Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İstanbul 4 milyon öğrencisi ile ülkelere fark atıyor

        Hakan GÜNGÖR/EĞİTİM

        İstanbul sadece nüfusu ile değil üniversite öğrencilerinin sayısıyla da kendi başına bir ülke gibi. İstanbul’da 11’i devlet 51 üniversite ve 5 vakıf meslek yüksekokulu var. Kentte öğrenim gören öğrenci sayısı YÖK verilerine göre 1 milyon 252 bin 911. Bu sayıya 2 milyon 672 bin 333 ilk, orta ve lise öğrencilerini de eklediğimizde öğrenci sayısı yaklaşık 4 milyonu buluyor. Bu öğrenci sayısı Avrupa’da Estonya, Slovenya, İzlanda ve Litvanya gibi ülkelerin nüfusundan bile fazla. Kentteki üniversitelerde görevli akademisyen sayısı da yaklaşık 30 bin. OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile kapatılan 15 vakıf üniversitesinin 3’ü İstanbul’daydı. Geç- tiğimiz gün Meclis’ten geçen torba yasada iki vakıf üniversitesi kurulması kararının ardından üniversitesi sayısı da 51’e yükseldi. Bu üniversitelerden biri yüksekokuldan üniversiteye dönüştüğü için vakıf meslek yüksekokulu sayısı da 6’dan 5’e düşmüş oldu. Türkiye’de üniversite sayısı 200’e yaklaşıyor. Üniversitenin bulunmadığı il ise yok. İstanbul ise bu iller arasında en fazla üniversitenin olduğu kent. İstanbul’u izleyen kent ise 16 üniversite ile Ankara. Kapatılan üniversiteler arasından ikisi bu kentte bulunuyordu. Ankara’da öğrenim gören öğrenci sayısı ise yarım milyonun üzerinde, 560 bin 624.

        İZMİR ÜÇÜNCÜ SIRADA BULUNUYOR

        Kapatılan üniversitelerin 3’ünün bulunduğu İzmir’e ise torba yasada geçen maddeyle iki devlet üniversitesi daha kurulacak. Böylece kentteki devlet üniversitesi sayısı 6, vakıf üniversitesi sayısı da 2 olacak. Bu kentte yükseköğretimdeki öğrenci sayısı da yaklaşık 330 bin. 125 bin 300 öğrencinin okuduğu Antalya’da öğrenciler 2’si devlet 5 üniversitede okuyor. Konya’da, 2’si devlet ve 2’si vakıflara ait olmak üzere 4 üniversite var. Konya’daki öğrenci sayısı 236 bin 707.

        ÖĞRENCİ SAYILARI 100 BİNİN ÜZERİNDE

        Kocaeli, Sakarya ve Erzurum öğrenci sayıları ile dikkat çekiyor. Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi’nin yer aldığı Kocaeli’ndeki öğrenci sayısı 160 bin 249. Sakarya’da tek başına Sakarya Üniversitesi’nde 139 binin üzerinde öğrenci var. Atatürk ve Erzurum Teknik üniversitelerinin bulunduğu Erzurum’da ise 136 bin 39 öğrenci eğitim görüyor.

        4 YENİ ÜNİVERSİTE KURULDU

        Torba yasada geçen maddelere göre İstanbul ve İzmir’de 4 yeni üniversite kuruldu. İstanbul’da Beykoz Üniversitesi ile İstanbul Kent Üniversitesi adıyla iki vakıf üniversitesi kurulacak. İstanbul Kent Üniversitesi ise eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz’ın mütevelli heyet başkanlığını yaptığı Engelsiz Eğitim Vakfı (ENEV) tarafından hayata geçirilecek. İzmir’de ise kapatılan Gediz Üniversitesi yerine İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir Üniversitesi yerine İzmir Demokrasi Üniversitesi kuruldu.

        HANGİ ÜNİVERSİTELERİN ADI DEĞİŞTİ?

        Niğde Üniversitesi: Ömer Halisdemir Üniversitesi

        Celal Bayar Üniversitesi: Manisa Celal Bayar Üniversitesi

        Tunceli Üniversitesi: Munzur Üniversitesi

        Yeni Yüzyıl Üniversitesi: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi

        Yıldırım Beyazıt Üniversitesi: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ