Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Çevre Bakanlığı Volkswagen ile ilgili süreci izlemeye aldı - Otomobil Haberleri

        Çevre Bakanlığı ABD'dekiemisyon testlerinde usulsüzlük skandalı ile mücadele edenVolkswagen firmasıyla ilgili süreci izlemeyealırken, üst düzey bir çevre bakanlığı yetkilisi, harekethalindeki araçlar ile rölantideki araçların egzoz emisyonuarasında büyük farklar olması durumunda, emisyon ölçümlerindeyeni konsepte geçme zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

        Reuters'a konuşan Çevre Bakanlığı yetkilisi şunları söyledi:

        "Volkswagen (VW) olayı yeni bir süreçtir. Egzoz ölçümleribizde genelde araç muayene istasyonlarında yapılıyor. Yaptığımızölçümlerde, diğer araçlar gibi VW marka araçlar da sınırdeğerlerini sağlıyor.. Gelen haberlere göre Amerika'daki kurumhem seyir halinde, hem de rölantide emisyon ölçümü yapmış. Ve buölçümlerde ikisi arasında kırk kat fazla değer ortaya çıkmış. Buölçüm bizlere ve dünyaya egzoz ölçümlerini araç hareket halindeölçmek gerçek sonucu yansıtır diyor.. Biz de süreci izlemeyealdık. Eğer hareket halindeki değerlerle sabit değerler arasındaböyle farklılıklar varsa biz dahil bütün ülkeler egzoz ölçümündeyeni konsepte geçmek zorundayız."

        ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) Eylül ortasında yaptığıaçıklamada VW ve Audi marka otomobillerin zehirli gaz emisyonutestlerinin sonuçlarını çarpıtarak denetleme kurumunu yanıltanbir yazılım içerdiğini ve bu nedenle şirketin 18 milyar dolarakadar para cezası alabileceğini açıklamıştı.

        ABD'nin ardından birçok ülke emisyon testlerinde usulsüzlükkonusunda kendi incelemesini başlatırken, Volkswagen söz konusuyazılımın 11 milyon araçta kullanıldığını ve bu araçlarınçoğunun Avrupa'da satıldığını belirtmişti.

        Volkswagen bugün yaptığı bir açıklamada egzoz gazı emisyontestlerinde hile yapan yazılım içeren 11 milyon aracı geriçağırarak onaracağını açıkladı.

        Çevre Bakanlığı yetkilisi ayrıca konuyla ilgili haberlerindünya medyasında yayınlanmasının ardından bakanlıkta olağanüstübir toplantı yapıldığını da belirterek, iki önemli kararaldıklarını dile getirdi. Ve şöyle devam etti: "İlk kararımız Amerika Birleşik Devletleri Çevre Ajansı'nınVW firmasıyla ilgili raporunu temin etmek. Bunun için DışişleriBakanlığı kanalıyla bu yazıyı istetiyoruz. İkinci kararımız ise,Gümrük Bakanlığı'na bir yazı yazarak, -Türkiye'ye ne kadar VWmarka araç girdi, bunların egzoz ile ilgili Türkiye'ye verdiğitaahhütler var mı?- sorularının yanıtını bulmak. Bu raporlargeldikten sonra önce bakanlık içerisinde bir değerlendirmeyapacağız. Sonra Sanayi ve Gümrük Bakanlığı yetkilileri ileoturup yasal süreci nasıl çalıştıracağımızı değerlendireceğiz veyol haritamızı ortaya koyacağız"

        Yaşanan emisyon skandalının ardından Türkiye'de nasıl biretki olacağına dönük ilgili bakanlıklardan bugüne kadar biraçıklama yapılmazken, Vokswagen'in yetkili satıcısı DoğuşOtomotiv konu ile ilgili olarak Volkswagen AG iletemas halinde olduğunu duyurmuştu.

        TÜVTÜRK AÇIKLAMASI

        Öte yandan, Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkilive görevli tek kuruluş olan TÜVTÜRK yaptığı açıklamada, şu andabu alanda gerekli akreditiasyona sahip olduğu belirtilerek,TÜVTÜRK'ün, bağımsız A tipi bir muayene kuruluşu olarakkayıtlarına göre tüm egzoz emisyon ölçümlerinin yüzde 35'iniyaptığı ifade edildi. Açıklamada, "Yani tüm egzoz ölçümlerinin 3'de 2'si, bizzatotomotiv bayileri/yetkili servisleri tarafından yapılmaktadır.TÜVTÜRK bu konuda farklı bir imtiyaza sahip değildir" denildi.

        TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları üç ortaklı bir kurum olupbu ortaklar arasında Volkswagen Grup markalarının Türkiyetemsilcisi Doğuş Otomotiv, Almanya menşeli TÜV SÜD ve Londramerkezli bir özel sermaye fonu olan Bridgepoint bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ