Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fikri Işık'tan müstafi general açıklaması: İstifa açıklaması bize gelmedi

        Milli Savunma Bakanı (MSB) Fikri Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dere geçilirken at değiştirilmez" sözlerini hatırlatarak, kuvvet komutanlarının görev sürelerinin Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) değerlendirilmediğini, bunun üçlü kararname ile düzenlendiğini söyledi.

        Işık, YAŞ öncesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ve Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Kamil Başoğlu Türk Silahlı Kuvvetleri'nden istifaları hakkında, "İki orgeneral de YAŞ üyesiydi YAŞ'a girmeleri istenmedi, istifaları istendi istifalarını verdiler" ifadelerini kullandı.

        Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV'de hem TSK'daki ihraç ve YAŞ kararları, hem de 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin sorularını yanıtladı.

        "KUVVET KOMUTANLARININ DURUMU GÖRÜŞÜLMEDİ"

        Bakan Işık, YAŞ'ın bir danışma organı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

        "Türkiye'de YAŞ ile ilgili farklı bilinenler var. YAŞ'ın kanunda verilen yetkisi danışma organı olması ikincisi albaylıktan generalliğe terfi ettirilecek ve generalliğe yükselecek asker kişilerin terfisine karar veriyor. YAŞ bir atama organı değil. Dünkü YAŞ'ın gündeminde olan konular kuvvet komutanlarının ve Genelkurmay Başkanı'nın devam edip etmemesi değildi. Dünkü YAŞ ile bugünkü gazete manşetleri arasında fark var. Bu komuta kademesiyle ilgili Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 30 Ağustos'ta doluyordu, görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verildi. Benim, Başbakan'ın ve Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla uzatıldı bu dahi dünkü YAŞ'ta görüşülmedi. Kuvvet komutanlarının görevlerine devam edip etmemesi YAŞ'ın konusu değil. Cumhurbaşkanımız daha önce ifade etti 'Dere geçilirken at değiştirilmez' ben de merak ettim Fransızlar nasıl çevirdi diye siyasi olarak sorunun cevabı bu dere değiştirilirken at değiştirilmez."

        İKİ GENERALİN İSTİFASI

        Fikri Işık, Org. İhsan Uyar ve Org. Kamil Başoğlu'nun istifaları için, "İki orgeneral de YAŞ üyesiydi YAŞ'a girmeleri istenmedi, istifaları istendi istifalarını verdiler" diye konuştu.

        Generallerin usulen istifalarını sunup sunmadığı sorusu üzerine Işık, "YAŞ'ın gündeminde bunlar olmadığı için bilgimiz dahilinde gelişme bir şey olmadı. İstifa açıklaması bize gelmedi" dedi.

        GENERALLERİN YARISI

        Genelkurmay Başkanlığı'ndan geçtiğimiz günlerde darbeye karışan asker ve subay sayısına ilişkin yapılan açıklama üzerine Bakan Işık, "Generallerin yüzde 50'den fazlası bu darbe girişimine müdahil olmuşlar bazıları direkt girmiş bazıları görevini yapmamış" dedi.

        "Ordu komutanı illa orgeneral olur diye bir şey yok" diyen Fikri Işık, "TSK'da general sayısı zaten fazlaydı. General sayısının fazla olduğu konuşuluyordu uzun süredir" dedi.

        ASKERİ OKULLARIN KAPATILMASI

        Askeri Liselere Giriş Sınav sorularının çalındığı iddialarının hatırlatılması üzerine Bakan Işık şunları söyledi:

        "2000'den 2014 yılına kadar soruların çalındığı kanaatindeyiz. 2014 yılındaki skandal sonrası yapı değişince soruları çalamamışlar yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazananları da mülakatta elemiştir. Kurumsal zaaf var, çalışmalar devam ediyor. TSK içindeki habis uru temizlemek birinci görevimiz. TSK ve Milli Savunma Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var."

        Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması konusunda Bakan Fikri Işık, "Bizim sistemimizde anayasamıza göre ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanıdır. Artık Cumhurbaşkanı'nı halk seçiyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanımıza bağlanması daha doğru olur. Kuvvet komutanlarının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanması doğru olur" diye konuştu.

        "ÖZEL KALEM MÜDÜRÜM FİRARDA"

        Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, FETÖ/PDY 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı iddiasıyla gözaltına alınan Özel Kalem Müdürü Kurmay Albay Tevfik Gök hakkında, "Gözaltına alınmış bırakılmış şu anda firarda. Çok konuşmak istemiyorum" dedi. Bakan Işık, firari askerlerin listesinin Genelkurmay'da olduğunu söyledi.

        "İKİNCİ BİR LİSTE VAR"

        YAŞ kararlarında yaverlerin ihracına ilişkin bir karar bulunmamasını değerlendiren Işık, "Darbeye karışanlarla ilgili soruşturma henüz tamamlanmadı. İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var. Darbeye katılan hiçbir teröristi TSK içinde barındırmayacağız." dedi.

        DARBE GİRİŞİMİNİN BİR NUMARASI

        MSB Bakanı Fikri Işık, darbe girişiminin bir numarasının Fethullah Gülen olduğunu vurgulayarak, "Onlarda hiyerarşi bizim bildiğimiz değil, 'astsubay'a 'paşa' lakabı takmışlar. Generaller ondan emir alıyor. Darbeyi kimin yönettiğini biliyoruz. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeralle, üç tane tuğamiral, tuğgeneralin yönettiğni biliyoruz. Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'a diyorlar ki 'Ne işin vardı Akıncı Üssü'nde?' 'Merak ediyordum, görmemiştim, görmeye geldim' diyor. Bu yapının bir numarası Pensilvanya'daki o kişi" dedi.

        İSTİFA EDEN PİLOTLAR

        Hava Kuvvetleri'nden istifa eden pilotların geri dönmek istediğini söyleyen Işık, "Hava Kuvvetlerimiz bir zaaf yaşamayacak. Ayrılan pilotların geri dönme talebi var. İstifa edip gidenlerin dönme talebi var" dedi.

        "CUMHURBAŞKANIMIZ YAVER İSTEMİYOR"

        Cumhurbaşkanlığı Yaveri Yarbay Ali Yazıcı'nın FETÖ/PDY darbe girişimine katılması üzerine başlayan yaverlik tartışması hakkında, "Cumhurbaşkanmımız yaver kullanmak istemiyor ben de bazen askeri törenlerde ihtiyaç oluyor. Asker askerlik işine odaklansın. Yaver olsun mu olmasın mı noktasına gelemedik" ifadelerini kullandı.

        BİR GÜN ÖNCE TASFİYE TOPLANTISI

        Fikri Işık, darbe girişiminden bir gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Marmaris'te TSK'daki ihraçlar hakkında detaylı bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Işık, "Birinci kahraman millet ikinci kahraman Cumhurbaşkanımız Erdoğan üçüncü kahraman Başbakanımız ve hükümettir. Bu 3 unsur birleşince bu darbe başarısız oldu. Halk sokağa çıkınca bunların hesabı şaştı. Türkiye 50 yılını kurtardı.Bir hazırlık vardı. Cumhurbaşkanımız bazı sebeplerden dolayı tasfiyeyi daha önce yapamadı. YAŞ'ta tasfiye yapılacağını öğrendiler. Tasfiye konusunda Cumhurbaşkanızın kaldığı otelde bir gün önce ciddi bir çalışma yapmıştık. İkincisi de hakim ve savcılarla ilgili bir kanun çıktı o yürürlüğe girince yargıdan tasfiye edileceklerini görünce bu darbeyi biraz öne çekmek zorunda kaldılar" dedi.

        GENELKURMAY'IN CUMHURBAŞKANI'NA BAĞLANMASI

        Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, AHaber'de yaptığı açıklamalarda, Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması hakkında şunları söyledi:

        "Türkiye'nin şu anda 15 Temmuz'dan dolayı gündemden düşen sistem sorunu var. Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi gerek. Genelkurmay'ın "başkan"a bağlı, kuvvet komutanlarının Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olması en doğru yöntem. Şu anda da olabilir. Çünkü Cumhurbaşkanı'nı da halk seçiyor. Kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olması fiili bürokrasiyi ortadan kaldırır. Şu an ABD'de de genelkurmay başkanı başkana bağlı, kuvvet komutanları Milli Savunma Bakanı'na bağlı. Türkiye'nin kendi gerçekleri açısından böyle olması gerek. Bunların hepsi muhalefetle görüşüp, detaylandırılacak. Adımlar atılacak."

        ASKERİ LİSELER VE ASKERİ YARGININ DURUMU

        "Askeri liselerin gerekli olmadığını düşünüyorum" diyen Bakan Işık, "Polis kolejleri gibi kapatılıp öğrencilerin dağıtılması ve gerekli düzenlemeler yapılabilir" dedi. Harp okulları konusuna da açıklık getiren Işık, "İkinci konu Harp Okulları. Harp Okulları ihtiyaç. Buradaki öğrencilerin çok büyük kısmı bu yapının kontrolünde. Askeri liseler sınavında 2000 yılında ÖSYM'ye devredilmiş, 2000'den 2014 yılına kadar tüm yıllarda soruların çalındığı gözüküyor. 2014'te ÖSYM'nin yapısı değişince, bunlar soruları çalamamışlar ama çok yüksek puanlı gençleri mülakatta elemişler. Buna göre tedbirler almamız gerekiyor" dedi.

        Askeri yargının da gerekli olmadığını söyleyen Fikri Işık, "Burada mutabakat da var. Askerlik mesleği gereği korumamız gereken yargı var. Bunun da Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması önemli" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ