Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi Patlayıcıya 22 milyon liralık yatırım! - Savunma Sanayi Haberleri

        Malatya'da Anadolu Nitro AŞ ile İspanyol Maxam Europa SA ortaklığında 8 milyon euroluk (22.6 milyon lira) yatırımla hayata geçirilen patlayıcı fabrikası açıldı. 150 kişilik istihdam sağlanan tesiste madencilik, yol çalışmaları için kullanılan dinamit, anfo gibi patlayıcılar üretilecek. Tesis, yıllık 50 bin ton Amonyum Nitrat-Fueloil(ANFO), 5 bin ton kapsüle duyarlı patlayıcı, 3 milyon kapsül ve 10 bin ton yemlemeye duyarlı patlayıcı üretim kapasitesine sahip.

        Merkeze bağlı Karakaş Çiftliği köyünde kurulan fabrikanın açılış töreninde konuşan Malatya Valisi Vasip Şahin, bu yatırımın hem Türkiye hem de Malatya açısından çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye'nin askeri alanda İspanyol şirketleri ile Maxam firmasının müşterisi olduğunu anımsatan Şahin, "Dolayısıyla biz sadece sivil patlayıcılar değil, askeri amaçlı patlayıcıların da artık Türkiye'de ve Malatya'da bu tesiste üretilmesini arzuluyoruz, bekliyoruz. İspanyol dostlarımızın da bu konuda iş birliğine gideceklerini ve Karabekmez ailesiyle bunu da Türkiye'de gerçekleştireceklerine inanıyoruz. Malatya önemli bir kavşak noktasında bulunuyor. Hem Ortadoğu'ya hem Asya'ya pazarlama noktasında önemli bir kavşak noktası. Dolayısıyla pazarlama anlamında da bir sıkıntısı yok." dedi.

        "DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENİYOR"

        AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise Türkiye'de yatırımların devlet tarafından desteklendiğini hatırlattı. Ülkede son zamanda dev projelere imza atıldığını söyleyen Mustafa Şahin, boğazın iki yakasını denizin dibinden birleştiren Marmaray Projesi'nin de bunlardan biri olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yaptığı atılımın yabancı yatırımcıların da ilgisini çektiğini dile getiren Şahin, Maxam firmasının da şehirde yatırım yapmaktan pişman olmayacağını ifade etti.

        Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da Malatya'nın yatırımcılar için önemli avantajlar sunduğunu, İspanya firmasının Malatyalı ortağıyla şehre yatırım yapmasının sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi.

        "ÇOK EMEK VERDİK"

        Maxam-Anadolu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karabekmez ise Türkiye ve Malatya için önemli bir tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ülkemizin 2000'li yılların başından beri sergilediği performans ortada. Bu başarıların altında, Anadolu kentlerinde dönmeye başlayan, harekete geçen çarkların olduğunu düşünüyorum. Eskiden Türkiye denince İstanbul ve büyükşehirler akla gelmekteydi. Şimdi dünyanın sayılı firmaları, Anadolu şehirlerinin dinamiğiyle buluşuyor. Tesisin inşa aşaması bürokratik işlemler nedeniyle 6 yılda tamamlandı. Uluslararası bir firmanın ortaklığı için çok uğraştık. Yatırımı yaparken Malatya'yı tercih etmeleri için çok emek verdik." şeklinde konuştu.

        Maxam International Genel Müdürü ve hissedarı Herman Morales de Türkiye'de var olan güven ortamı nedeniyle yatırım yapmayı uygun bulduklarını kaydetti. Tören sonunda Vali Şahin ve beraberindekiler, fabrikayı gezdi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ