Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat 15. İstanbul Bienali'nin eserleri Eminönü, Kurtuluş ve Zeytinburnu'ndan

        Geçen salı Habertürk Hafta Sonu Ekleri ekibi olarak 15. İstanbul Bienali’nin 3 mekânını gezdik; Pera Müzesi, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve İstanbul Modern. Bienal gezisi sırasında her birimizin sanata yaklaşımı ve eserleri yorumlayışı ortaya çıktıkça yıllardır yan yana çalıştığımız masa komşularımızın bir başka yanını keşfettik. HT Cumartesi'nden Ece Ulusum'un haberi...

        Bienalde bize İKSV’den Zeynep Topaloğlu eşlik etti. Ve Alejandro Almanza Pereda’nın sosyal medyada paylaşım rekoru kıran betona batırılmış eserlerindeki 3 tabloyu, Kadıköy’deki antikacılardan aldığını anlattı. Meğer bir başka sanatçı Liliana Maresca’nın da yük arabalı “Recolecta” eserinde birçok “yerli” eşya varmış. Sanatçı hayatta olmadığından eserleri, ailesinin izniyle Eminönü’ndeki eskiciler ve Karaköy’deki antikacılardan toplanmış. Eserde marangoz Özkan Şener’in de emeği var. Örnekler bunlarla sınırlı değil, bienaldeki birçok eser için sanatçılar, İstanbul’un altını üstüne getirmiş. Siz de bienale katılan sanatçıların eser alışverişindeki rotalarını izleyerek kendi ilhamınızı yakalayabilirsiniz. Kim, neyi, nereden aldı, araştırdık.

        Liliana Maresca: Recolecta (Karaköy)

        Pedro Gomez Egana (Kurtuluş)

        Eşyaların Etki Alanı adlı yerleştirmesindeki mobilyalar İstanbul’dan. Egana, bu eşyaları Çukurcuma, Kadıköy, Karaköy, İMÇ ve Kurtuluş’taki spotçulardan toplamış. Eğer arasında beğendiğiniz eşya varsa; sehpalar Çukurcuma’dan, masa, ayaklı lamba Kurtuluş’tan. Yatağı da marangoz Özkan Şener yaptı.

        Pedro Gomez Egana: Eşyaların Etki Alanı (İMÇ)

        Jonah Freeman & Justin Lowe (Çukurcuma)

        Halı ve duvardaki resimleri Çukurcuma’dan, DVD kaplarını Eminönü’nden aldılar. Bir koltuğu da çöpte buldular!

        Lungiswa Gqunta: Çimen (Balat)

        Lungiswa'nın Çimen serindeki şişeler şişe toplayan spotçulardan.

        REKLAM

        Mark Dion: İstanbul’un Dirençli Deniz Yaşamı ve İstanbul’un İnatçı Otları eserleri için bayağı dolaşılmış. Suluboya malzemeleri Eminönü’nden, deniz hayvanları Büyükada ve Kilyos kıyılarının yanı sıra Kadıköy, Beşiktaş ve Beyoğlu’ndaki balık pazarlarından. Bitkilerse Tophane sokakları ve Boğazkesen’deki yetimhanenin arka bahçesinden.

        Kasia Fudakowski: Göğüs ucu şeklinde camları Kumbaracı Yokuşu’ndaki bir camcıya yaptırdı. Süpürgeler Eminönü’nden.

        Olaf Metzel: Toplama Merkezi’ndeki duvarları kaplayan malzeme Zeytinburnu’nda oluklu galvanize levha satan bir dükkândan alındı.

        İstanbul Modern

        Xiao Yu: ‘Zemin’ adlı videonun çekimlerinde yer alan eşek İstanbul’un kuzeyindeki Gümüşdere’den İstanbul Modern’in bahçesine geldi, planlandığı gibi 3 hafta kaldıktan sonra çiftliğine geri döndü.

        Küçük Mustafa Paşa Hamamı

        Stephen Rhodes: Willkommen Varsayımı ya da Özel Mülkiyetsizlik ve Ahbaplar eserindeki çadırlar, cankurtaran botu, uyku tulumu, mankenler gibi sergideki birçok ürün Karaköy, Balat ve Eminönü’nden.

        Bienal gençlerinden 15 kitap

        Bienaldeki sergi görevlisi her gencin elinde, oturduğu taburede bir kitap var mutlaka. Başta bunun da bienal kapsamında bir proje olduğunu düşündüm ancak değilmiş. Hepsi kendi kitapları... Bienalin genç çalışanları boş anlarında Instagram’da fotoğraf beğenmek yerine kitap okuyor. Bienal sessizliğinde harika bir aktivite. Gerçi yoğun saatlerde okumaları uygun görülmüyormuş. Pera, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve İstanbul Modern’de “avladığım” kitapların listesini sizlerle paylaşıyorum. Hepsi klasik...

        REKLAM

        1. Bir Yaz Gecesi Rüyası Shakespeare

        2. İnci - John Steinbeck

        3. Türk Mitolojisinin Anahatları Yaşar Çoruhlu

        4. Çavdar Tarlasında Çocuklar J.D. Salinger

        5. Çanlar Kimin İçin Çalıyor Ernest Hemingway

        6. Çanlar Kimse İçin Çalmıyor Charles Bukowski

        7. 1Q84 - Haruki Murakami

        8. Bülbülü Öldürmek – Harper Lee

        9. Yolda - Jack Kerouac

        10. Mutfak Zevkinin Son Günleri Refik Halit Karay

        11. Fikir Nasıl Bulunur - Jack Foster

        12. Satranç - Stefan Zweig

        13. Devlet - Platon

        14. Mrs. Dalloway - Virginia Woolf

        15. Tanrılar Kadınken – Merlin Stone

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ