Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Suriyeliler hem sevinçli hem mesafeli

        Serkan AKKOÇ/İSTANBUL-Neşet DİŞKAYA/GAZETE HABERTÜRK

        İstanul’da Balat sahilindeki parkta otururken konuştuğumuz Alkadur Ailesi, Suriye’ye gitmek istemediklerini, Türkiye’de kalacaklarını, Avrupa’ya gitmeyi de düşünmediklerini söyledi. Savaşta bacağından yaralanan Şadi Alkadur; eşi, çocukları ve kardeşinin ailesiyle birlikte 2 yıl önce Türkiye’ye giriş yapmış. İş bulmakta zorlandığını belirten Şadi Alkadur, “Aslında şimdiki durumumuzla savaştan önceki Suriye’deki durumumuz pek farklı değil. Orada da kirada yaşıyorduk, burada da kirada yaşıyoruz. Onun için dönmemize gerek yok. Ayrıca orada herhangi bir yakınımız, akrabamız da kalmadı. Hepsi öldü. Etraftaki insanların yardımlarıyla ve zaman zaman iş bulduğumda kazandığım parayla yaşamaya çalışıyoruz. TC vatandaşlığı verilirse belki iş bulmamız kolaylaşır. Çocuklarımız eğitim ve sağlık hizmetini daha sağlıklı alabilir” dedi.

        ZOR KOŞULLARDA YAŞAYANLAR KARARSIZ

        Ahmed Türkmen ve ailesi, İstanbul’da imkânları kısıtlı bir şekilde yaşayan ailelerden. Kiralarını, yiyecek ve içecek masraflarını vatandaş- ların yardımıyla karşılayabiliyorlar. Ahmed Türkmen, 6.5 aylık bebeğinin beyninde su birikmesi nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde ameliyat olacağını ifade ediyor. Vatandaşlık konusu onu çok fazla heyecanlandırmamış. Türkmen, T.C. vatandaşlığıyla ilgili olarak “Hangisinin bizim için daha iyi olacağını bilmiyorum. Türkiye kimliği alırsam bir daha Suriye’ye dönüp dönemeyeceğimi bilemiyorum. Burada zor koşullarda yaşıyoruz. Ama Suriye’ye şu an için gitmemiz mümkün değil” diye konuştu.

        ‘ÇALIŞMAK İSTİYORUM’

        Suriyeli mültecilerin Türk vatandaşlığına alınması ilgili gelişmeleri mutlulukla karşıladığını kaydeden Suriyeli Muhammad Navrass ise “1.5 yıl önce Suriye’deki savaş- tan kaçıp Türkiye’ye geldim. İngilizce ve matematik öğretmeniyim. Birçok kez Avrupa’ya gitme fırsatım oldu. Ancak ben Türkiye’de yaşamak istediğim için gitmedim. Türk vatandaş- lığına alınırsam bir daha Suriye’ye dönmem” ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ