büyümesine katkı sağlayan herkesin başımızın üzerinde yeri var. Biz hiçbirine yabancı gözüyle bakmayız. Bu ülkeye yatırım yapan bu ülkenin girişimcisidir. Bu ülkenin firmasıdır. Bu ülke için çalışıyordur. Hiç bir kısıtlama getirmeden bütün sağladığımız imkanlardan aynı şekilde yararlanacaksınız.

        * Aslında hazirandan bugüne kadar geçen 4-5 aylık süre içinde ciddi anlamda ekonomiyi yatırımcıyı ilgilendiren yasal düzenlemeler yaptık, idari tedbirler aldık. Bunların birçoğunu eminim bilmiyorsunuz. Bugün bakan arkadaşlarımız, sivil toplum örgütleri sizlerle paylaşacaklar. Burada görüşmelerden sonra bir sonuç ortaya çıkacak. Bu sonuç bildirisini de toplantı sonunda kabul etmiş olacağız. Düzenli olarak yayınlanan ilerleme raporlarıyla sürdüreceğiz.

        * Mevzu hesap kitap yatırımcı ne bekliyor biz neler verebiliyoruz. Burada tek taraflı alışveriş yok. Kazan kazan hesabı. Siz ekonomiye bu katkıyı sağlayacağım diyeceksiniz. Biz de size ihtiyacınız olan destekleri vereceğiz. Bu destekler finansal anlamda destekler olabilir. Ama bilin ki 2017 yatırım hamle yılı olacaktır. Yeni yeni desteklerimiz var. Çok önemli kararlarımız var. Bir kez daha teşekkür ediyorum.

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ