Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Darbecilerin uçaklarını radarda gören kontrolör, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pilotunu uyardı

        Gökhan ARTAN-İSTANBUL

        Darbe girişiminde Dalaman'dan İstanbul'a havalanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın içinde olduğu ATA adlı Gulf-stream tipi uçağın pilotları ile Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi arasındaki konuşmalar ortaya çıktı. Darbecilerin uçağını İstanbul hava sahasında gören kontrolör, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın içinde olduğu uçağın pilotunu uyardı.

        Kontrolör, "Bir trafik bilgisi vereceğim, askeri trafik, temasızım yok. Akıncı'dan kalktığını öğrendik şu an boğaz üzerinde 1500 feet (450 metre) ile 6-7 bin feet (1800-2100 metre) feet arasında sürekli dalış tırmanış yapıyor. Yani niyetini bilmiyoruz temasımız yok" uyarısında bulunması dikkat çekti.

        Daha önce "Turkish Republic 1" olarak hitap edilen Erdoğan'ın içinde olduğu uçak darbe girişiminin gecesi TK3456 olarak seslenildi. Bu sayede uçağın tanınmaması sağlandı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminin yapıldığı gece yarısından sonra Dalaman'dan TC-ATA kuyruk tescilli VIP uçağına binerek saat 01:43'de İstanbul Atatürk Havalimanı'na hareket etti. Bu sırada Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'nde bir grup asker bulunuyordu. Kendilerini bulunduğu üniteye kilitleyen askerler bu sırada herhangi bir müdahalede bulunmadan gelecek diğer askerleri beklemeye başladı. Bir saate yakın Biga semalarında bekleme yapan Gulfstream tipi uçağa, F-16'lar eşlik etti. TC-ATA uçağı İstanbul'a iniş yaptıktan sonra Florya tarafındaki Genel Havacılık apronuna geçti. Bu sırada iki F-16 uçağı Atatürk Havalimanı üzerinden ses hızını aşarak çok alçaktan uçtu. Gulfstream tipi uçağın İstanbul Atatürk Havalimanı'na 03.18'de inmesinden sonra darbeci F-16'lar, Bandırma'dan kalkan F-16'lar tarafından yine kovalandı. Bazı hangarların camları kırıldı. Bu sırada uçakların İstanbul hava sahasında KC135R tanker uçaklarından yakıt ikmali yaptığı belirlendi. TK8456 çağrı adını kullanan uçağın pilotu ile Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi arasındaki konuşmalar da ortaya çıktı.

        KONTROLÖR ERDOĞAN'IN İÇİNDE OLDUĞU UÇAĞI UYARDI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan uçağın pilotuna, Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'ni darbecilerin F-16 uçağı ile ilgili bilgilendirmesi dikkat çekti. Radarda darbecilerin F-16 uçağını gören kontrolör hemen pilotu bilgilendirdi. O konuşmalar da ortaya çıktı.

        UÇAĞIN ÇAĞRI ADI TK3456 OLDU

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın içinde olduğu uçağın çağrı adı da her zamankinden farklıydı. Uçağın kalkışında böyle planlandı. Erdoğan'ın içinde olduğu uçağa bundan önce "Turkish Republic 1" adı verilip, pilota da böyle hitap edilirken, bu sefer TK3456 olarak seslenildi. Bunda amaç uçağın kimliğinin gizlenmesiydi. Havada olan pilotlar o anda frekanstan konuşmaları duyduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağı içi THY'nin kullandığı TK kodu kullanıldı.

        İŞTE O KONUŞMALAR

        Pilot: Turkish 8456.

        Kontrolör: Havayolları 8456 iyi günler hocam dinliyorum sizi.

        Pilot: Yaklaşma talep ediyoruz.

        Kontrolör: Anlaşıldı Atatürk için yaklaşma talep ediyorsunuz, mutabık mıyız ?

        Pilot: Yaklaşma ve iniş talep ediyoruz.

        Kontrolör: Anlaşıldı. Ankara'dan son durumlar iletildi mi acaba Kulenin ve apron içindeki sivil insanlarla ilgili durum iletildi mi size?

        Pilot: Mutabıkız efendim. İniş bölümünde kuleyle temas kurabilecek miyiz Yoksa size mi kalacağız?

        Kontrolör: Anlaşıldı, kuleyle temasta bir sıkıntı yok. Piste inişinizle ilgili bir problem olmadığı söylenildi. Sadece aprondaki güvenliğe yani emin olamıyorlar. Hala insan göründüğü için ve kulenin durumu şu an bayağı bir karışık. İçerde hem sivil, hem asker, hem polis olduğu için.

        Pilot: Anlaşıldı efendim. Pistle ilgili bir durum olursa ikaz ederseniz memnun olurum.

        Kontrolör: Tekrar ediyorum 0-5'e inerseniz Yankee, 3-5'e inerseniz Victor olacak

        Pilot: Mümkün olursa 3.5'e (Florya-Sefaköy yönündeki pist) inmeyi talep ederiz.

        Kontrolör: Şu an hangi piste iniş yapacağınızla ilgili tam karar veremedik. Kule tarafından ben sizi yaklaştırmaya devam edeceğim. 0-5 pistine (Florya-Ataköy yönündeki) doğru kendileri bilgi verecekler hemen.

        "NİYETİNİ BİLMEDİĞİMİZ ASKERİ TRAFİK VAR"

        Kontrolör: Mutabık, ayrıca şunu da 05 inerseniz Y apronu olabilirmiş bu da net değil 3.5 inecek olursanız V apronu olabilirmiş.

        Kontrolör: TK8456 İstanbul hocam bir trafik bilgisi vereceğim askeri trafik temasızım yok. Akıncı'dan kalktığını öğrendik şu an boğaz üzerinde 1500 feet ile 6 bin 7 bin feet arasında sürekli dalış tırmanış yapıyor. Meydan kuzey doğusu civarlarında dolanıyor, yani genelde boğaz civarı, kuzeye çıkmadan dolaşıyor. Yani niyetini bilmiyoruz temasımız yok. Nasıl bir trafik olduğunu da bilmiyoruz. Hızlı bir trafik muhtemelen askeri.

        Pilot: Anlaşıldı efendim, radar teması mevcut o uçakla mutabık mıyız?

        Kontrolör: Biz radarımızda görebiliyoruz. Çok hızlı bir trafik biz de yetkisi olmadığı için ne yapabileceğini bilmiyorum. O yüzden ben takip edilsem bile ayırma konusunda kesinlikle bir şey söylemem. Ne amaçla dahi kalktığını bilmiyorum. O yüzden bunu söylemek istedim. Sizin de niyetinizde etkili olabilecek.

        Pilot: Anlaşıldı, biz 0-5'e devam ederiz bir an önce iniş olursa memnun olacağız. Trafikle ilgili bir durum olursa bilginizi bekliyoruz.

        Kontrolör: Anlaşıldı, ben yaklaştığınız zaman tekrar sürekli bilgilendirme yapacağım. Pozisyonunuzu vermeye çalışacağım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ