Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Saab 9-3 neden tercih edildi? - Otomobil Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Sanayi Bakanı Fikri Işık, İsveçli Saab markasının 9-3 platformunun fikri mülkiyet haklarının, İsveç Milli Elektrikli Araç Şirketi’nden (National Electric Vehicle Sweden-NEVS) satın alındığını açıkladı.

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobille ilgili, “Saab 9-3’ün isim hakkını değil, fikri mülkiyet haklarını satın aldık” dedi. Yerli otomobil için iki yolun bulunduğuna işaret eden Işık, bunlardan birinin her şeyin Türkiye tarafından yapılıp ortaya bir prototip çıkarmak olduğunu söyledi. Böyle bir çalışmanın 3-5 yıl zaman alacağını ve 1 milyar dolarlık da maliyet gerektirdiğine dikkati çeken Işık, şunları kaydetti: “Bu, aslında Amerika’yı yeniden keşfetmek anlamına da gelir. İkinci yol nedir? Bu noktada çalışmış, bilinen, kendini ispat etmiş bazı firmalarla işbirliği yapmak ama her şeyden önce fikri mülkiyet hakları sizde olan bir platforma sahip olmak.

        Biz bu iki alternatif arasında karar vermek durumundaydık ve dedik ki; ‘5 yıllık zamanı ve 1 milyar doları boşa harcamayalım’ ve zaten var olan bir platformun fikri mülkiyet haklarını satın almaya karar verdik. Bunun üzerinden teknolojiyi geliştirmeye devam edersek, en az 3 yıl ve 1 milyar dolarlık avantajla başlamış oluruz ve o 1 milyar dolarla projeyi bitirebiliriz. Bu noktada ciddi bir araştırma yaptık ve Saab 9-3’ün platformunun bizim açımızdan çok uygun olduğunu tespit ettik.”

        NEDEN SAAB SEÇİLDİ?

        Bakan Işık, “TÜBİTAK projede lider olacak ama NEVS firmasıyla bu alanda işbirliğimizi sürdüreceğiz” diye konuştu. Işık ayrıca, “Saab kaliteli, konforlu ve sağlam olmasıyla biliniyor. Böyle bir başlangıç Türkiye’nin menfaatine olacaktır” dedi.

        Proje ortağı İsveç’ten

        İsveç Milli Elektrikli Araç Şirketi (National Electric Vehicle Sweden-NEVS), 2012’de Saab kurtarma planının bir parçası olarak markayı satın aldı. Şirketin en büyük hissedarı olan Çinli NME Holding’in ileri teknoloji, enerji ve ulaşım sektöründe önemli yatırımları bulunuyor. NEVS Saab’ın İsveç’teki tüm fabrika, gayrimenkul ve diğer varlıklarını satın alırken, General Motors mülkiyetine sahip olduğu 9-5 platformunu satmayı reddetti. Ancak 1998-2010 yılları arasında üretilen 9-3’ün tüm fikri mülkiyet hakları NEVS’e geçti.

        Şirket bünyesinde Çinli, İsveçli ve Japon şirketlerin elektrikli araç, batarya teknolojileri konusunda da önemli çalışmaları bulunuyor. 9-3’ün tüm haklarını TÜBİTAK’ın satın alması aynı zamanda, üretim tesislerinin kurulması, benzinli motorlar dışında elektrikli araç ve batarya sistemleri konusunda NEVS ile önemli işbirliklerinin ipuçlarını taşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ