Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Akın Öztürk ve 25 general tutuklandı | Akın Öztürk kimdir?

        Darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında tutuklamalar sürüyor. 2. Ordu Komutanı Adem Huduti hakkında da tutuklama kararı verildi. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk ve 25 Orgeneral için de tutuklama kararı verildi.

        2. Ordu Komutanlığı Karargahı'nın bulunduğu İnönü Kışlası'nda darbeci askerler ile polis ve jandarma arasında çıkan çatışmanın sona ermesinin ardından 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Avni Angun, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile birlikte 7 asker gözaltına alındı. Orgeneral Huduti, Garnizon Komutanı Angun, Üs Komutanı Ayık ile birlikte 7 komutan, emniyetteki işlemlerinin ardından Malatya Adliyesi'ne çıkarıldı. Savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Orgeneral Huduti, Garnizon Komutanı Angun, Üs Komutanı Ayık ile 7 komutan, 20 saat süren sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

        AKIN ÖZTÜRK'ÜN SAVCILIK İFADESİ

        FETÖ'nün darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklamasını talep ettiği eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de arasında bulunduğu 26 şüpheli, sulh ceza hakimliklerindeki sorguları sonucunda tutuklandı.

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, savcılık ifadesinde, "Askeri darbeyi planlayıp, yöneten bir kimse değilim. Kimin planlayıp, yönettiğini bilmem." dedi.

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında, gözaltına alınan ve tutuklanması istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Akın Öztürk'ün savcılığa verdiği 3 sayfalık ifadeye ulaşıldı.

        Öztürk, ifadesinde, "15 Temmuz günü gerçekleşen askeri darbeyi planlayıp, yöneten bir kimse değilim. Kimin planlayıp, yönettiğini bilmem." diye konuştu.

        Olay günü, İstanbul'da bir arkadaşının kızının düğünü olduğunu, düğüne katılması gerektiğini ancak İzmir'deki noter işleri dolayısıyla gidemediğini belirten Öztürk, İzmir'de noter işlemleri yaptığını ispat edebileceğini bildirdi.

        Öztürk, İzmir'de saat 11.30 civarında noter işleminin tamamlandığını, saat 13.30 sıralarında Ankara'ya askeri uçakla yanında Kara Kuvvetleri Komutanı ile geldiğini ve doğrudan torunlarını görmek için Akıncı Üssü'ne gittiğini anlattı.

        Akıncı Üssü'ndeki lojmanda akşama kadar vakit geçirdiğini ifade eden Öztürk, şunları söyledi:

        "Akıncı Üssü'nde mutat uçak iniş ve kalkışları oluyordu. Devamlı hareketlilik olduğu için önce bir şey fark etmedim, düğün sahibi Mehmet Şanver'i aradım, tebrik ettim. Bir süre sonra o da beni tekrar aradı. Uçakların alçak uçuş yaptığını, ne olduğunu sordu. Televizyonda alt yazı geçtiğini söyledi. Ben de bu sırada televizyonda gelişmeleri izliyordum.

        Hava Kuvvetleri Komutanı da bu düğünde idi. Beni aradı ve uçakların Ankara'da alçak geçiş yaptığını söyledi, 'Bu duruma müdahale et' dedi. Bunun üzerine üs komutanlığına telefon ettim. Görüştüğüm kişi üs komutanı ve misafir olarak orada bulunan Kubilay Selçuk idi. Genelkurmay Başkanı'nın da üste olduğunu söyledi. Ben de hemen yanına gittim. Yaklaşık 5 dakika içerisinde Genelkurmay Başkanı'nın yanına gittim. Gittiğimde hava kararmıştı ancak saatin kaç olduğunu bilemiyorum. Bir oda içerisinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile çay içiyordu. Bana, 'Bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş ikna et' dedi. Ben onlarla konuşmaya başladım. Bu sırada İstanbul'da tankların üzerine insanlar çıkmıştı. Üste oda içerisinde televizyon açıktı, bunları görebiliyordum.

        Kubilay Selçuk ve Mehmet Dişli'ye darbenin olamayacağını, demokratik kurumların işlediğini, halkın bu işe tepki gösterdiğini anlatıp, ikna etmeye çalıştım. Kendilerine, itiraz ettikçe bağırıp, çağırdım. Aynı şekilde Genelkurmay Başkanı da onları ikna etmeye çalıştı. 3-4 kez bunları tekrarladım. Benim onlara emir verme yetkim yok ama bir büyük olarak, Hava Kuvvet Komutanı Abidin Ünal'ın isteği üzerine onlara telkinde bulunup, ikna etmeye çalıştım. O sırada, soyadını bilmediğim Ömer isimli bir amiral de oraya geldi. Benim telkinlerim sonuç verdi. İkna oldular. Yeni uçak üsten havalanmadı. Havadakilerin görevleri devam etti. Üsse dönen uçaklar bir daha gönderilmedi. İkna sürecinin ne kadar sürdüğünü bilmiyorum. Sonunda onlar ikna olunca Genelkurmay Başkanı, Başbakan ile görüştü. Bana 'sen burada kal, bunları iyice ikna et' dedi. Daha sonra helikoptere binip, Başbakanlığa gitti. Sabah erken saatlerdi fakat saatin kaç olduğunu bilmiyorum."

        İşte Akın Öztürk'ün savcılık ifadesinin tam metni;

        AKIN ÖZTÜRK KİMDİR?

        Orgeneral Akın Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Balyoz operasyonu sonrasında birçok komutanın tutuklanmasının ardından 2013 yılında getirildi. İki yıl komutanlık yaptıktan sonra Ağustos 2015'e görevi Orgeneral Abidin Ünal'a devretti. Orgeneral Öztürk, kalan bir yıllık görev süresini Yüksek Askeri Şura üyesi olarak devam ettirip önümüzdeki 30 Ağustos'ta emekli edilecekti.

        İSTANBUL'DAKİ TUTUKLAMALAR

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada gözaltına alınarak dün akşam İstanbul Adliyesi'ne çıkartılanKorgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fethi Alpay, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tümgeneral Haluk Şahar, Tümgeneral Serdar Gülbaş, Tümgeneral Şaban Umut, Tuğgeneral İrfan Can, Tuğgeneral Erdal Akyıldız, Tuğgeneral İmdat Bahri Biber, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğamiral Ömer Mesut Ak, sorgularının ardından gönderildikleri 10. Sulh Ceza Mahkemesince tutuklandı.

        ANKARA'DA 99 TUTUKLAMA

        FETÖ'nün darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan, Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in de aralarında bulunduğu 99 kişi, Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

        MERZİFON 5'İNCİ ANA JET ÜS KOMUTANI KARACABEY GÖZALTINDA

        Amasya'dadarbe girişimi soruşturması kapsamında Merzifon 5'inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Cengiz Karacabey polis tarafından gözaltına alındı.Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir gurubun darbe girişi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında Amasya'nın Merzifon İlçesi'ndeki 5'inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Cengiz Karacabey'in polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Makam odasında polis tarafından arama yapılan Tuğgeneral Karacabey, Merzifon İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. (DHA)

        İZMİR'DE 7 GÖZALTI, 3 FİRAR

        İzmir'de yürütülen soruşturma kapsamında Albay Ufuk Gökşen, Albay Tuhan Özkal, Albay İsmail Selvi, Yarbay İbrahim Fatih Büyükbaş, Albay Kadir Canpolat, Binbaşı Durmuş Ali Vurkun, Üstteğmen Yücel Atığan gözaltına alınırken; Binbaşı Recep Kılıç, Yarbay Mustafa Toklu ve Bülent Sevindik de aranıyor.

        MARDİN İL JANDARMA KOMUTANI GÖZALTINA ALINDI

        Darbe soruşturması kapsamında, Mardin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Allaaddin Karsavuran ile 7 rütbeli asker, görevden el çektirildikten sonra, gözaltına alındı. Şüpheliler sorgulanmak üzere Mardin Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Sorgusu biten askerler daha sonra hakim karşısına çıkarılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ