Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem YSK Seçmen Kaydı Sorgulama! e-Devlet Oy Sandığı Sorgulama!

        2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu bilindiği üzere 16 Nisan tarihinde gerçekleşecek. Referandumda oy kullanacak vatandaşlar seçmen kaydını sorgulamayı merak ediyor. Peki seçmen sorgulama nasıl yapılır?

        Yüksek Seçim Kuruu (YSK), aynı zamanda seçmen kayıtlarıyla ilgili referandum öncesinde toplam 1 milyon 200 bin kişiye SMS, 920 bin kişiye de elektronik posta (e-posta) gönderecek. Böylece seçmen kayıt sorgulama işlemleriyle ilgili vatandaşlar bilgilendirilecek.

        1 MİLYON 200 BİN SMS , 920 BİN E-POSTA

        Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek halk oylaması öncesinde 1 milyon 200 bin kişiye SMS, 920 bin vatandaşa da elektronik posta yollanacak.

        AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, halk oylaması öncesinde YSK'nın internet sitesinden iletişim bilgilerini giren vatandaşlar, SMS ve elektronik postalarla bilgilendirilecek.

        Bu kapsamda telefon bilgisini sisteme kaydeden 1 milyon 200 bin kişiye YSK tarafından SMS gönderilecek. Mesaj içeriklerinde kişinin nerede oy kullanacağı, hangi belgelerin gerekli olduğu, oy verirken dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgiler yer alacak. Sisteme kaydını yaptıran kişilere bugünden 16 Nisan'daki halk oylamasına kadar üçer SMS atılacak.

        Ayrıca 800 bini yurt içi, 120 bini yurt dışından olmak üzere e-posta adresini sisteme giren vatandaşlar da elektronik postalarla bilgilendirilecek. Elektronik postalarda oy kullanımına ilişkin bilgilerin yanı sıra yurt dışındaki vatandaşlara hangi gümrük kapılarında oy kullanılabilecekleri, bulundukları ülkelerde hangi temsilciliklerde hangi tarihlerde oy verme işlemini gerçekleştirebileceklerine ilişkin bilgiler iletilecek. Kamu spotları, eğitim filmleri de elektronik postalarda paylaşılan diğer içerikler olacak.

        SEÇMEN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

        e-Devlet ile seçmen kaydı sorgulama;

        e-Devlet tarafından sunulanYurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama hizmeti ile seçimde oy kullanacak olan vatandaşlar seçmen durumunu sorgulayabilecekler. Vatandaşların seçmen sorgulama işlemini yapması için ilk olarak e-Devlet'e giriş yaparak arama bölümüneYurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama yazması gerekiyor. Karşılarına gelen ekranda seçmen kaydına dair bilgiler sunulacak. Eğer kayıt çıkmıyorsa yetkililerle irtibat kurulması gerekmektedir.

        E-DEVLET SEÇMEN KAYDI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

        YSK seçim sistemi ile seçmen kaydı sorgulama

        Seçmen kaydı sorgulama işlemi için e-Devlet sisteminden hariç olarak Yüksek Seçim Kurulu'nun oluşturduğu sistem ile de vatandaşlar nüfusa kayıtlı olduğu il, T.C. Kimlik Numarası ve nüfusa kayıtlı olduğu sıra no bilgilerini girerek sistem üzerinden nerede oy kullanacağını görebilecekler.

        YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA SİSTEMİ İÇİN TIKLAYIN

        2017 REFERANDUM NE ZAMAN?

        Türkiye'de anayasa değişikliği için uygulanacak olan halk oylaması (referandum), 16 Nisan tarihinde yapılacak. Seçmenler oy pusulalarında yer alan Evet veya Hayır seçeneklerine damga vurarak oylarını kullanacaklar. Böylece seçimin ardından hangi seçenek daha fazla oy aldıysa buna göre yeni anayasa kabul edilecek veya edilmeyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ