Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Adana'da kız öğrenci yurdunda yangın: 12 ölü

        Adana'nın Aladağ İlçesi'nde 3 katlı bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında, 11'i kız öğrenci ve 1 görevli olmak üzere 12 kişi hayatını kaybederken, 22 öğrenci de yaralandı. Büyük bölümü ahşap olan binada yanarak ölenlerin cesetleri, itfaiye ekipleri tarafından binadan çıkartıldı. Adana Valisi yangının elektrik kontağından çıkmış olabileceğini ifade etti

        Saat 19.30'da Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesi'nde bulunan ve 34 öğrencinin kaldığı orta öğretim kız öğrenci yurdunda yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangında alevler kısa sürede büyük bölümü ahşap olan tüm binayı sardı. Aladağ ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti.

        Yangınla birlikte paniğe kapılan öğrencilerin bazıları pencerelerden atladı. Pencelerden atlama sonucu vucudunda kırıklar oluşan öğrencilerle birlikte dumandan etkilenen toplam 22 öğrenci yaralandı. Yaralı öğrencilere olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra hastanelere sevk edildi.

        ÖLENLER ARASINDA MÜDÜRÜN KIZI DA VAR

        Yurt yangınında hayatını kaybeden eğitmen ve öğrencilerin kimlikleri belli oldu, ancak cesetlerin bir kısmının teşhisi ancak DNA testi ile kesinleşecek. Ölenlerin arasında yurt müdürü C.G.'nin 4 yaşındaki kızının da olduğu belirtildi. Faciada ölen 12 kişinin isimleri şöyle:

        Eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürünün kızı Sare Betül Genç, 8'inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7'nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6'ıncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5'inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Ağdoğdu ile Cennet Karataş.

        "OTOPSİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

        Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak öğrenci yurdundaki yangınla ilgili açıklama yaptı. Kaynak yaptığı açıklamada, "24 yaralı olay mahalinden çıkarılabildi. Malesef 12 vefat hadisesi meydana geldi. 10 öğrenci, 1 çocuk, 1 yetişkin hayatını kaybetti. Bunlar çok önemli acılar. Bu çocuklar ülkemizin geleceği. Olay şu andan itibaren Aladağ ve Kozan Başsavcılıklarınca takip edilmektedir. Otopsi çalışmaları devam ediyor. Bu akşam itibariyle otopsi çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. Bize verilen bilgi yangın çıkış kapısının kilitli olmadığıdır. En son denetleme Haziran 2016'da yapılmış" dedi.

        ADANA VALİSİ: DURUMU AĞIR YARALI YOK

        Adana Valisi Mahmut Demirtaş çıkan yangına ilişkin, "Yangında 12 vatandaşımızı kaybettik. Bunlardan 11'i öğrenci, biri eğitmen. 22 vatandaşımız da yaralı. İçeridekilerin tamamına ulaştık. İlk belirlemelere göre yangının elektrik kontağından çıktığını tahmin ediyoruz." dedi. Demirtaş, olay yerindeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, özel öğrenci yurdundaki yangının saat 19.25 civarında çıktığını söyledi. Demirtaş, yaralıların hastaneye kaldırıldığını belirterek, "Yaralılardan durumu ağır olan herhangi kimse yok. Yaralıların bazıları pencereden atlamışlar." ifadesini kullandı.

        ADANA BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN SÖZLÜ'DEN AÇIKLAMA

        Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Yangın söndürüldü. Üst kattaki öğrencilerin kalabileceği her tarafa ulaşıldı. Alt kattan, orta katlardan üst katlara doğru yangından kaçmak için çıktıkları düşünülüyor. Yaralılarımız var. Üzücü bir hadise. 23 kişi yaralı olarak hastanede, durumu ağır olan kimse yok. Hepsi ortaokul talebesi. 12-13 yaş aralığında birçoğu. Muhtelemen elektrik kontağından çıkmış olabileceği üzerinde düşülüyor. Binanın dışında ahşap kaplama var bu da yangının artmasına neden oldu" dedi.

        Öte yandan Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, "Çatı katı ahşap, yangını söndürmeyi zorlaştırdı. Yoğun çabaya rağmen üst kattaki çocuklarımıza ulaşamadık. İlçe merkezinde araçlarımız anında müdahale etti. Ancak duvarların ahşap olması yangını körükleyen etkenlerden oldu" dedi.

        "YANGIN MERDİVENİNİN KAPISI KİLİTLİYMİŞ"

        Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Habertürk TV'ye yaptığı açıklamada, "Yangın merdiveninin kapısının içeriden kilitli olduğu ve kapının ardından cesetlere ulaşıldığı öğrenildi. Öğrenciler dışarı çıkmayı başaramamışlar. Bir tane görevli hanım var anahtar da ondaymış. O da öğrencilerle birlikte hayatını kaybetmiş. Çocukların yangın eğitimi aldıklarını sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAŞBAKAN YILDIRIM BİLGİ ALDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ı telefonla arayarak Aladağ ilçesindeki öğrenci yurdunda çıkan yangın hakkında bilgi aldı.

        Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana'nın Aladağ ilçesinde orta öğrenim kız öğrenci yurdunda çıkan yaygında can kayıplarının olmasından derin üzüntü duyduğunu ifade etti. Vali Demirtaş'tan konuyla ilgili bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faciada hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralanan öğrencilere de acil şifa dileğinde bulunduğu öğrenildi.

        Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, Adana'nın Aladağ ilçesinde bir özel öğrenci yurdunda çıkan yangın dolayısıyla ilgili bakanlardan ve Adana Valisi'nden bilgi aldı.

        CHP HEYETİ VE BAKANLAR ADANA'YA GİTTİ

        Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, öğrenci yurdunda meydana gelen yangın nedeniyle Adana'ya gitti.

        Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem Adana'ya geldi. Bakanlar, karayoluyla Aladağ İlçesi'ne geçti.

        Öte yandan CHP'den bir heyetin şehre gideceği belirtildi.

        KEMAL KILIÇDAROĞLU: BU ACININ TARİFİ YOK

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adananın Aladağ ilçesinde özel bir öğrenci yurdunda çıkan yangına ilişkin, "Aladağdan gelen haber yüreklerimizi parçaladı, bu acının tarifi yok." değerlendirmesini yaptı.

        Kılıçdaroğlu, 11 öğrenci ve 1 eğitmenin hayatını kaybettiği yangına ilişkin, Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulundu.

        "Aladağdan gelen haber yüreklerimizi parçaladı, bu acının tarifi yok." ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, hayatını kaybeden öğrencilere Allahtan rahmet diledi.

        DEVLET BAHÇELİ: SORUMLULAR MUTLAKA CEZALANDIRILMALIDIR

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, öğrenci yurdundaki yangınla ilgili "Yangın faciası her yönüyle, her ihtimaliyle araştırılıp incelenmelidir. Yangının nasıl çıktığı, içi ahşap kaplı söz konusu iki katlı yurt binasını nasıl sardığı en kısa sürede netleştirilmeli; sorumlular, denetim ve kontrol görevini suiistimal edenler mutlaka bulunup cezalandırılmalıdır" dedi.

        BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN PAYLAŞIM

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı;

        İTFAİYE DAİRE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

        Adana İtfaiye Daire Başkanı Fatih Durukan, Aladağ İlçesi'ndeki ahşap olan kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11 öğrenci ile 1 görevlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

        AB BAKANI ÖMER ÇELİK: ELEKTRİKTEN KAYNAKLANMIŞ OLABİLİR

        AB Bakanı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Ben Brüksel'deyim. Olayı duyunca Vali beyi aradım. Aladağ ilçesinde zaten kendisi. 13 kaybımız var, Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. İçişleri Bakanı ile görüştük. Milli Eğitim Bakanımızla birlikte Adana'ya geçiyorlar. Ben de temaslarımı yapıp direkt Adana'ya uçacağım. Acı bir haber. 13 kardeşimizin hayatını kaybetmesi. Türkiye'nin başı sağolsun. Olay nasıl oldu araştırılacak. Umarım sayı artmaz ama benim aldığım bilgilerde durum açıklığa kavuşuncaya kadar çelişkiler olabilir. Vali beyden aldım ben de 13 ölü sayısını. Resmi açıklamayı yaparlar. İlk aldığım bilgiler bu şekildeydi. Elektrikten kaynaklanmış olabileceğini değerlendiriyorlar"

        MECLİS'TE BÜYÜK ÜZÜNTÜ

        TBMM Genel Kurulunda Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşüldü. Görüşmeler sırasında, aralarında Adana Milletvekilleri Fatma Güldemet Sarı ve Necdet Ünüvar'ın da bulunduğu bazı AK Parti milletvekilleri, Adana'nın Aladağ ilçesinde bir öğrenci yurdunda çıkan yangın hakkında yetkililerden bilgi almaya çalıştı. Milletvekillerinin üzgün olduğu gözlendi.

        Harita

        CENAZELER ADLİ TIP'A GÖNDERİLDİ

        Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki kız öğrenci yurdunda yaşamını yitiren 11 öğrenci ile 1 eğitmenin cenazesi, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Olay Yeri İnceleme ekipleri, jandarma ve itfaiye binada incelemelerini sürdürüyor. Ölen öğrencilerin 8'inin cenazesinin ahşap çatı katında, eğitmen ile 3 öğrencinin cenazesinin ise 2 katta bulunduğu öğrenildi.

        3 AYRI CENAZE ARACIYLA GETİRİLDİ

        Yangında hayatını kaybeden 12 kişinin cenazesi, 3 ayrı cenaze aracıyla Adana Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Büyük çoğunluğu yandığı için cesetlerin kimlik teşhisi için DNA testi yapılacağı bildirildi.

        BAKANLAR OLAY YERİNDE

        Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya yangının meydana geldiği yurtta incelemelerde bulunmak üzere Adana'ya geldi.

        "İHMAL VARSA SORUMLULAR CEZASINI ÇEKECEKTİR"

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte Adana'nın Aladağ ilçesindeki Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda incelemelerde bulundu.

        İncelemelerin ardından basın açıklaması yapan Bakan Sayan, bir eğitmenin küçük yaşta çocuğunun da hayatını kaybettiği yangına ilişkin, "Bakanlık olarak 32 kişilik psikososyal ekiplerimiz sahada. Adli tıp ve hastanede görev yapıyorlar. Bakanlarımızla ailelerimizin yanında acılarını paylaşmak için buradayız. Sonuna kadar araştırılacak bu durum. Bugün acıyı paylaşmak için burada ailelerin yanındayız Bizim de evlatlarımız var, gerçekten çok derinden yüreğimiz yandı. Şu an olay yerini gördük brifing aldık, hastanelere gidip ailelerin acılarını paylaşacağız. 22 yaralımızın durumları hakkında bilgi alacağız. Milletimizin başı sağolsun, çok büyük bir acı yaşadık. Araştırmalar yapılıyor. Yangın merdiveninin kilitli olduğu sadece iddia, sonuna kadar araştırılacak. En az bir ihmali olanlar cezasını çekecekler" dedi.

        BAŞBAKAN YARDIMCISI VE BAKANLAR YARALILARI ZİYARET ETTİ

        Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Adana'nın Aladağ ilçesinde kız öğrenci yurdunda çıkan yangında yaralananları tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

        EMİNE ERDOĞAN: İÇLERİMİZ YANDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Adana Aladağ'da meydana gelen yurt yangını ile ilgili, "İçlerimiz yandı, derin bir üzüntü içindeyiz. Allah bir daha böyle facialar hiç kimseye yaşatmasın" dedi.

        VEYSİ KAYNAK:ELEKTRİK KONTAĞINDAN ÇIKMASI MUHTEMEL

        Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan yangına ilişkin, "İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar." dedi.

        Başbakan Yardımcısı Kaynak, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin acı bir olayı hep beraber yaşadığını belirterek, "Öncelikle büyük geçmiş olsun. Aladağ'da bugün maalesef çok acı bir olayı hep beraber yaşadık, milletimiz beraber yaşadı. Akşam 19.30 sıralarında yangın neticesinde bir yurtta 12 vefat var, 10'u çocuk 2'si yetişkin. 24 yaralımız var. Değerli İçişleri Bakanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız, Adana milletvekillerimizle birlikte Aladağ'a gittik." diye konuştu.

        Kaynak, yangının çıkış nedeninin henüz kesinleşmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:"Tabii yangının çıkış sebebiyle ilgili Aladağ Savcılığı hemen duruma vaziyet etmiş. Bir keşif yapılacağını ifade ettiler. İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar. Tabii ahşap kaplamalar var, strafor, yalıtımlar var bunlar tutuşmuşlar. Çocuklarımızın bir kısmında atlamaları sonucunda ayaklarında kırıklar var, bir kısmının dumandan etkilenmeleri sonucu hastalıkları var. Tabii bu arada vefat edenler, adli tıptaki otopsilerden sonra defnedilecekler. Milletimizin başı sağolsun, büyük geçmiş olsun. Geride kalanlara acil şifalar diliyoruz."Olayla ilgili araştırmaların devam edeceğini kaydeden Kaynak, olayın bütün yönlerinin yargı tarafından soruşturulacağını, bir yandan da yangına karşı tedbirlerle ilgili gerekli çalışma ve araştırmaların yapılacağını söyledi.

        Yurdun Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından izin verilmiş bir yurt olduğuna dikkati çeken Kaynak, şöyle devam etti:"O Bakanlığımız kendi çalışmalarını yapacaktır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız psikososyal destek yönünden, olayın ilk anından itibaren 32 görevlisiyle sahada. Biz hem yaralananların hem de hayatını kaybeden çocuklarımızın, yavrularımızın ailelerinin yanında olacağız. Neticede olaya sebebiyet veren, yangına sebebiyet veren her neyse bu ortaya çıkacaktır ve sorumlularla ilgili işlemler yapılacaktır. Şimdilik böyle söylemekle yetinelim. Büyük bir acı ve dram halen sıcak."Bir gazetecinin "Tören yapılacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Kaynak, "Törenle ilgili ailelerin tutumu çok önemli. Ne diyecekler, ne isteyecekler, Adana Valimiz olayın en başından beri Aladağ'da, bizimle beraber döndü. Ailelerle temas kuracaktır. Ama cenazelerin nakli ve defni için biz hükümet olarak, valilik olarak görevde olacağız." ifadesini kullandı.

        YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

        Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Adana'da özel bir öğrenci yurdundaki yangına ilişkin Aladağ ilçesi Sulh Ceza Hakimliğinin soruşturma tamamlanıncaya getirdiği yayın yasağı kararının kaldırıldığını duyurdu.

        RTÜK'ün internet sitesinden yapılan açıklamada, Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda meydana gelen yangına ilişkin Aladağ Sulh Ceza Hakimliğinin yayın yasağı kararının, Kozan Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile kaldırıldığı belirtildi.

        Açıklamada, "Kozan Sulh Ceza Hakimliğinin 2016-1423 D. İş Sayılı kararı ile Adana Aladağ İlçesi Sulh Ceza Hakimliğinin 29.11.2016 tarihinde Aladağ ilçe merkezinde bulunan Aladağ Özel Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen yangınla ilgili 2016/150 D. İş sayılı yayın yasağı kararı kaldırılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ