Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Menbiç boşaltılmazsa zırhlılar ilerleyecek

        Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus İlçesi’ne TSK ve koalisyon güçlerinin desteğiyle girilip ilçenin terör örgütü IŞİD’in elinden alındığı ve ÖSO öncülüğünde icra edilen ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuyla ilgili ayrıntılara HABERTÜRK ulaştı. Güvenlik kaynakları; harekâtın askeri detayları, ne kadar süreceği ve derinliğine ilişkin kesin bilgi vermezken, “PYD/YPG’nin hareket tarzına göre Suriye içlerine yeni birliklerin sokulabileceğini” ve yeni bir harekât tarzı icra edilebileceğini ifade ediyor.

        Menbiç tamamen PYD/ YPG unsurları tarafından boşaltılmazsa zırhlı birliklerin ilerlemeye devam edeceğini vurgulayan kaynaklar, “Gelişen ve değişen şartlara göre planlama yapılıyor. Her türlü müdahaleye hazırlıklıyız” ifadesini kullanıyor. Nihai amaç ise sınırda her türlü teröristten arındırılmış, güvenli bir bölge oluşturmak...

        SİVİL İNİSİYATİF VE ÖZEL KUVVETLER

        ‘Fırat Kalkanı’ harekâtı birçok açıdan ilki bünyesinde barındırıyor. Operasyonda siyasi direktif Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Bakanlar Kurulu tarafından verildi; yetki Genelkurmay’a devredilmedi. Bakanlar Kurulu ilk kez dış görevlendirmede muharip, askeri talimat hazırlayıp yazılı olarak Genelkurmay’a ya da doğrudan birlik komutanına verdi. Darbe girişimi öncesinde Suriye’de yaşanan krize müdahaleye yönelik hazırlanan ve derinlik mesafesi 70 kilometre içeri uzanan plan, rafa kaldırıldı. Yerine hazırlanan plan, 10-15 kilometre derinliği öngörüyor. ABD ve Rusya ile mutabakat ve hava koruma desteğiyle başlatılarak meşruiyet üretildi. Son planla yerel unsurlar devreye sokuldu ve onlara ön açan, destek veren bir harekât tarzı izlendi. Komando tugayı ve kara-havacılık birlikleri devreye alınmadı. Operasyonda zırhlı/mekanize unsurlarla, Korgeneral Zekai Aksakallı komutasındaki özel birlikler aktif rol oynadı.

        AÇIK HEDEF OLMAYACAK

        TSK unsurlarının bölgede ne kadar kalacağı şu an belli değil ancak planlama birliklerin ve askerlerin ‘açık hedef’ olmayacağı biçimde yapıldı. Fırat Kalkanı harekâtında zırhlı/mekanize birliklerin Karkamış’a yaklaşması ve Suriye topraklarına girişi medyadan canlı izlendi. Bununla caydırıcılığın yanı sıra imaj operasyonu da yapılmış oldu. IŞİD’lilerin birçoğu kaçtı. Bölgede İHA’lar sürekli devriye uçuşu yapıyor. Gaziantep ve Nizip hastaneleri ile AFAD’ın kurduğu sahra hastanesi hazır tutuluyor.

        PAYLAŞILAN FOTOĞRAFLAR

        Öte yandan, ilk gün operasyon bölgesinden paylaşılan, ÖSO ve diğer muhaliflerle Türk askerini yan yana gösteren fotoğraflar, bazı riskler içeriyor. Bu fotoğrafların ileride Esad veya diğer istihbarat birimleri tarafından Türkiye aleyhine kullanılabileceğine vurgu yapılıyor. Bugüne kadar askeri operasyonlarda görüntülemeyi ve paylaşımını TSK yapıyordu.

        BÜLENT AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ