Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Erdoğan ile Putin Doğu Guta'yı görüştü

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. İki liderin görüşmesinde Suriye'de birlikte çalışmanın önemi vurgulandı. Duma ve Doğu Guta konusunun ele alındığı görüşmede Erdoğan, Doğu Guta'daki saldırılarla ilgili endişesini dile getirdi.

        Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye’deki son gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Duma veDoğuGuta’daki saldırılarla ilgili endişelerini dile getirdiği görüşmede, sivil ölümlerinin engellenmesi ve insani yardımların ulaştırılması için birlikte çalışmanın önemi vurgulandı. İki liderin, ay başında Ankara’da gerçekleşen ÜDİK toplantısından ve Suriye konusundaki Üçlü Zirve’nin sonuçlarından duydukları memnuniyeti de dile getirdikleri kaydedildi.

        REKLAM

        Suriye'de rejiminin,DoğuGuta'da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü.

        ESAD REJİMİNE ÜLKELERDEN KINAMA

        İngiltere Başbakanı Theresa May, Duma'daki kimyasal saldırıyı kınadı. "Gerekli adımları müttefiklerimizle müzakere edeceğiz. Kimyasal saldırıdan Suriye'yi destekleyenler sorumlu" açıklamasında bulundu.

        Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'den yapılan yazılı açıklamada, Macron ve Trump'ın Suriye konusunun ele alındığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

        Açıklamada, Macron'un "7 Nisan'daDoğuGuta'da, halka karşı düzenlenen kimyasal saldırıyı en şiddetli bir şekilde kınadığı" aktarıldı.

        ABD Başkanı Donald Trump ile Irak Başbakanı Haydar el-İbadi arasındaki telefon görüşmesinde de, Beşar Esad rejimininDoğuGuta'daki kimyasal silah saldırısının da ele alındığı bildirilmiş,Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başkan Putin, Rusya ve İran, hayvan Esad'ı destekledikleri için sorumlular. Büyük bedel ödenecek." değerlendirmesini yapmıştı.

        ALMANYA'DAN SERT KINAMA

        Alman hükümeti, Beşar Esad rejiminin Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolü altında bulunan Duma ilçesine düzenlediği kimyasal silah saldırısını sert dille kınadı.

        Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Berlin'deki basın toplantısında, Esad rejiminin yaklaşık 1 yıl önce de kendi halkına yönelik kimyasal silah saldırısında bulunduğunu hatırlatarak şu ana kadar yapılan araştırmaların Duma'daki son saldırıların da Esad rejimi tarafından düzenlendiğini gösterdiğini belirtti.

        İnsan hayatını hiçe sayan saldırılarla ilgili haber ve görüntülerin herkesi etkilediğini ifade eden Seibert, "Federal hükümet, kimyasal gaz kullanımını şiddetle kınamaktadır." dedi.

        Seibert, "Rejimin tutumu iğrenç ve insani devletler hukukunun temel kurallarını ihlal ediyor. Bu cezasız kalmamalı. Zehirli gaz kullanımının ve sivil tıbbi altyapının kasten bombalanmasının sorumluları cezalandırılmalı." diye konuştu.

        Sözcü Seibert, Esad rejiminin en büyük destekçisi olarak Rusya'nın da BM Güvenlik Konseyindeki tutumunu değiştirmesi gerektiğini vurgulayarak ''Rusya'nın yapıcı bir şekilde kimyasal gaz saldırılarının araştırılmasına katkı sağlaması gerekiyor. Rusya, BM Güvenlik Konseyinde kimyasal saldırıların araştırılmasına karşı olan tutumunu değiştirmeli." ifadesini kullandı.

        Rusya ve İran'ın, Esed rejiminin saldırılarını durdurma konusunda çaba harcamaları ve Suriye çapında ateşkes talep eden BM Güvenlik Konseyi kararına uymaları gerektiğini belirten Seibert, "Esad rejimi, acımasız tutumunu ve ihtilafın sadece askeri olarak çözülmesi yönündeki çabalarını Rusya ve İran'ın desteği olmadan bu kadar uzun süre sürdüremezdi." değerlendirmesinde bulundu.

        Esed rejiminin kimyasal silahları kendi halkına karşı kullandığı için bu silahların elinden alınması gerektiğini kaydeden Seibert, bu konuda somut bir planlarının olup olmadığı sorusu üzerine, konuyu müttefik ülkelerle görüşeceklerini açıklamakla yetindi.

        Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul da bu tür saldırıların cezasız kalmaması gerektiğini ve Alman hükümetinin bu yönde çaba harcayacağını söyledi.

        JOHNSON VE LE DRIAN DUMA'DAKİ SALDIRIYI GÖRÜŞTÜ

        İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Duma'da düzenlenen kimyasal saldırıyla ilgili olarak Fransız mevkidaşıyla görüştü.

        Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Johnson’ın Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Suriye’nin Doğu Guta bölgesinin Duma ilçesinde rejim güçlerince düzenlenen kimyasal saldırıyla ilgili olarak telefonda görüştüğü bildirildi.

        Duma’da yaşananlara dair acil bir soruşturma yapılması gereğinin altını çizen Johnson, saldırıya güçlü uluslararası tepki verilmesinin önemini vurguladı.

        Esed rejiminin 2014’ten bu yana en az dört kez zehirli gaz kullandığının uluslararası soruşturmalarla tespit edildiğine dikkati çeken iki bakan, bu saldırının sorumlularından hesap sorulması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.

        Kimyasal silahların kullanılmasını, kim tarafından ve nerede kullanılırsa kullanılsın kınadıklarını bildiren bakanlar, Kimyasal Silahlar Sözleşmesinin arkasında durmak ve bu "barbar silahı kullananların dokunulmaz kalmamasını sağlamak" için iş birliği yapma konusunda anlaştı.

        Bugün New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısının saldırıya verilecek uluslararası tepkinin belirlenmesinde önemli bir adım olacağına işaret eden bakanlar, toplantıda geniş bir seçenek yelpazesinin ele alınması gerektiğini vurguladı.

        BMGK, aralarında İngiltere ve Fransa'nın da yer aldığı bazı daimi ve geçici üyelerce Duma saldırısını görüşmek için toplantıya çağrılmıştı.

        İSPANYA: İNSANLIĞA KARŞI SUÇTUR

        İspanya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de Esad rejiminin Duma'daki sivilleri kimyasal silahla hedef almasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

        İspanya'nın kimyasal silah kullanılarak yapılan bombalı saldırıyı kınadığı vurgulanan açıklamada, "Kimyasal silahların herhangi bir kişi tarafından, herhangi bir yer ve zamanda kullanımı, uluslararası hukukun açık bir ihlali ve insanlığa karşı suçtur." ifadesi kullanıldı.

        Uluslararası toplumun bu alçakça silahların kullanımının cezasız kalması karşısında kayıtsız duramayacağı belirtilen açıklamada, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ)-Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Soruşturma Mekanizmasının süresinin uzatılmaması eleştirildi.

        İspanya'nın ayrıca "katliamın sorumlularından hesap sormaya" katkı sağlayacak olan mekanizmanın kısa sürede yenilenmesi için çalışacağı vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ