Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Erdoğan ile Obama görüşmesi bitti

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama görüşmesi bitti. Görüşme 68 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris saldırısına ilişkin olarak "Terörün dini, ırkı, milleti, vatanı yoktur. Paris'teki de, Ankara'da, Antep'te, Diyarbakır'da, Suruç'ta olduğu gibi kolektif bir terörün karşısında kaldık. Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değil, tüm insanlığa karşıdır" dedi. Başkan Barack Obama da Türkiye'nin IŞİD'e karşı önemli bir ortak olduğuna değinerek, "Türkiye hem Suriye, hem Irak'ta IŞİD'le savaşma konusunda önemli koalisyon ortağı olmuştur. NATO müttefiği olarak, Türkiye çok önemli bir ortak olmuştur, Suriye'deki ortamı da gidermek için ortak olmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, G20 Zirvesi'nde biraraya geldi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.Saat 10.40'ta başlayan görüşmenin 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama ortak basın toplantısı yaptı.

        ERDOĞAN: TÜM İNSANLIĞA YAPILMIŞ SALDIRIDIR

        Görüşmenin ardından ilk açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

        "G20 Zirvesi çok farklı bir dönemde, özellikle Paris'te bu terör eylemi hepimizi üzdü. Şiddetle kınadığımız bir netice olarak bu döneme damgasını vurdu.

        G20 Zirvesi'ni belirlenen başlıklar altında devam ettireceğiz. Dünyadaki uluslararası terörizme karşı tavrımız keskin ifadelerle karşılığını bulacağına inanıyorum. Terörün dini, ırkı, milleti, vatanı yoktur. Paris'teki de, Ankara'da, Antep'te, Diyarbakır'da, Suruç'ta olduğu gibi kolektif bir terörün karşısında kaldık. Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değil, tüm insanlığa karşıdır.

        G20 Zirvesi'nde gerek iklim değişikliği, gerek mülteci meselesi, finansal, ekonomik gelişmeleri de değerlendireceğiz.

        Sayın Barack'la Suriye'de DAİŞ'le olan gelişmeyi de ele aldık. Koalisyon güçleri noktasında bundan sonra atacağımız adımları değerlendirdik. Model, stratejik ortaklar olarak bundan sonraki süreçte dünya barışı için kararlılıkla devam edeceğiz."

        OBAMA: TÜRKİYE IŞİD KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ORTAK OLMUŞTUR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından konuşan ABD Başkanı Barack Obama da şunları söyledi:

        "G20 küresel ekonomik konuları konuşmak için platformdur. Sayın Erdoğan'ın dediği gibi, Fransa'nın yaşadığı terör saldırıları da görüşmelere dahil olacak. Ankara'daki saldırıda olduğu gibi Fransa'daki saldırılar da bütün insanlığa karşı yapılmış saldırılardır. Başkan Hollande'a da söylediğimiz gibi, Fransa'nın arkasındayız, elimizden geleni yapacağız.

        Türkiye hem Suriye, hem Irak'ta IŞİD'le savaşma konusunda önemli koalisyon ortağı olmuştur. NATO müttefiği olarak, Türkiye çok önemli bir ortak olmuştur, Suriye'deki ortamı da gidermek için ortak olmaya devam etmektedir.

        Çok önemli toplantılarımız oldu. Türkiye-Suriye sınırındaIŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkabileceğimizi görüştük. Viyana'daki görüşmelerden bahsettik. Hem Ankara, hem Paris'teki IŞİD saldırılarını nasıl engelleyeceğimizden bahsettik. IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkabileceğimizi konuştuk. Türkiye ve Türkiye halkı çoğu Suriye halkından olmak üzere 2 milyonu aşkın mülteciyi barındırmaktadır. Bu çok ağır bir yüktür. Bu yükün nasıl hafifletilebileceğinden bahsettik.

        Aynı zamanda iklim değişkliği, küresel büyüme konusunda görüş alışverişinde bulunduk.

        Burada Sayın Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ