Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Özel okul öğrencisine 3 bin 750 TL'ye kadar teşvik

        Bürde ÖZÇAKIR- GAZETE HABERTÜRK

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okullarda okuyan öğrencilere teşvik veriyor. Teşvikten 2014-2015 öğretim yılında 167 bin, 2015-2016 öğretim yılında ise 227 bin 140 öğrenci yararlandı.

        İki yılda teşvik alan öğrenci sayısı 394 bin 140 olurken, bu öğrencilerden 248 bini ilk kez özel okula giden öğrencilerden oluştu. Bu yıl özel okula kaydolan öğrenciler için verilen teşvik, okul öncesi için 2 bin 680 lira, ilkokul için 3 bin 220 lira, ortaokul ve lise için 3 bin 750 lira, temel lise için ise 3 bin 220 lira oldu.

        KİM NE KADARTEŞVİK ALIYOR?

        OKUL ÖNCESI

        2.680 TL

        İLKOKUL

        3.220 TL

        ORTAOKUL

        3.750 TL

        LİSE

        3.750 TL

        TEMEL LISE

        3.220 TL

        KİMLER YARARLANABİLİYOR?

        2014-2015 öğretim yılında yalnızca devlet okullarından özel okula geçen öğrenciler teşvik için başvururken, 2015-2016 öğretim yılında özel okulda okuyan öğrenciler de başvuru hakkına sahip oldu.

        Tüm öğrenciler başarısı, ailenin geliri, öğrenim gören kardeşleri, anne babanın durumu, disiplin cezası, şehit evladı ve korunmaya muhtaçlık durumuna göre 6 farklı kritere göre değerlendiriliyor ve puanlanıyor. Başvuran öğrenciler teşvik verilecek okullar listesinden 15’ini tercih listesine alıyor.

        Yerleştirmeler puan üstünlüğüne göre yapılıyor. Listesindeki okullardan birine yerleştirilen öğrenci teşvik almaya hak kazanıyor.

        NASIL BAŞVURULUYOR?

        Veliler teşvik için e-okul üzerinden belirlenen tarihler arasında öğrencinin kayıtlı olduğu resmi ya da özel okul müdürlüklerine başvuruyor. 8. sınıf öğrencileri, TEOG yerleştirme sonuçlarının ilanından önce kayıtlı bulundukları okul müdürlüklerinden başvuru yapıyor. Yerleştirme işleminden sonra başvuracaklar ise kaydoldukları okullardan başvuru yapacak.

        TEŞVİK HANGİ KOŞULLARDA KESİLİYOR?

        İlkokul, ortaokul ve ortaöğretimde okuyan ve teşvik almaya hak kazanan öğrenciler eğitim kademesinin sonuna kadar bu haktan yararlanıyor.

        Örneğin ilkokulda teşvik alan öğrenci 4 yılın sonuna kadar teşvik alıyor, ortaokulda tekrar başvuruyor. Teşvik almaya hak kazanan öğrencilerden uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç olmak üzere, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlanma hakkını kaybediyor.

        153 YILDIRONLARIN YANINDA

        Eğitimde fırsat eşitliğini yaratan kurumların başında Darüşşafaka Eğitim Kurumları geliyor. Darüşşafaka 153 yıldır annesini veya babasını kaybetmiş, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere, 4. sınıftan lise mezuniyetine kadar uluslararası standartlarda İngilizce eğitim sunuyor.

        Kurum her yıl öğrencilerini Türkiye genelinde yapılan sınavla seçiyor. 2016-2017 öğretim yılında okula girecek öğrencileri belirleyecek sınav 29 Mayıs’ta yapılacak. 21 ilde gerçekleştirilecek sınava son başvuru tarihi ise 25 Mayıs.

        120 öğrencisini bu yıl da sınavla seçecek olan Darüşşafaka, Türkiye İş Bankası’nın 2008 yılında başlattığı “81 İlden 81 Öğrenci” projesinin desteğiyle, “Anadolu Açılımı” nı sürdürüyor. 2012’de tüzük değişikliğiyle babasını kaybetmiş çocukların yanı sıra, annesini kaybetmiş çocukları da kabul etmeye başladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ