Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İstanbul Beylikdüzü'nde helikopter kazası! SON DAKİKA HABERLERİ

        İstanbul Beylikdüzü'ndeki TÜYAP otoparkı yakınına helikopter düştü. Televizyon kulesine çarparak düştükten sonra yanmaya başlayan helikopterin parçaları karayoluna düştü. Eczacıbaşı Grubu'na ait olduğu belirlenen helikopterde bulunan 4'ü Rus, 7 kişi hayatını kaybetti.

        Helikopter kazası sonrası kapanan D-100 karayolu, enkazın kaldırılmasının ardından çift yönlü olarak tekrar trafiğe açıldı.

        TÜYAP otoparkı ile Büyükçekmece Mezarlığı'nın arasındaki boş alana düşen Eczacıbaşı'na ait helikopter İstanbul'dan Bilecik'e gidiyordu.

        TOPBAŞ: 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Toplu açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Helikopter kazası yaşandı ve o kazada 7 kişi hayatını kaybetti. Ailelerine ve bağlı oldukları firmalara başsağlığı diliyorum" dedi.

        YÖNETİCİ VE YABANCI MİSAFİRLER VARDI

        Haberturk.com'un Eczacıbaşı Grubu'ndan edindiği ilk bilgiye göre, helikopterde, Eczacıbaşı Yapı Grubu'ndan bir yönetici ve yabancı misafirler bulunuyordu. Kaptan pilotunun Alaaddin Nacar ve ikinci pilotunun da Ahmet Bulutyaşamlarını yitidi.

        KAZADA ÖLENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

        Helikopterde ölenlerin uçuş ekibinden Alaattin Nacar ve pilot Ahmet Bulut ile Eczacıbaşı Yapı Rusya Ülke Direktörü Salim Özen, Aleksandr Vanin, Igor Kochergin, Luidmila Chuprova ve Elena Badragan olduğu öğrenildi.

        TELSİZ KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKTI

        Büyükçekmece'de düşen 2'si pilot 5 kişinin hayatını kaybettiği kaza öncesi pilot ve kule konuşmaları kayıtlara yansıdı. Kayıtlarda Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi görevlilerinin helikopter pilotuna "İyi günler, planınız mevcut. Gidiş yeri ve tahmini yol boyu yetkisi alabilir miyim?" sözleri kayıtlara geçti. Kayıtlarda pilotun konuşmalarına ise rastlanılmadı.

        KUĞU HAVACILIK: HELİKOPTERİMİZDE 7 YOLCU BULUNMAKTADIR

        Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ Genel Müdürü Gürcan Mallı, İstanbul Büyükçekmece'deki helikopter kazasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Kuğu Havacılık bünyesinde operasyon yapmakta olan TC-HEZ kuyruk numaralı 2008 üretim tarihli Skorsky S76 C++ tipli helikopterimiz İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Eskişehir Bozüyük seferini yapmak üzere saat 11.20’de kalkış yapmıştır. Kalkıştan kısa bir süre sonra helikopterimizin Beylikdüzü mevkiinde maalesef kaza kırıma uğradığı haberi tarafımıza ulaşmıştır. Helikopterimizde uçuş ekibinden 2 kişi ve 5 yolcu bulunmaktadır. Uçuş ekibi Alaattin Nacar ve Ahmet Bulut, yolcu isimleri ise Salim Özen, Aleksandr Vanin, Igor Kochergin, Luidmila Chuprova, Elena Badragan." ifadelerini kullandı.

        PATLAMA ANI KAMERADA!

        ECZACIBAŞI: BİR YÖNETİCİMİZ VE RUS KONUKLARIMIZ VARDI

        Vali Şahin'le birlikte olay yerinde açıklamada bulunan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Bir yöneticimiz ve Rus konuklarımız vardı" dedi.

        ECZACIBAŞI HOLDİNG'TEN AÇIKLAMA

        Eczacıbaşı Holding'ten Beylikdüzü'ndeki helikopter kazasıyla ilgili açıklama yapıldı. Yazılı açıklama şu şekilde:

        "Eczacıbaşı Havacılık A.Ş.'ye ait olan helikopter, alınan izinlerin ardından bugün öğleden önce Bozüyük'e gitmek üzere havalanmış, ancak henüz belirlenemeyen bir nedenle saat 11.30'da Büyükçekmece'de düşmüştür. Helikopterde Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Rusya Ülke Direktörü Salim Özen, Rusya'daki bölge satış yöneticilerimizden Aleksandr Vanin, Rus misafirleri Igor Kochergin, Luidmila Chuprova ve Elena Badragan ile pilotlar Alaattin Nacar ve Ahmet Bulut bulunmaktaydı. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.Hepimizi derinden üzen bu kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz."

        İLK AÇIKLAMA BELEDİYE BAŞKANI'NDAN

        Büyükçemekece Belediye Başkanı Hasan Akgün, "Burada 5 kişinin cenazesi var. Yangın söndürme helikopteri değil. Özel bir helikopter olduğu söyleniyor. Bölgemizdeki helikopter firmalarıyla görüştük, İstanbul tarafından gelen bir helikopter olduğu kesin. Kuleye çarptığı yönünde kesinlik yok, sisten dolayı gözükmüyor." dedi.Bölgede yoğun sis olduğunu söyleyen Akgün, "E-5 Karayolu Edirne yönünde trafiğe kapalı" dedi.

        BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, düşen helikopterle ilgili yazılı açıklama yaparak, helikopterin televizyon kulesine çarptıktan sonra düştüğünü belirtti.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'dan yapılan yazılı açıkalamada, "Bugün saat 11.16'da Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ' ye ait TÇHEZ tescilli helikopter, Atatürk Havalimanı'ndan görerek kalkış yapmış, saat 11.20'de bir TV kulesine çarparak E-5 karayoluna düşmüştür. Kalkış esnasında hava şartlarının normal olduğu bildirilirken, helikopterde 2 pilot, 4'ü yabancı uyruklu 5 yolcu olmak üzere 7 kişinin seyahat ettiği bildirilmiştir. Kazada ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetmiştir.Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu uzmanları, söz konusu kazaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere kaza yerine gönderilmiştir" denildi.

        İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan saat 11.16'da kalkan TC-HEZ tescilli Sikorsky S-76 tipi helikopter Büyükçekmece'de saat 11.21'de düştü

        RUSYA'DAN AÇIKLAMA: 4'Ü RUS 5 KİŞİ ÖLDÜ, 2 KİŞİ YARALI

        Rusya Türkiye'deki helikopter kazasında 4 Rus vatandaşının hayatını kaybettiği doğruladı.

        GÖRGÜ TANIĞI ANLATTI

        Görgü tanığı Şeyhmuz Demir şunları söyledi:

        "Olay gerçekleştiğinde Büyükçekmece'ye doğru ilerliyordum. Yoğun bir sis vardı. Büyük bir ses duyduk. Ya kuyruk kısmı bir yere çarptı, büyük bir gürültüyle yolun sağ tarafına düştü. Helikopterin parçaları birkaç araca da geldi."

        Harita
        Sorumlu kim? Gazete Habertürk Yazarı Güntay Şimşek Habertürk TV canlı yayınında, Beylikdüzü'nde düşen helikopterle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: Bu şekilde bir helikopter kazası yeni değil. Sisten dolayı uçuş kurallarına riayet edilmediği için, yaşanan ilk kaza değil. Daha önce küçük gövdeli uçaklar için de kazalar yaşadık. Dolayısıyla bu helikoptere izin veren yetkili kuruluşlar, uçuş planını dolduran işletmecisi kimse buralara ciddi anlamda bakılması lazım. Özellikle Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün artık bu işlere son verecek adımı atması gerekiyor. Biz çok fazla kurallara riayet edilmediği için kazaları yaşıyoruz. Ondan sonra da işin ucuna pilotaj diyoruz. Teknik başka sebepler arkasına ekliyoruz. Hepsinden önemli denetim ve yönetim sorunu vardır. Bu tarz kontrolsüz yaklaşımlar ve denetimsizlikler sonucu meydana gelen kazalar ülkenin hem havacılık anlamında hem de uçuş güvenliğinde epeyce aşağıya çeken yaklaşımlar olarak görülür. Yüzde 99 pilotlara fatura kesilecektir. Ama ben de diyorum ki faturanın yüzde 99 Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kesilmesi lazım. Helikopterler uçaklar gibi değillerdir. Çekirge misali zıplayarak giderler. Yere daha yakın uçarlar. Zemine yakın yerlerde de görüş mesafeleri çok düşük olur. Uçak havalimanından sıfır görüş mesafesiyle kalkabilir. Helikopterde aynı şey söz konusu değil.
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ