Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Param olsa ben bu ayakkabılarla gezer miyim?" Ermenek'te hayatını kaybeden Tezcan Gökçe'nin babası:Param yok, param olsa ben bu ayakkabılarla gezer miyim milletin içinde

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        Türkiye onları ilk, "oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı?", "Gitti mi benim oğlan şimdi, saklamayın" cümleleriyle tanıdı. Her ikisi de 75 yaşında Recep ve Ayşe Gökçe çiftinin... Adeta olayın simgesi haline gelen çiftin yüzlerindeki derin çizgiler, sanki 75 yıllık hayatlarında çektikleri tüm zorlukları, zorlu coğrafyadaki hayat mücadelesini özetliyor.Bu arada Gökçe'ye valilik tarafından yeni lastik ayakkabı gönderildi. Acılı babaya, beldede kurulan pazarda 7.5 ile 10 lira arasında fiyata satılan ayakkabıdan gönderilmesi, sosyal medyada da tartışma yarattı.

        Yaşamları hep yoklukla, yoksullukla geçen, üç ayda bir aldıkları maaş ile geçimlerini sağlayan 5 çocuklu Gökçe çifti, tuvaleti dışarıda, banyosu ise oturma odasının bir bölümü perdeyle çevrilen alanda olan iki odalı bir evde yaşamını sürdürüyor.

        OĞULLARININ MEZARINI ZİYARET ETTİLER

        Lastik ayakkabıları dışında hiç ayakkabısı olmayan çift, oğullarının dünkü cenaze törenlerinde yine herkesi duygulandırdı. Ayşe ninenin ağıtları, Recep dedenin ayağındaki yırtık ayakkabı görenleri, dinleyenleri hüzünlendirdi. Recep Gökçe'nin ayağındaki ayakkabı, tüm mahsur kalan işçilerin aileleri gibi adeta yoksulluğu gözler önüne serdi.

        Gece boyunca rahat uyuyamayan çift, sabah saatlerinde oğullarının mezarı başında dua ederek, gözyaşı döktü. Yetkililer, Recep dedeye ayakkabı hediye etti.

        Duygularını ve yaşadıklarını paylaşan Recep Gökçe'nin dilinden, yine herkesi duygulandıracak cümleler döküldü.

        "ONLARI KİMSEYE MUHTAÇ ETTİRMEM"

        Recep Gökçe, bundan sonra 55 yıllık hayat arkadaşı Ayşe, torunları Recep, Duygu ve gelinine sahip çıkmak için mücadele vereceğini anlattı.

        Özellikle torunlarını, elinden geldiğince kimseye muhtaç etmeyeceğini vurgulayan Gökçe, oğlunun mezarını yaptıracağını, borçları varsa onu da ödeyeceğini dile getirdi.

        PARASI OLMASA DA HEP "VAR" DEMİŞ

        Bugüne kadar parasız günleri geçse de hep idare ettiğini aktaran Gökçe, "Bana çok söylediler, 'ihtiyacın varsa bize söyle' derler. 'Tamam söylerim' derim. Ama yine de söylemem. Ayıp olur, telaşe olur. Yaşım genç. Aylığımı aldığımda ayakkabıyı alırım. 'Paran yoksa para verelim' derler. 'Param var derim ızdırabımdan" diye konuştu.

        Gökçe, cenaze töreninde giydiği ayakkabılarla ilgili ise şunları söyledi:

        "Param yok, param olsa ben bu ayakkabılarla gezer miyim milletin içinde. 'Elindeki lastiği atıver' derler. 'Atarım ben, siz karışmayın' derim. Elin kadar ben alamadım mı? Elin kadar ben giyemedim mi? Param yok alamadım. Dişlerim yok. Eşimin de benim de dişlerim tükendi. Doktora yaptıracağımız dişler 'tutar mı tutmaz mı' diye sorduk. Yoksulluk nedeniyle gidip taktıramadık. Eğer orada param olsaydı, hemen taktıracaktım."

        İKİ AYAKKABI VERİLDİ

        Ermenek Kaymakamlığı’ndan alınan bilgilere göre Recep Gökçe’ye iki ayakkabı verildi. Bu ayakkabılardan biri iş ayakkabısı biri ise günlük hayatta kullanabileceği bir ayakkabı olarak düşünüldü.

        Yeni ayakkabıdan memnun görünen Recep Gökçe, " İmam getirdi, şimdi giymem desem olmaz. Almam desem olmaz. Madem getirmişler. Giydim. Dün burada kaymakam görmüş zaten. Eski ayakkabımı 2 senedir giyiyordum'' dedi. Kara lastik ayakkabıların daha sağlam olduğunu belirtirken, "Bu ayakkabılar, çamur, kuru aramaz. Bunları giy tarlanı sula, çiftini sür. Çalış topraklarda bir şey olmaz" diye konuştu.

        Recep Gökçe'ye, ayrıca hayırseverler tarafından 2'si İstanbul'dan kargo ile 3 çift ayakkabı daha gönderilmiş. Ermenek Kaymakamlığı tarafından da biri çizme türü olmak üzere 2 çift ayakkabı da mahalle muhtarı aracılığıyla Recep Gökçe'ye teslim edilmiş.

        Lastik ayakkabılar, beldede kurulan pazarda 7.5 lirayla 10 lira arasında satılıyor.

        KARAMAN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

        Karaman Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklama ise şöyle:

        "İlimiz Ermenek İlçesinde meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak cansızbedenlerine ulaşılan işçilerden Tezcan Gökçe’nin babası Recep Gökçe’ye Valilikten yeni lastik ayakkabı gönderilmesine ilişkin medyada çıkanhaberler eksik bilgiler içermektedir.

        Konuyla ilgili olarak Karaman Valisi Murat Koca son derece iyi bir niyetle Ermenek Kaymakamı Eyyüp Güngör’e, Recep Gökçe’ye kışlık ayakkabı alınması talimatını vermiştir.

        Kaymakamın İlçe Müftüsü Mehmet Seven’e konuyu iletmesi üzerine, Kazancı Bucak Mahallesi imam hatibi Azim Pişkin ayakkabı alınması için görevlendirilmiştir. Kazancı Merkez Mahallesi muhtarı olan ve aynı zamanda ayakkabı satıcısı olan Nurettin Albayrak’tan kışlık deri ayakkabı alınmıştır. Bunun yanında Bucak Mahallesi imam hatibi Azim Pişkin, o bölgede yaygın olarak lastik ayakkabı kullanıldığından dolayı kendisi debir lastik ayakkabı alarak Recep Gökçe’ye hediye etmiş, vatandaşımız Recep Gökçe de alınan bu ayakkabıları kabul ederek, yöre şartları nedeniyle lastik ayakkabıyı giymeyi tercih etmiştir.

        Valiliğimizin lastik ayakkabı alınması konusunda kesinlikle bir talimatı olmamış, alınan lastik ayakkabı tamamen İmam Hatip’in kendi tasarrufu ilegerçekleşmiştir."

        GÖKÇE ÇİFTİN DİŞLERİ TEDAVİ EDİLECEK

        Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı İlker Cebeci, Ermenek'te maden kazasında oğulları Tezcan Gökçe'yi kaybeden ve maddi sıkıntı nedeniyle diş tedavilerini yaptıramayan Ayşe-Recep Gökçe çiftinin diş tedavi masraflarını karşılayacaklarını bildirdi.

        Cebeci, yaptığı açıklamada, Recep Gökçe'nin "Dişlerim yok. Eşimin de benim de dişlerim tükendi. Doktora yaptıracağımız dişler 'tutar mı tutmaz mı' diye sorduk. Yoksulluk nedeniyle gidip taktıramadık. Eğer orada param olsaydı, hemen taktıracaktım" sözlerini basından takip ettiklerini belirtti.

        Bunun üzerine Oda yönetim kurulu olarak Gökçe çiftinin diş tedavi masraflarını karşılama kararı aldıklarını bildiren Cebeci, "En hızlı şekilde dişlerinin tedavilerini yapmak istiyoruz. Bunun için kendileriyle diyaloğa geçeceğiz. Ulaşım masraflarını da karşılayacağız. Yarın (bugün) personelimiz kendilerine ulaşmaya çalışacak" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ