Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam THY'de kadın pilot sayısı rekor kırdı - İş-Yaşam Haberleri

        Gökhan ARTAN / AHT - özel haber

        Türk Hava Yolları'nda bundan 7 yıl önce bir elin parmakları kadar olan kadın pilot sayısında 2013 Eylül ayı itibariyle rekor kırıldı. THY de artık 11'i kaptan olmak üzere toplam 45 kadın pilot başarıyla uçuş yapıyor. Kadın kaptan pilotlardan bazıları uzun uçuşlarda dahi görev yapıyor.First Officer yani ikinci pilot olarak görev yapan 34 kadın pilotla beraber uçan erkek kaptan pilotlar ise kadın pilotların azminden ve disiplininden son derece memnun olduklarını söylüyorlar. İçlerinde asker kökenli, Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun pilotaj bölümü mezunu, yurtdışında bir uçuş okulundan mezun ve çeşitli üniversiteleri bitirdikten sonra sınavları kazanıp girdikleri THY Uçuk Akademesi'nden mezunlar var.Değişik mesleklere sahipken bu işleri bırakıp uçma sevdasına tutulan kadın pilotlar var.

        THY'de artık 11'i kaptan toplam 45 kadın pilot var

        Türk Hava Yolları'nda bundan 7 yıl önce 6 olan kadın pilot sayısında 2013 Eylül ayı itibariyle rekor kırıldı. THY de artık 11'i kaptan olmak üzere toplam 45 kadın pilot uçuş yapıyor. Kadın kaptan pilotlardan bazıları uzun uçuşlarda da görev yapıyor. İkinci pilot olarak görev yapan 34 kadın pilotla beraber uçan erkek kaptan pilotlar ise kadın pilotların azminden ve disiplininden son derece memnun olduklarını söylüyorlar. Kadın pilotlar arasında asker kökenli de var meslek sahibiyken işlerini bırakıp uçma sevdasına tutulanlar da bulunuyor.

        1930'lu yıllarda Bedriye Tahir Gökmen'in ilk Türk kadın pilotu olarak Türk havacılık tarihine adını yazdırmasını Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'in 1936 yılında dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu olması takip etti.

        THY ve özel havayolu şirketlerinde kadın pilot sayısı artarak devam ederken bundan 7 yıl önce sadece THY'de bir elin parmakları kadar olan kadın pilot sayısı THY'de rekor düzeye çıkarak 45'i buldu. Türk Hava Kuvvetleri'nde olan pilotluk eğitiminin, sivil okullarda da verilmesiyle birçok bayan zorlu sınavları da geçerek başta THY olmak üzere özel hava yolu şirketlerinde pilot olarak uçmaya başladı.

        İçlerinde asker kökenli olanlarda var. Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun pilotaj bölümü mezunu, yurtdışında bir uçuş okulundan mezun ve çeşitli üniversiteleri bitirdikten sonra sınavları kazanıp girdikleri THY Uçuk Akademesi'nden mezunlar var.THY de değişik mesleklere sahipken bu işleri bırakıp uçma sevdasına tutulan kadın pilotlar var. Kadıköy'de PTT ofisinde çalışırken işinden memnun olmadığı için istifa edip, açılan sınavları kazanıp pilot olan Buket Özkan gibi bayan pilotlarda var.

        11 KADIN KAPTAN PİLOT

        Türk Hava Yolları filosunda şu an 2 bin 836 pilot görev yapıyor.Bunlar içinde özellikle ekonomik krizdeki Avrupa Birliği ülkelerinden yabancı pilotlarda bulunuyor. 41 ülkeden 357 yabancı pilotun da uçtuğu Türk Hava Yolları'nda artık sayıları azımsanamayacak kadar da kadın pilot kokpitte yerlerini alıyor ve bu sayı her geçen yıl katlanarak devam ediyor.

        7 yıl önce THY'de 6 olan kadın pilot sayısı rekor bir düzeye çıktı. Yaklaşık 4 yıl önce ise sadece 3 kaptan ile 10 da ikinci pilotun görev yaptığı THY'de bugün 45 kadın pilot uçuş yapıyor. Özellikle THY'de gün geçtikçe artan kadın pilotlardan 11'i kaptan olarak, 34'ü ise first officer yani ikinci pilotluk yapıyor. Kadın kaptan pilotlardan bazıları uzun uçuşlarda da görev yapıyor. Hepsi başarıyla performans gösterirken ikinci pilot olarak görev alan kadın pilotlarla beraber uçuş yapan erkek kaptan pilotlar onlardan övgüyle söz ediyor.

        ERKEK MESLEKTAŞLARINDAN ÖVGÜ

        Erkek kaptan pilotlar ise kadın pilotların azminden ve disiplininden son derece memnun olduklarını söylüyorlar.Yolcularda artık kokpitte uçuş öncesi duydukları anonslarda kadın sesine eskisi gibi yabancılık çekmiyorlar. Daha önceden uçak içindeki anonslarda kokpitte kadın pilot olduğunda şaşıran yolcular şimdilerde sayıları gün geçtikçe kadın pilotların artmasıyla bu şaşkınlıkları yaşamıyorlar. Yolculardan bazıları pilotlarının kadın olduğunu duyunca memnuniyet mesajlarını kabin memurlarına iletiyorlar, bazen de alkışlıyorlar.

        Okyanusu geçen ilk Türk kadın pilot THY'de kaptan olarak uçuyor

        Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj bölümünü birincilikle bitiren Emel Arman, Hale Baloğlu, Sinem Ulusoy'da THY'nin 11 kadın kaptan pilotundan üçü olarak kokpitte başarıyla uçuş yapıyor. Babası da pilot olan Yıldız Teknik Üniversitesi matematik bölümü mezunu Baloğlu, Boeing 737 tipi uçaklarda, ABD'de iktisat eğitimini tamamlayan Sinem Ulusoy da Airbus 320 tipi uçaklarda kaptan pilot olarak görev yapıyor. 1993 yılında Alev Kılıçkeser Hottin'in Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü'nden mezun olarak ticari havayollarındaki ilk Türk kadın pilotu oldu. Alev Hottin'i pilot Dilek Karabağlı izledi. Karabağlı da Türkiye'nin ilk kadın kaptan pilotu oldu. THY'nin ilk kadın pilotu ise Emel Arman olmuştu. Uzun menzilli Airbus 340 tipi uçaklarda 2. pilot koltuğunda oturan Arman, 1997 yılında Atlas Okyanusu'nu geçerek ABD'nin New York kentine gitti ve "okyanusu aşan ilk Türk kadın pilotu oldu. Emel Arman şu an THY'de kaptan Airbus 330-340 tipi uçaklarda kaptan pilot olarak görev yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ