Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Facebook’un yapay zekası kendi dilini geliştirince kapatıldı - Teknoloji Haberleri

        Geçtiğimiz günlerde Tesla kurucusu Elon Musk ile Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in yapay zeka tartışmasında Musk’ın haklı olduğunu Facebook’un yapay zekası haklı çıkardı.

        Facebook araştırmacıları, tekniklerini geliştirdikçe yapay zeka ürünü sohbet (ro)botlarının kendiliğinden, adeta insan gibi, daha önce olmayan bir dil geliştirdiklerini keşfetti. Keşif sonrasında, yapay zekanın nasıl olup da kendi dilini geliştirmeyi başardığı konusunda ise ellerinde hala çok az bilgi var.

        Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta Elon Musk ile Mark Zuckerberg arasında tartışma konusu haine gelen ve internette tarafları takip edenlerin pür dikkat kesildiği yapay zeka konusunda Zuckerberg endişe edilecek bir şey olmadığı yönünde bilgilerle “bu olaydan neden çekindiklerine anlam veremediğini” belirtmişti.

        REKLAM

        Elon Musk ise Twitter’da Mark’ın görüşüne cevaben verdiği yanıtta “Mark ile konuştum, konu hakkındaki bilgisi sınırılı” diyerek tüm dikkatleri bu konu üzerine çekmişti. Musk’ın haklılığını ise ilginç bir şekilde Facebook’un yapay zekası ortaya koydu.

        Facebook araştırmacıları sohbet robotlarının teknikleri geliştikçe kendi kendine bir dil geliştirdiklerini keşfetti. Yapay zekaya sahip sohbet botları insanlara yardım etmek için öğrendikleri İngilizce’yi farklı bir şekilde sistematik bir şekilde kullanınca araştırmacılar şüphelendi ve sorunu çözemeyince botları kapattı.

        FacebookYapay Zeka Araştırma Laboratuvarı'ndan (FAIR) araştırmacılar, yapay zekaya makine öğrenimi yoluyla pazarlık etmelerini sağlamak için verdikleri eğitimlerin iyi gittiğini belirtiyor. Ne var ki geliştirdikleri modelde insanların kullandığı dilin yapay zeka tarafından bir sistematik oluşturularaksaptırıldığını fark edince işler değişti, fişler çekildi(!)

        İnsana ait olmayan bir dilin yapay zeka tarafından kendiliğinden geliştirilmesi araştırmacılar için kuvvetle muhtemel en şaşırtıcı ve heyecan verici gelişmelerden biri oldu. Ancak bu şaşırtıcı olan tek mesele değil. Zira yapay zeka pazarlık konusunda akıllı olduğunudaha iyi sonuçlar için gelişmiş stratejiler kullanarak kanıtlamış oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ