Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 2015-2016 eğitim dönemi için öğrenci alımı başvuruları başlarken, askeri liseler kapılarını yalnızca HABERTÜRK’e açtı
        1

        Murat GÜRGEN / HT GAZETE

        FOTOĞRAFLAR: Arif AKDOĞAN

        2 Cumhurbaşkanı, 2 Mareşal, 9 Genelkurmay Başkanı ile 26 kuvvet komutanı yetiştirerek kırılması güç bir rekora imza atan Kuleli Askeri Lisesi, kapılarını yalnızca HABERTÜRK’e açtı

        2

        1800’lü yılların ilk yarısında, Osmanlı süvarilerini ağırlayan Kuleli Kışlası, bugünün Kuleli Askeri Lisesi, 1845’ten bu yana 170 yıldır eğitim veriyor.

        3

        230 öğrencisi Milli Mücadele’ye katılan, İstiklal Savaşı’nda 88 şehit veren Kuleli, bugüne kadar 2 Cumhurbaşkanı, 2 Mareşal, 9 Genelkurmay Başkanı, 8 Kara Kuvvetleri Komutanı, 9 Hava Kuvvetleri Komutanı ve 9 Jandarma Genel Komutanı yetiştirdi.

        4

        ‘Asker’ deyince akla ‘Harbiye’yle birlikte Kuleli’nin gelmesi boşuna değil. Asker kökenli cumhurbaşkanları Cemal Gürsel ile Cevdet Sunay, Mareşal Gazi Osman Paşa ile Fevzi Çakmak, Genelkurmay Başkanları İlker Başbuğ ile Işık Koşaner, Kuleli’den yetişenler arasında akla gelen ilk isimler.

        5

        Geleceğin komutanları, askerlik yolundaki ilk adımlarını Kuleli’de atarken, önce tarihi binadan ve yetiştirdiği isimlerden etkileniyor. Ardından askeri disiplinin sosyal anlayışla birleştiği eğitim sistemi devreye giriyor. Sistemin en belirgin özelliği, öğrencilerine sağladığı özgüven ve okuma alışkanlığı.

        6

        HERKESİN ELİNDE KİTAP

        Kuleli’de her öğrenci ve komutan elinde mutlaka ders dışı bir kitap taşıyor. Okulun kütüphanesinde 78 bine yakın Türkçe ve yabancı dilde kitap bulunuyor. DVD koleksiyonları, takip edilen 41 dergi öğrencilere ayrı bir dünyanın penceresini aralıyor.

        7

        Okula yeni başlayan 9. sınıf öğrencileri genellikle roman okuyarak bu sevgiyi kazanıyor. Yaş ilerledikçe tarih, siyasi tarih, sosyoloji ve uluslararası ilişkiler kitapları elden düşmez oluyor. Her dönem ortalama 40 kitap okuyorlar.

        8

        ÇILGIN PROJELER

        Kuleli öğrencileri doğrudan Kara Harp Okulu’na geçiyor. LYS hazırlık testi çözmek yerine kazandıkları zamanı kendilerini geliştirmeye ayırıyor. Gitarlar, tiyatro oyunları sahneye çıkıyor. Havuzda yüzücüler, minderde tekvandocular yetişiyor.

        9

        Bazıları yabancı öğrencileri imkân olarak görüyor ve onlardan müfredatta olmayan Çince ve Rusça gibi dilleri öğreniyor. Kuleli öğrencileri 2014 yılında TÜBİ- TAK ve okullar arası bilim yarışmalarında 14 kez dereceye girdi.

        10


        Halen, üniversitelerle işbirliği yaparak, dünyada örneği bulunmayan, radyasyona karşı koruyucu pilot üniforması, temassız kalp pili şarjı, damacana suların UV lamba ile steril hale getirilmesi gibi 38 ‘çılgın proje’ üzerinde çalışıyorlar.

        11

        SOMALİLİ ABDURRAHMAN

        Kuleli’de Azerbaycan, Gürcistan, Afganistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Somali ve KKTC’den toplam 95 yabancı öğrenci öğrenim görüyor. Harp Okulu’nu da Türkiye’de okuyup ülkelerine ‘komutan’ olarak dönecekler.

        12

        Somalili Abdurrahmah Ahmed Muhammed’in kardeşi Adnan da Işıklar Askeri Lisesi’nde okuyor. Türkçe’yi çabucak sökmüş. Boğaz’a düşen kar tanelerini izlerken “Keşke burası da Somali gibi sıcak olsa, güneş açsa” deyip gülüyor.

        13

        DERSTE BOĞAZ MANZARASI

        Okulun Boğaz manzaralı sınıflarında son sınıflar eğitim görüyor. Azerbaycanlı Ahmet Aliyev, “Uçaktan indikten birkaç saat sonra, Boğaz Köprüsü’nü geçerken karşımda Kuleli’yi görünce nasıl etkilendiğimi hiç unutamam” diyor.

        14

        Sınıf arkadaşı Ahmet Ekmekçi de doğup büyüdüğü İstanbul’da babasının 9 yaşındayken aldığı askeri üniforma ve okulun manzarasından etkilenip Kuleli öğrencisi olmuş.

        15

        MERDİVEN YAZILARI

        Kuleli, öğrencilerine attıkları her adımda ‘prensip’ aşılıyor. Dershane koridorlarına uzanan merdivenlerin basamaklarında dikkat çekici ‘özlü sözler’ yazılı. İşte birkaçı:

        “Bana yağmuru anlatma... Yağ.” (Victor Hugo)

        16

        “İnsanın iki seçeneği vardır: Ya bütün gün karanlığa küfredersiniz ya da güneşe yürürsünüz.” (Ahmet Şerif İzgören)

        “Başkaları için kendinizi unutun. O zaman sizi de hatırlayacaklar.” (Tolstoy)

        17

        “Hiçbir millet yoktur ki, ahlak esaslarına dayanmadan ilerlesin.” (Atatürk)

        “Düşünmeden konuşmanın cezası sonradan düşünmeye mahkûm olmaktır.” (Hz. Ali)

        18

        HABERTÜRK ASKERİ LİSELERDE İLK BÖLÜM...

        2050’li yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesini oluşturacak komutanların yetiştirileceği 2015-2016 eğitim dönemi için öğrenci alımı başvuruları başlarken, askeri liseler kapılarını yalnızca HABERTÜRK’e açtı.

        19

        Askeri liselerin en büyük avantajı üst düzey eğitim imkânı sunması. Yatılı olması ve öğrencilerin tüm ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması da bu okulları özellikle dar ve orta gelirli aileler için ‘cazibe’ merkezine dönüştürüyor

        20

        Askeri liseler, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ilk adımın atıldığı eğitim yuvaları.

        21

        Bugün henüz 14 ile 18 yaş aralığında olan geleceğin komutanları, askeri liselerin koridorlarında çocukluktan gençlik çağlarına geçişin heyecanını yaşarken, Genelkurmay Başkanlığı bir sonraki eğitim döneminin öğrencilerini seçmek için kolları sıvadı.

        22

        İstanbul’da Kuleli ve İzmir’de Maltepe Askeri Lisesi Kara Harp Okulu için, Heybeliada’daki Deniz Askeri Lisesi Deniz Harp Okulu için ve Bursa’daki Işıklar Hava Askeri Lisesi de Hava Harp Okulu için öğrenci yetiştiriyor.

        23

        Hem askeri liseler hem de astsubay meslek yüksekokulları için başvurular 19 Şubat’ta başladı ve 5 Mart’a kadar devam edecek. Sınavı ÖSYM yapacak. Baraj puanını geçenler, bir dizi teste tabi tutulacak.

        24

        ‘ASKER’ DEĞİL, ÖĞRENCİ

        Askeri liseler aslında ‘asker’ yetiştirmiyor, Harp Okulları’na öğrenci yetiştiriyor. Çünkü eğitim müfredatı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Anadolu liseleriyle aynı. Öğrencilere çok iyi derecede İngilizce’ye ek olarak, en az bir lisan daha öğretiliyor.

        25

        Klasik lise müfredatından farkı, ‘Diksiyon ve Hitabet’ gibi haftada 2 saatlik seçmeli dersler ile 10. sınıfta haftada 1 saat verilen ‘Temel Askeri Bilgiler’ dersi. Öğrencilerin müzik, tiyatro, resim gibi sanat alanlarındaki gelişimi de dikkat çekici.

        26

        WESTPOINT YOLUNDA

        Öğrencilerin önünde, subaylık eğitimini ABD’nin dünyaca ünlü okullarında alma imkânı da var. Kuleli ve Maltepe Askeri Lisesi’nde eğitim gören öğrenciler arasında yapılan seçmelerde, Westpoint Kara Harp Okulu için 6 aday öğrenci belirlendi.

        27

        ABD’li yetkililer Ankara’ya gelerek bir seçme daha yapacak ve 1 öğrenci Westpoint’te öğrenim görmeye hak kazanacak. Heybeliada Deniz Askeri Lisesi ile Işıklar Hava Askeri Lisesi’nden de birer öğrenci ABD’de Deniz ve hava harp okullarının öğrencisi olacak.

        28

        ÜST DÜZEY EĞİTİM

        Askeri liselerin en önemli avantajı, zengin kütüphaneleri, spor salonları ve laboratuvarlarıyla, Türkiye’nin üst düzey okullarının seviyesinde eğitim imkânı sunması.

        29

        Yatılı olması ve öğrencilerin giyimlerinden barınmalarına kadar her türlü ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması özellikle dar ve orta gelirli aileler için bu okulları ‘cazibe’ merkezlerine dönüştürüyor.

        30

        BİR ELİ SELAMDA DİĞERİNDE TARIK BUĞRA

        4 yıllık eğitim verilen askeri liselerin en küçük öğrencilerinden biri 2000 yılı doğumlu Emirhan Yılmaz. Askeri üniformayı henüz birkaç ay önce giyen Emirhan’a, Kuleli Askeri Lisesi’nin bahçesinde dolaşırken şans eseri rastladık.

        31

        Sağ eliyle ‘sert’ bir selam çakarken, sol elinde Tarık Buğra’nın kitabını taşıyan sarışın mavi gözlü Emirhan’ı üniforma ciddiyeti içinde görüp de durdurmamak, aklından geçenleri öğrenmemek mümkün değildi.

        32

        Onu bir an olsun asker ciddiyetinden sıyırıp gülümsetebilmemiz için “Büyüyünce Genelkurmay Başkanı mı olacaksın?” diye sormamız gerekti. Gururlu bir duruşla “Elbette isterim” diyen Emirhan, niçin asker olmak istediğini şöyle özetledi: “Orduluyum. Dayım uzman çavuş. Bu mesleği dayımdan görüp sevdim. Tek hedefim ülkeme en iyi şekilde hizmet edebilmek.”

        33

        NEDEN ASKERİ LİSELERİ TERCİH ETTİLER?

        KAĞAN TEKIN İÇÖZ (ANKARA): Askerlik çocukluk hayalimdi. Harp Okulu’nda okuyup piyade subayı olmak, Türkiye’yi yurtdışında temsil etmek istiyorum. Çince öğrendim, şimdi de İspanyolca öğreniyorum.

        34

        MERT YAKUT (KAYSERI): Babam askerliğini Genelkurmay Karargâhı’nda yapmış. Hep anılarını anlatırdı, ben de severek dinlerdim. Küçükken benim de bir gün ‘komutan’ olmamı isterdi. Ailem de ben de bu üniformayı giymemden gurur duyuyoruz.

        35

        BERK AKGÜL (TOKAT): İlkokulumuza askeri liselerle ilgili broşür asılmıştı. Resimlerde selam veren askerleri görünce heyecanlandım, “Ben de ileride asker olmalıyım” diye düşündüm. Bize, özel okullarda bulamayacağımız imkânlar sunuluyor.

        36

        YARIN: SÜVARİLERİN ARDINDAN ÖĞRENCİLERİ AĞIRLAYAN KIŞLA, KULELİ