Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Davutoğlu: "Katil devlet" diyen vicdansızlar Fransa'dan ders alsın

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde partisinin 26'ncı dönem milletvekillerine hitap etti. 7 Haziran seçimleri sonrası yeise kapılmadıklarını, 1 Kasım sonrası da kibre düşmediklerini kaydeden Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin önceki dönemlerinde görev almış vekillere teşekkür etti. Ankara'daki katliamın ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "katil devlet" söylemini isim vermeden eleştiren Davutoğlu, "Katil devlet diyen vicdansızlar var ya, Fransız muhaliflerin, medyasının gösterdiği tepkiden ders almalılar" dedi. Davutoğlu, şöyle konuştu:

        Bizim hizmet yolculuğumuz partimizin kuruluşunda başladı. Küçük hesaplarla yola çıksaydık bugün geldiğimiz noktaya gelemezdik. Küçük hesaplar büyük yürekleri harekete geçiremezler. AK Parti kurulduğu günden bugüne girdiği bütün seçimlerde rakiplerine açık ara fark attı.

        AK Parti milleti hiçe sayan girişimler karşısında tavrını koydu. 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta yapılamayan 27 Nisan'da yapılmıştır. Seçim kararı aldık. Milletimiz AK Partiye büyük bir teveccüh göstererek demokrasi dersi verdi. 12'nci Cumhurbaşkanımızı halkın doğrudan oylarıyla seçilmesini sağlayacak düzenlemeyi getirdik. 22'nci dönem görev yapan bütün kardeşlerimizi saygıyla selamlıyorum.

        Bizi millete hizmet yolundan alıkoyamadılar. Bir yandan terörle mücadelemizi kararlılıkla sürdürürken milli birlik ve kardeşlik projemizi devreye soktuk. Kısa zamanda yol aldık ve akan kanı durdurduk. Hala etkilerini sürdüren ekonomik krizden Türkiye o dönemki milletvekillerin çabasıyla aştık. Cumhurbaşkanımızın o dönemki tabiriyle kriz teğet geçti. Küresel kriz şartlarında Türkiye'ye yansıyan birtakım olumsuzluklar nedeniyle 29 Mart'ta küçük bir düşüş yaşadık. Hizmet için yola çıkanların asla yenilmeyeceğini biliyorduk. 2011 seçimlerinde yolumuza devam ettik.

        2010 referandumu hem Türkiye demokrasisi için hem partimiz için büyük bir zafer oldu. 2011 seçimlerinde bir siyasi partinin alabileceği en büyük oy oranını alarak iktidarımızı perçinledik. 23'üncü dönem vekillerimize de saygılarımı iletiyorum.

        "GEZİ OLAYLARIYLA BAŞLAYAN SÜREÇ..."

        24'üncü yasama dönemi büyük bir güçle başladı. Misyonunu Yeni Türkiye'yi inşa olarak koyduk. Tasviye ettiğimiz eski vesayetçi Türkiye yerine yeni Türkiye'yi inşa etmek için yola devam ettik. 2013 mayısından itibaren pek çok komplo ile karşı karşıya kaldık. Gezi olaylarıyla başlayan süreç şer odaklarıyla anılır hale geldik. Bunlara karşı da dimdik durduk. 17-25 olayları yaşandı. O zaman Başbakan olarak görev yapan Cumhurbaşkanımızın dirayeti bu girişimleri boşa çıkardı. 30 mart seçimleri AK Parti için bir zafer oldu.

        Cumhurbaşkanımızı yüce makama yolladıktan sonra böylesine önemli bir görev değişimi en ufak bir çatlak olmadan yaşandı.

        "HUKUKA GÖLGE DÜŞÜRECEK BİR YANLIŞA İZİN VERMEDİK"

        Terör olayları Kobani bahane edilerek yeniden harekete geçildi. Güven ve istikrar ortamına kast edilen nice saldırı gerçekleşti. Ne birlik ve beraberliğimizden vagzeçtik ne de hukuka gölge düşürecek bir yanlışa izin verdik. Bütün o zorlu süreçlerden geçerek 1 Kasım'da yeni bir destan yazdık.

        7 Haziran seçimleri sonrası bizim için bir dirayet sınavıydı. Ak Partinin zayıflamasınuı bekleyenler yine umutlandı. 1 Kasım zaferini biz burada bu genel merkez binasında 7 Haziran gecesi başlattık. 7 Haziran akşamı psikolojik devrim gerçekleştirmiş olmasaydık bugün burada olmayabilirdik. AK parti kadroları 7 Haziranı da büyük başarı ile geçti. 7 Haziran'da yeise kapılmamak ne kadar önemliyse 1 Kasım seçimlerinin ardından kibre kapılmamak da o denli önemli.

        "MUHALEFET BİRLİKTE HAREKET ETMEKTEN UZAK"

        AK Parti içinden bir Meclis Başkanı çıkardık. Muhalefet partileri birlikte hareket etmekten ne kadar uzak olduklarını gösterdiler. Aramızda olmayan ama seçim kampanyalarımıza katılan arkadaşlarımızı özellikle selamlıyorum.

        7 Haziran'da birinci olduk ama bir muhasebe yapmamız şarttı. Partimizin her kademesinde çok kapsamlı bir iç muhasebe yaptık. Kongrede bir siyaset dersi verdik. AK Parti kongreleri diğer partilerin kongrelerine benzemez. Birlikle başlar beraberlikle biter. Bugün seçim yenilgilerinden sonra kongre tartışmaları yapan partilere tavsiyem kongreden korkmasınlar.

        "TERÖR BU TOPRAKLARDAN TEMİZLENENE KADAR..."

        Suruç saldırısında biz gerekli tepkiyi vermeseydik. Eş zamanlı saldırılar karşısında karşılık vermeseydik daha büyük sıkıntılar oluşabilirdi. Terör bu topraklardan açık söylüyorum, net söylüyorum... 1 Kasım seçimleri için yapıyorlar diyenlere söylüyorum... Terör bu toprakların her bir dağından, köyünden, sokağından temizlenene kadar mücadelemiz sürecek.

        "KATİL DEVLET DİYEN VİCDANSIZLAR, FRANSA'DAN DERS ALMALI"

        Katil devlet diyen vicdansızlar var ya, Fransız muhaliflerin, medyasının gösterdiği tepkiden ders almalılar. Herhangi bir resim, video gördünüz mü? Herhangi bir muhalifin Fransız hükümetine saldırdığını gördünüz mü?

        Ben son mitinglerde meydanları doldurup teröre karşı, terör odaklarının hayal ettiği krize karşı sesini yükselten vatandaşlarımıza tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Herkes kenara çekilse AK Parti yiğitleri bu meydandadır görüşünü gösterdiler.

        "7 HAZİRAN'DAN SONRA KUTUPLAŞTIRICI BİR DİL KULLANMADIK"

        7 Haziran'dan bu yana hiçbir şekilde kutuplaştırıcı bir dil kullanmadık. Doğu ve Güneydoğu'da oyumuz arttı. Çünkü koprku siyaseti üretmedik. Kendileri dışında hiçbir partiye hayat hakkı tanımayanlara karşı mücadele ettik. Milletimiz de bunu anladı. Tarihimizin en olaysız seçimlerinden birini yaşadık. Hani 1 Kasım'da seçim yapılamazdı. Her türlü kumpasla karşı karşıya kaldık ama samimiyetimizden ayrılmadık. Her şey gizlenebilir ama samimi bir bakış, tebessüm gizlenemez. Büyük teoriler üretmeyin ama milletin gözüne samimiyetle bakın.

        1 Kasım seçimi milletimizin bize olan teveccühünde bir azalma olmadığını aksine tarihi bir oy oranına ve sayısına ulaştığımızın göstergesidir. Milletimizle güven duygusu perçinlenmiştir. Sayın kurucu genel başkanımızın bunda büyük bir payı vardır. Ondan devraldığımız bayrağı layığıyla taşımak için hepimiz çalışacağız.

        AK Parti'nin rakibi yine kendisidir. Biz alternatifsiziz diye hiçbir zaman düşünmeyeceğiz. Sadece vizyonumuzla ve hedeflerimizle siyaset yapacağız.

        "DARBE ANAYASASI İLE DEVAM EDİLEMEZ"

        Artık Türkiye darbe anayasası ile yoluna devam edemez. Yeni bir anayasa en büyük ihtiyacımızdır. Siyasi parti liderleri, kanaat önderlerini bu konuda bir istişare ortamına davet ediyoruz. Bütün toplum kesimlerinin görüşünün ifade edilebileceği yeni bir iletişim dönemini hep beraber başlatalım. Farklı sosyal kesimlere yönelik reform çalışmalarımız devam edecek.

        "CEMEVLERİ İÇİN SOMUT ADIMLAR ATACAĞIZ"

        Yasal düzenleme gerektirmeyen adımlar hemen atılacak. Yasal düzenleme gerektirecek adımlar için de çalışmalar başlatıldı. Güvenoyunun ardından ilk işimiz bütçeyi çıkarmak. İlk aşama reform kanunlarını Meclis'e göndereceğiz. 6 ay içinde yepyeni reformalarla Türkiye'yi geleceğe taşıayacak adımlar atacağız. Cemevleri için somut adımlar atacağız. Herkes kendisini bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olarak görecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ