Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Poyrazköy davasının gerekçeli kararı açıklandı

        Sedef ŞENKAL DEMİR-İSTANBUL

        "Kafes eylem planı", "Amirallere suikast", "Gölcük'te ele geçirilen belgeler" ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı(ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştirildiği 84 sanıklı Poyrazköy Davası'nda verilen beraat kararının gerekçesi açıklandı.

        Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi 13 bölümden oluşan 1774 sayfa gerekçeli kararında 'Soruşturma ve kovuşturmayı yapanların belli bir grup ya da yapı adına hareket ettikleri" vurgusu yapıldı. Beraat gerekçesi 'delillerin kanuna aykırı elde edilmesi, imajlarının alınmamış olması,dijital delillerin değiştirilmesi ile aynı kişilerin tüm soruşturma aşamalarında görev almış olmaları' olarak sıralandı.

        "BELLİ BİR GRUP ADINA HAREKET ETMİŞLER"

        Aralarında emekli Koramiraller Kadir Sağdıç ve Ahmet Feyyaz Öğütçü ile Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar ve emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın da aralarında bulunduğu83 sanık hakkında beraatin verildiği, Somali'nin başkenti Mogadişu'da düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden eski SAT Komandosu Deniz Kıdemli Başçavuş Saadettin Doğan hakkındaki davanın düşürüldüğü anlatılan gerekçeli kararın 1654 sayfasında iddialar, deliller ve savunmalar yer aldı. Mahkeme gerekçesinde ilk kez soruşturma ve kovuşturma aşamasında görev yapan belli isimlerin bir grup ya da yapı üyesi olduğu, bu yönde hareket ettiklerine dikkat çekerek, pek çok kez delillere el konulduktan sonra açıkça sahtecilik yapıldığına vurgu yaptı. Delillerin adli bilişim standartlarına ve uluslararası olay yeri inceleme, delil toplama, delil koruma ve delil bütünlüğü kural ve regülasyonları ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nde belirtilen sınırlar dahilinde toplanmadığına kanaat getirdi.

        POYRAZKÖY GEREKÇESİ

        Beykoz İlçesi Poyrazköy Keçilik Mevkii'nde bulunan mühimmatlarla sanıkların bağını kuracak ispat edilen delillerin dosyada mevcut olmadığını belirten mahkeme, sanıkları mühimmatları gömerken gören kimsenin bulunmadığını, olay yerinden elde edilen kıl numuneleri ile sanıklar arasında herhangi bir irtibatın olmadığını anlatarak, telefon sinyal bilgilerinden de mühimmatların gömüldüğü tarihlerde olay mahallinde bulunmadıklarını ifade etti.

        KAFES EYLEM PLANI GEREKÇESİ

        Mahkeme davanın temelini oluşturan ve sanıklardan Levent Bektaş'tan ele geçirildiği ileri sürülen 1 Nolu CD ve 3 Nolu DVD ile ilgili polis tarafından hazırlanan tüm tutanak ve inceleme raporlarının adli bilişim temel prensipleri ve standartlarına göre eksik olduğunu belirtti. Ayrıca el konulan delillerin emniyete taşınması sırasında da gerekli hassasiyetin gösterilmediği, yalnızca bir defa açılabilecek şekilde tasarlanmış delil torbalarının kullanılmadığını kaydetti.

        DVD'LERİN OLAY YERİNDE KOPYALANMAMASI SAHTECİLİĞİN EN BÜYÜK DELİLİ

        Gerekçeli kararda el konulan CD ve DVD'lerin olay yerinde kopyasının alınarak, sanık veya avukatlarına verilmesinin basit bir işlem olduğunu buna rağmen bu kopyalamanın yapılmamasının sahteciliğin göstergesi olduğuna dikkat çekerek, "Bu duruma göre el konulan delillerin değişikliğe uğrayıp uğramadığını söylemek imkansız" denildi.

        Tüm dava kapsamında adli arama ve önleme yönetmeliğine uyulmayarak soruşturmanın başından itibaren delillerin güvenilirliğini yitirdiğini belirten mahkeme, dokümanlara sonradan ekleme yapıldığı ile tarih ve saatleriyle oynandığının bilirkişilerce tesitedildiğini hatırlattı. Delillerin manipülasyona uğratıldığını, bu tür delillerin mahkemece kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

        ÇYDD VE ÇEV GEREKÇESİ

        Çağdaş Yasamı Destekleme Derneği'nin Kadıköy Şubesi'nde ele geçirilen hard disk içerisinde yer alan suç unsuru dosyalarda da sonradan yüklemeler ile sahtecilik yapıldığının bilirkişilerce tespit edildiğini anlatan mahkeme, "Bu delillere itibar edilmesi mümkün değil" dedi.

        2. POYRAZKÖY DAVASI GEREKÇESİ

        Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada ele geçirilen 5 Nolu harddisk'te yer aldığı öne sürülen ve sanıklara "Ergenekon Terör Örgütü" adına faaliyette bulunmak suçunun yöneltildiği dijital verilerle ilgili olarak da 'sonradan yükleme' diyen mahkemedavaya konuyu tüm dijital veriler üzerinde sahtecilik yapanlarla ilgili suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

        AMİRALLERE SUİKAST DAVASI GEREKÇESİ

        Soruşturmanın başlamasına esas olan İstanbul Emniyet Müdürlüğü ElektronikŞube Müdürlüğü'ne 15.07.2009 tarihinde gönderilen e- posta ihbarında 'Bir kısım Deniz Harp Okulu öğrencisinin uyuşturucu kullandığı, birbirlerine uyuşturucu temin ettikleri, fuhuş yaptıkları, fuhuş için kadın temin ettikleri' iddiasıyla ilgili olarak olarak da ele geçirilen belgenin sanıklara ait olduğu yönünde kanıt bulunmadığına dikkat çekti.

        MAHKEMENİN VİCDANİ KANAATİ, "İNANDIRICI DELİL YOK"

        Gerekçeli kararın "Mahkemenin vicdani kanaati" bölümünde ise ihbar e-maili'nin kimin tarafından gönderildiğinin tespitinin yapılmadığı belirtilerek, "Sanıkların üzerlerine atılı suçları işledikleri yönünde somut, kabul edilebilir, her türlü şüpheden uzak, kesin veinandırıcı delil elde edilemedi" ifadesine yer verildi. Tüm bu gerekçelerle sanıkların suçlamalardan ayrı ayrı beraatlerine karar verdiğini kaydetti.

        BOMBALAR ORDUYA İADE EDİLECEK

        Adli emanette kayıtlı bulunan kişisel eşyaların sahiplerine verilmesine hükmeden mahkeme kazılarda ele geçirilen 4 el bombası fünyesinin Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kasımpaşa Askeri Savcılığı'nın yazıları gereği Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na iadesine karar verildi.

        SAHTECİLERE SUÇ DUYURUSU

        Mahkeme soruşturma aşamasında hukuka aykırı delil toplayan arama ve el koyma kararları veren, sahte delil üreten kişi ya da kişiler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

        DOSYAYA SEHVEN EVRAK DA GİRMİŞ

        Mahkeme adli emanatte bulunan deliller arasında dosyaya sehven girmiş evraklar olduğunu da tespit etti. 9 kişiden elde edilen emanetteki eşyalarının davayla bağlantılı olmadığını belirtildi. Osman Metin Öztürk'üGiresun Üniversitesi Rektörlük Binası'ndaki çalışma odasında yapılan aramada elde edilen evrakların da davayla ilgili bulunmadığına dikkat çekti.

        SANIKLARA 3 BİN TL AVUKAT ÜCRETİ VE TAZMİNAT DAVASI AÇMA HAKKI

        Mahkeme sanıkların kendilerini avukatla temsil etmeleri nedeniyle 3'er bin liraavukatlık ücreti verilmesine de karar veren mahkeme, haksız gözaltı vetutukluluk nedeniyle Hazine aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açmahakları olduğunu da bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ