Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem THY'nin Milano-İstanbul seferini yapan Airbus 320 tipi uçağı, bir motorunun alev alması nedeniyle Atatürk Havalimanı'na acil durum bilgisi verdi.

        Gökhan ARTAN / HABERTÜRK

        THY'nin Milano-İstanbul seferini yapan Airbus 320 tipi uçağı, bir motorunun alev alması nedeniyle Atatürk Havalimanı'na acil durum bilgisi verdi.

        Motorundan dumanlar çıkan uçak, saat 10.30 sıralarında 17.35 olarak adlandırılan Florya-Sefaköy yönündeki piste acil iniş yaptı. İtfaiye ve sağlık ekipleri uçağa müdahale etti. Motordaki yangın söndürüldü volcular tahliye edildi.

        Uçağa müdahalenin pistte yapılması nedeniyle diğer uçaklar Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendirildi.

        YILLARIN TECRÜBESİYLE BAŞARDI

        Alev alan uçağın kahraman pilotu Alphan Morkan'ın tecrübesi sayesinde79 yolcu burnu bile kanamadan tahliye edildi.

        SEFERLER İPTAL EDİLDİ

        Motor kısmı alev alarak acil iniş yapan Türk Hava Yolları (THY) Milano-İstanbul uçağın ardından Türk Hava Yolları iç ve dış hatlarda karşılıklı 45 seferi iptal etti.

        Türk Hava Yolları resmi twitter adresinden yapılan açıklamada, "Atatürk Havaalanı'ndaki operasyonel nedenlerle bazı seferlerimiz iptal edilmiştir. Havaalanına gelmeden önce lütfen uçuşunuzu kontrol ediniz" uyarısı yapıldı.

        Kaza nedeniyle uçaktan yolcuların tahliyesi ve toprak zemine çıkan uçağın çıkartılması için 17/35 pisti bir süre uçuşlara kapatılmıştı. Pistin kapatılmasından dolayı Atatürk Havalimanı'nda seferlerde aksamalar meydana geldi. Seferlerin aksamasından dolayı Türk Hava Yolları iç hatlarda Nevşehir, İzmir, Sinop, Antalya, Ankara, Samsun, Adana, Şırnak, Kayseri, Şanlıurfa, Erzurum, Mardin, Gaziantep, Trabzon, Alanya, Kayseri, Malatya, K.Maraş, Elazığ, dış hatlarda ise Köln, Milano, Nürnberg, Napoli, Bologna, Berlin, Roma, Prag, Venedik, Viyana gibi seferlerini iptal etti. Atatürk Havalimanı'na inmesi planlanan bazı uçaklar ise pistin kapanmasından dolayı Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendirildi.

        THY'DEN İLK AÇIKLAMA

        Yaşanan olaya ilişkin THY'den ilk açıklama geldi. Yapılan açıklamada "Türk Hava Yollari'nin TK 1878 sayili Milano-İstanbul uçağı Atatürk Havalimani'na ilk inişi sırasında pas gecmistir. Acil iniş deklere ederek gerceklestirdiği iniş sonrasında pisten çıkmıştır. Hızli ve güvenli tahliye işlemi gerçeklestirilmiştir. " denildi.

        VATANDAŞLAR YANAN MOTURU GÖRÜNCE BİNLERCE İHBAR GELDİ

        Uçağın İstanbul semalarında alev alan motoru ile havalimanına yaklaşması vatandaşlar tarafından kaydedilirken haber merkezlerine binlerce ihbar geldi.Acil iniş yapan uçağın fotoğrafları ve görüntüleri sosyal meyada sürekli paylaşıldı.

        THY BASIN MÜŞAVİRİ: 97 YOLCUMUZ TERMİNALE ALINMIŞTIR

        Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Dr. Ali Genç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada uçakta 97 yolcunun bulunduğunu ve hiçbir yolcunun sağlık sorununun bulunmadığını açıkladı.

        YANAN UÇAĞIN SES KAYDI ORTAYA ÇIKTI

        Türk Hava Yolları'nın (THY) Milano-İstanbul seferini yapan yolcu uçağında meydana gelen yangın, pilot ile kule arasındaki konuşmalara yansıdı.

        THY'nin yangın çıkan İstanbul-Milano seferini yapan uçağının kule ile olan ses kaydı ortaya çıktı. Ses kaydında Atatürk Havalimanı kulesi ile irtibata geçerek acil durum deklare eden pilot, iniş için gerekli önlemlerin alınmasını istiyor.

        DEHŞET ANLARINI ANLATTILAR

        THY'nin Milano - İstanbul seferini yapan TK 1878 sefer sayılı yolcu uçağında Atatürk Havalimanı'na yaklaştığı sırada yangın çıktı. Uçağın sağ motorunda çıkan yangın nedeniyle yolcular da büyük panik yaşadı. Atatürk Havalimanı'na acil iniş yapan uçağın 97 yolcusu, güvenli bir şeklide terminal binasına götürüldü.

        Yanan uçaktan inen yolcular, gazetecilere dehşet anlarını anlattı.

        Uçaktan inen yabancı bir yolcu, "Neler olduğunu anlamadı. İlk denemede uçak inemedi, daha sonra ikinci kez denedi. Çok korktuk" dedi.

        "UÇAK YERE BAYAĞI SERT VURDU, ÖNÜ KALKTI"

        Erkan Parmaksız isimli Türk yolcu ise, "Tam iniş esnasında tekerler yere vurduktan sonra bir den uçağın önü havalandı, sağ motor yere vurdu. Alev aldığını söylediler. Zaten içerisi kokuyordu. Herkes panik oldu. Maskeler falan açıldı. Sonra bir yarım saat döndük ama Allah biliyor o yarım saati. İkinci denemesinde tek motorla daha iyi indi. Ya kendisinin hatasıydı bilmiyorum yani. Yere bayağı sert vurdu, uçağın önü kalktı" diye konuştu.

        "SAĞ TARAFTAKİ YOLCULAR MOTORUN ALEV ALDIĞINI SÖYLEYEREK ÇIĞLIK ATTI"

        Yolcuların şok yaşadığını söyleyen Parmaksız, "Son yarım saat dönerken zaman geçmedi. Çünkü tek motor olduğu için sağa doğru yatıyordu uçak. 'Şimdi düşecek' diye kendimizi sıktık. Sağ tarafımızdakiler motorun alev aldığını söyledi. Bir bayan çığlık atarak hosteslere söyledi. Onlar da panik yapmayın dediler. Birincide çok sert vurmuştu. Piste indikten sonra toprak alana çıktı uçak. Slaytlarla kaydık tahliye oldu" ifadelerini kullandı.

        "MİLLET YAŞADIĞINA ŞÜKRETTİ, HERKES İNİŞTE ALKIŞLADI"

        Hasan Ali Eryılmaz isimli yolcu ise, "İniyorduk. Biraz uykuluydum. Piste tam inerken uçak yere çakılır gibi oldu. Sonra bir anda kalktı. Yaklaşık 15 dakika havada tur attık. Bu kez anons yapıldı. Acil duruma geçildi. Bize pozisyon almamızı söylediler. Piste iniş yapıldı. Muhtemelen sağ motorda sorun vardı. Sonra uçak pistten dışarı çıktı. Millet yaşadığına şükretti. Herkes alkışladı, kıyamet koptu" dedi.

        Bu fotoğraf, İstanbul'a acil iniş yapan THY uçağında bir yolcu tarafından çekildi. İşte ilk iniş sırasında uçağın kanat üzerinde meydana gelen hasar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ