Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik SON DAKİKA: Kayseri Erciyes Üniversitesi önünde terör saldırısı!

        Kayseri'de, Erciyes Üniversitesi yakınlarında 08.45'te bomba yüklü bir araçla, çarşı iznine çıkan askerlerin içinde bulunduğu özel halk otobüsüne yönelik bombalı araçla intihar saldırısı gerçekleştirildi. TSK'dan yapılan açıklamada 14 askerin şehit olduğu, 48 personelin yaralandığı bildirildi. Başbakan Yıldırım, "canlı bomba saldırısı" ifadesini kullanırken İçişleri Bakanı Soylu, 6'sı ağır 55 yaralanın tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

        KAYSERİ VALİSİNDEN AÇIKLAMA

        Kayseri Valisi Süleyman Kamçı da hastane ziyareti sırasında DHA'ya yaptığı açıklamada şehit sayısının 14'e yükseldiğini belirterek, "Maalesef şehit sayımız 14'e yükseldi. Diğer yaralılarımızın durumu gayet iyi. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor" dedi.

        GÖZALTINA ALINAN ŞÜPHELİ SAYISI 15'E ÇIKTI

        Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığının, terör saldırısıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheli sayısı 15'e çıktı.

        TSK: ALÇAKÇA VE KALLEŞÇE

        TSK açıklamasında şöyle denildi: "17 Aralık 2016 Cumartesi günü saat 08.45 sularında Kayseri Komando Tugay Komutanlığından izne çıkan er ve erbaşları taşıyan araca yapılan bombalı araç saldırısında, 13 kahraman personelimiz şehit olmuş, 48 kahraman personelimiz yaralanmıştır. Yaralılar derhal bölgedeki hastanelere sevk edilerek tedavilerine başlanmıştır. Ayrıca menfur saldırıda sivil vatandaşlarımızın da yaralanmış olabileceği değerlendirilmektedir. Alçakça ve kalleşçe düzenlenen bu saldırıyı şiddetle lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden kahraman silah arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine, TSK personeline ve Yüce Türk Milletine başsağlığı, yaralı kahraman silah arkadaşlarımıza ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz."

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE BAŞBAKAN YILDIRIM GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım görüşmesinin saat 16.30'da başladı. Beştepe'de yapılan görüşme 2 saat 45 dakika sürdü.

        BAKANLAR KAYSERİ'DE

        Kayseri'deki incelemelerinin ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4'üağır 56 yaralının tedavisinin sürdüğünü söyledi.

        ŞANLIURFA'DAN ÇALINAN İKİZ PLAKALI ARAÇ

        İncelemenin ardından Emniyet Müdürlüğü bahçesine çekilen aracınŞanlıurfa'dan çalındığı, üzerindeki plakanın ise aynı marka ve modeldeki Kırıkkale'de bir araca ait sahte "ikiz plaka" olduğu tespit edildi.

        Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 71 plakalı bir araçla gerçekleşen terör saldırısının ardından başlatılan incelemede, bomba yüklü araçta kullanılan plakanın, Kırıkkale'de yaşayan A.Tnin üzerine kayıtlı hafif ticari araca ait olduğu belirlendi. Kırıkkale'deki aracın sahibi A.T'nin de bilgisine başvuruldu.

        Habertürk Muhabiri Neşet Dişkaya, saldırıda kullanılan hafif ticari aracın Şanlıurfa Şehitlik bölgesinden dün sabah 03.00 sıralarında çalındığı bilgisine ulaştı.

        CANLI BOMBANIN KİMLİĞİ

        İçişleri Bakanı Soylu, teröristin kimliğinin belirlendiğini söyledi.

        İlk bilgilerde teröristin uzun saçlı olması nedeniyle ilk olarak kadın olabileceği değerlendirildiği ancak yapılan incelemelerin ardından erkek olduğunun anlaşıldığı ifade edilmişti.

        GÜL VE ORGENERAL AKAR YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

        11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kriz Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına katılarak, yetkililerden bilgi aldı.

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında Kayseri Valiliği'nde oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezinde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İstanbul'dan özel uçakla memleketine gelen 11. Cumhurbaşkanı Gül ile Gaziantep ve Kilis'teki sınır birliklerinde iki gündür incelemelerde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar da katıldı. Gül ve Akar, gerçekleşen saldırı sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

        AYM'DEN KINAMA

        AYM Başkanlığı Kayseri'de gerçekleştirilen ve 13 askerin şehit olduğu saldırı ile ilgili bir kınama mesajı yayınladı. AYM Başkanlığından yapılan açıklamada; "Bugün Kayseri'de gerçekleştirilen menfur terör saldırısını kınıyoruz. Ülkemizin huzurunu hedef alan bu saldırılar karşısında milletimizin birlik ve beraberliğini sürdüreceğine olan inancımız tamdır." denildi.

        "KAN STOKLARI YETERLİ"

        Saldırının ardından yapıldığı belirtilen kan anonslarına karşılık Sağlık Bakanlığı "Kan ihtiyacı bulunmamaktadır" açıklaması yaptı. Türk Kızılayı yetkilileri de acil müdahalelere bakan hastanelerin kan bağışı için meşgul edilmemesini isteyerek, kan stokunun yeterli olduğunu bildirdi.

        Harita

        KURTULMUŞ: OKLAR ŞU ANDA PKK'YI İŞARET EDİYOR

        NTV'ye konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Oklar şu anda PKK'yı işaret ediyor" dedi.

        Kurtulmuş, saldırının ardından Twitter'daki değerlendirmesinde"Milletçe bir olacağız, kenetleneceğiz. Teröre alışmayacağız, yılmayacağız. Terör karşısında diz çökmeyeceğiz"demişti.

        CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN BİLGİ ALDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kayseri Valisi Süleyman Kamçı'dan bilgi aldı. Başbakan Binali Yıldırım da saldırıya ilişkin ilgili bakanlarla görüştü.

        Memleketinde gerçekleştirilen saldırıya Twitter'dan tepki gösteren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Kayseri'ye gidecek.

        KILIÇDAROĞLU: TERÖRÜN EKMEĞİNE KİMSE YAĞ SÜRMEMELİ

        CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Kayseri Valisi Kamçı'yı arayarak bilgi aldı. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileyen Kılıçdaroğlu, Kayseri Valisi Kamçı'ya meydana gelen hain terör saldırısı nedeniyle başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Kılıçdaroğlu'nun daha sonra Başbakan Yıldırım'ı da arayarak saldırı ile ilgili son bilgileri aldığı bildirildi.

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, "Hep birlikte karşı durursak bu olayı aşarız. Teröristler amaçlarına ulaşmak için toplumda yılgınlık, karışıklık yaratmak isterler. Bu oyuna kimse gelmemeli. Terörörün ekmeğine kimse yağ sürmemeli. Daha önce de söyledim; güvenlik güçlerine sıkılan her kurşun millete sıkılan kurşundur. Şehitlerimiz var, biz ne dersek diyelim ateş düştüğü yeri yakıyor, ağır yaralılarımız var onlara da acil şifalar diliyoruz" dedi.

        TBMM BAŞKANI KAHRAMAN: OPERASYONLAR KARARLILIKLA DEVAM EDECEKTİR

        Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Kayserideki terör saldırısına ilişkin, "Son terörist yok edilinceye ve topraklarımız kirli terör eylemlerinden arındırılıncaya kadar, güvenlik güçlerimiz tarafından büyük bir kararlılıkla yürütülen operasyonlar devam edecektir. Milletimiz, teröre karşı yurt içinde ve yurt dışında yürütülen operasyonlarda sonuna kadar devletimizin yanındadır." değerlendirmesinde bulundu.

        BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

        Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, olaya ilişkin yazılı ve görsel medya organlarındaki yayınlarda, olaya iştirak etme şüphesi olan kişilerin bulundukları şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanarak olayın aydınlatılmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmesi için milli güvenlik, kamu güvenliği, cumhuriyetin temel nitelikleri ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü gereğince kamu düzeninin bozulma riski meydana geldiğinin anlaşıldığı belirtildi.

        Kayseri 2. Sulh Ceza Hakimliğince saldırıyla ilgili yayın yasağı kararı verildiği kaydedilen açıklamada, "Toplum sağlığının, milli güvenlikle kamu düzeni ve kamu güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj ve bu içerikteki yayınların yapılmasının 5187 sayısı kanunun 3/2 maddesi gereğince yasaklanmasına karar verildi." ifadesi kullanıldı.

        RTÜK de Başbakanlık tarafından geçici yayın kısıtlaması getirmişti.

        8 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

        Öte yandan, Kayseri 2. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı, Radyo Televizyon Üst Kurulunun resmi internet sitesinden de yayımlandı.

        Bu arada, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca, 13 askerin şehit edildiği, 48 askerin yaralandığı terör saldırısıyla ilgili Başsavcı Vekili Mustafa Arslantürk nezaretinde 8 Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiği öğrenildi.

        "BEŞİKTAŞ'TA YAŞANAN HADİSEYE BENZİYOR"

        Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Milletimize geçmiş olsun. Sabah 8.45 sırasında askerlerimizin içinde bulunduğu özel halk otobüsüne bombalı araç girişimi... Tarzı itibariyle geçen haftaki Beşiktaş'ta yaşanan hadiseye benziyor. Biz insanlık adına Kahramanmaraş'tan dünyaya mesaj vermeye çalışırken, bazı hainler özel yetiştirmeye çalıştığımız komondolarımızı hedef almışlar. Çok üzücü bir havadisle güne başladık. Kahramanmaraş'tan tüm dünyaya insanlık mesajı vermek istiyorduk. Halep'te insanlar canlı canlı savaş uçaklarının bomba attığı yerlerde harabe haline gelmişken... Bu hadise Türkiye'ye hangi mesaj verilmek istenirse istensin, Türkiye'yi saptırmayacaktır. Türkiye etrafında olup bitenlere kayıtsız kalmayacaktır. 2 gün önce de Cilvegözü'ndeydim. Dışişleri Bakanımız, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız çalışmalar yapıyorlar. Bu hadiselerin arkasında bu maşayı tutan eller var. Türkiye'nin etrafına kayıtsız kalmasını kimse beklemesin" dedi.

        KRİTİK TUGAYIN ASKERLERİ OTOBÜSTE

        Otobüste bulunan ve çarşı iznine çıkan askerlerin silah altında olduğu 1. Komando Tugayı, Hakkari ve Şırnak başta olmak üzere terörle mücadele bölgelerine gönderilmek üzere yetiştirilen askerlerin bulunduğu bir kışla olarak biliniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ