Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Baransu'ya 50 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemi

        Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu bulunan Baransu ile avukatları katıldı.

        Duruşmada, Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliğinin avukatları da hazır bulundu.

        Duruşmada söz alan Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı, davaya ilişkin itirazları olduğunu belirterek, "Mahkemenizden düşme kararı verilmesini talep ediyoruz. Basın yayın yoluyla işlenen suçlarda davanın 4 ay içinde açılması gerekir ancak açılması gereken süreden 10 gün sonra iddianame düzenlenmiştir. Bu nedenle esasa ilişkin bir işlem yapılmadan düşme kararı verilmesini istiyoruz" dedi.

        Sanık Çoban'ın avukatı Veysel Ok da, "Dosyada yaptığımız ayrıntılı incelemede, davanın zaman aşımı süresine tabi olduğunu gördük ve davanın süresi içinde açılmadığını tespit ettik. Bu nedenle düşürülmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

        "MGK kararları gizlidir"

        MGK Genel Sekreterliği Hukuk Müşavirliği avukatı Emel Bulak da, davanın basın özgürlüğüyle ilgisi olmadığını savunarak, "Burada kötü niyet söz konusudur. Kötü niyetle devletin gizli belgeleri basın yoluyla ifşa edilmiştir. MGK kararları, gizlilik derecesindedir, açıklanamaz ve yayınlanamaz. Mesleki etikten yoksun bir haber yapılmıştır" şeklinde konuştu.

        Müzakereye çekilen mahkeme heyeti, sanık avukatlarının davanın basın yoluyla işlenen suçlardan olduğu gerekçesiyle düşme kararı verilmesi taleplerini, "dosyanın bir bütün halinde incelenmesi gerektiğini" belirterek reddetti.

        İddianamenin okunmasının ardından savunması alınan sanık Baransu da, "Yalan söylediğimi iddia ediyorlar. Mehmet Ali Şahin ve Bülent Arınç çıktılar, 'Baransu'nun yayınladığı yazılar doğrudur ancak biz bunları uygulamadık' dediler. Hiçbiri yalanlanmadı. Esasa ilişkin savunma yapmak için süre istiyorum" ifadelerini kullandı.

        MGK'dan gelen cevap yazısı

        Mahkeme Heyeti Başkanı Mahir Merdun, Taraf gazetesinde yayımlanan 481 sayılı MGK kararının, orijinal karar ile uyumlu olup olmadığı konusunda bilgi verilmesi için MGK Genel Sekreterliğine yazılan yazıya cevap geldiğini tutanağa geçirdi.

        Söz konusu yazıda, 481 sayılı MGK kararının 28 Kasım 2013'te Taraf gazetesinde yayımlanmasının ardından MGK Genel Sekreterliği bünyesinde komisyon oluşturulduğu ve inceleme yapıldığı anlatıldı.

        İnceleme sonucunda, söz konusu kararın kurul üyelerine imzalatıldıktan sonra çoğaltılıp el yazısı ile numaralandırılarak ilgili yerlere gönderildiği belirtilen yazıda, ıslak imzalı asıl nüshalarının MGK Genel Sekreterliğinde muhafaza edildiğinin tespit edildiği, gazetede yayımlanan bu belgenin MGK Genel Sekreterliğindeki asıl nüshasının kopyası olmadığı kararına varıldığı, bu nedenle herhangi bir idari soruşturma başlatılmadığı aktarıldı.

        Söz alan MİT'in avukatı Melek Serap Kara da, "MİT teşkilatı olayda suçtan zarar gören konumundadır. Sanıkların cezalandırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

        Mahkemenin ara kararı

        Mahkeme heyeti, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle MGK Genel Sekreterliği ve MİT Müsteşarlığının davaya katılma talebini kabul etti.

        Mahkemenin geçen ara kararında MGK Genel Sekreterliğinden dava konusu olan belgenin temini ve sızdırılmasıyla ilgili adli ve idari soruşturma yapılıp yapılmadığının sorulduğunu belirten mahkeme heyeti, bu konuda açık cevap verilmediğinden bu hususun yeniden müzekkereyle MGK Genel Sekreterliğine sorulmasına karar verdi.

        Mahkeme heyeti, sanık Baransu'ya esasa ilişkin savunma yapması için süre verilmesine de karar vererek duruşmayı erteledi.

        İddianameden

        Anadolu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aydın tarafından hazırlanan iddianamede, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararının, Taraf gazetesinin 28 Kasım 2013 tarihli nüshasında Baransu'ya ait "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haberle manşetten yayımlandığı kaydedildi.

        İddianamede, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Çoban ve Baransu'nun, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri istihsal ve ifşa ettikleri belirtilerek, sanıkların "devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları temin etme", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri istihsal ve basın yoluyla ifşa etme" suçlarından 30 yıl 2'şer aydan 50 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ