Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya GAZETELER GÜLDEMiR’iN VEFATINA GENiŞ YER AYIRDI

        Bay Haberturk'e My Way'lı veda

        Ufuk Güldemir, gazeteciliğe muhabir olarak başladı, Genel Yayın Yönetmenliği'ne kadar çıktı, TV'leri yönetti ve sonunda Habertürk TV'yi ve Türkiye'nin ilk haber sitesini kurdu. Başarı grafiği hep yükselen Güldemir, 51 yaşında kansere yenildi..

        Habertürk'ün kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı gazeteci Ufuk Güldemir (51), dün sabaha karşı Levent'teki evinde yaşama veda etti. Uzun süredir kanserle mücadele eden Güldemir'in vefatı basın camiasını yasa boğdu. Güldemir'in vasiyeti, Habertürk'ün önünden "My Way" şarkısıyla uğurlanmaktı. Güldemir, Ayşe Arman'a verdiği röportajında "Habertürk'ün önünden beni Frank Sinatra'nın I did it My Way'i ile uğurlamalarını istedim silah arkadaşlarımdan. Ama bu hazırlığı, iradem dışında ölüme yakalanırım diye yaptım. Artık iradem dahiline aldım durumu" demişti. Habertürk TV, My Way şarkısı eşliğinde Güldemir için özel bir program düzenliyor. Güldemir 12 Haziran salı günü saat 10.00'da Habertürk önünde düzenlenecek ilk törenin ardından Teşvikiye Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

        TABULARI YIKTI 10 Eylül 1956 yılında Elazığ'da doğan Ufuk Güldemir, mesleğe 1974 yılında Başkent ve Son Havadis gazetelerinde foto muhabiri olarak başladı. Daha sonra Dünya gazetesine geçen Ufuk Güldemir parlamento muhabirliği yaptı. Türk Haberler Ajansı ve Cumhuriyet gazetesinde de çalışan Güldemir, diplomasi muhabiri olarak görev yaptı. 1987 yılında Cumhuriyet gazetesi Washington temsilciliğine atanan Güldemir, 5 yıl kaldığı Washington'da çok sayıda büyük habere imza attı. 1992 yılında Amerika'dan döndükten sonra özel televizyonların yeni açılması üzerine Star televizyonunda haber müdürlüğüne getirildi. O yıllarda, Cumhuriyet'ten bir arkadaşına "yapabileceklerimin yüzde 90'ını henüz yapmadım" diyen Güldemir, Türkiye'nin televizyon haberlerinde yıllardan beri TRT'den gördüğü üslubu değiştirdi. Yeni bir habercilik ekolü geliştirdi. Star televizyonunun ardından Show TV'ye haber genel yayın yönetmeni olarak geçen Güldemir, haber yöneticiliğinin yanı sıra bu yıllarda yaptığı haber analizlerle de tabuları yıktı.

        İLKLERE İMZA ATTI 1995 yılında aldığı teklif üzerine Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevini kabul eden Ufuk Güldemir böylece yeniden yazılı medyaya geçti. Daha sonra SABAH Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevinde de bulunan Güldemir, SABAH'tan ayrıldığında profesyonel çalışma hayatına noktayı koydu. Türk Medyasında belli başlı büyük gazete ve televizyonları yöneten Güldemir, 1999 yılı Kasım ayında bir ilke imza atarak Türkiye'nin ilk internet haber portalı olan Haberturk.com'u kurdu. 8 yaşındaki Haberturk.com, bugün Türkiye'nin üç büyük internet gazetesi arasında bulunuyor. 2001 yılında Habertürk TV ve Habertürk Radyo'yu kuran Ufuk Güldemir, gazetecilik dışında hiçbir şey yapmadı. Güldemir Basın Şeref Kartı sahibiydi

        Hobisi avcılıktı Dünyanın sayılı trofe avcıları arasında bulunan Güldemir, Türkiye'nin ilk avcılık ve balıkçılık kanalı olan Yaban TV'yi de 7 ay önce yayın hayatına başlattı. Bülent Dikmener Gazetecilik Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülün sahibi olan Güldemir, Kanat Operasyonu, Teksas Malatya ve Çevik Kuvvet'in Gölgesi'nde isimli kitapların da yazarıydı. Güldemir, 50 yıl gibi kısa denilebilecek ömrünün 30 yılını gazeteciliğe adadı, birçok gazeteci yetiştirdi.

        'Onun yolundayız' Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Melih Meriç, son dakikalarında Güldemir'in yanındaydı. Meriç, "İşimizin başındayız, o böyle isterdi. Onun yolundan yürümeye devam edeceğiz" dedi.

        Habertürk sitesine Güldemir'in vefatının ardından birçok işadamı ve siyasetçiden mesaj geldi.

        Bir cesur yüreği kaybettik

        GÜLER SABANCI: Türk medyası bağımsız gazeteciliğe inanan, yeri zor doldurulacak bir cesur yüreği, bir büyük insanı kaybetti.

        Tarifsiz kederler içindeyim

        MEHMET AĞAR: Şairin dediği gibi "tarifsiz kederler içindeyim". Habertürk'ü, Türkiye'de soluk çıkmadığında soluk çıkartan bir yer haline getirdi.

        Derin üzüntü içindeyim

        ERMAN YERDELEN: (Habertürk Yönetim Kurulu Başkanı) Ufuk Güldemir'in vefatını öğrenmiş bulunmaktayım. Kaybından dolayı, çok derin üzüntü içindeyim

        Acınızı paylaşıyorum

        KAYAHAN: Habertürk ailesine sabır, Güldemir'e rahmet diliyorum. Acınızı paylaşıyorum.

        Sabah

        Bağımsız gazetecilik büyük bir ismini kaybetti. Ufuk Güldemir, kansere yenik düştü

        “Koca bir gazetecilik efsanesi bırakıyorum arkamda. Babıali’yi dölledim ben” demişti bir röportajında Ufuk Güldemir. Muhabirlikten medya patronluğuna yükselişini anlatırken... 50 yıl gibi kısa denilebilecek ömrünün 30 yılını gazeteciliğe adamıştı.

        Habertürk’ün kurucusu gazeteci Ufuk Güldemir artık aramızda yok... 1 yılı aşkın süredir yürüttüğü kanser mücadelesine yenik düştü. Basın camiası yılmaz, inatçı, savaşçı ruhunu çok iyi bildiğinden sabaha karşı Levent’teki evinden yankılanan ölüm haberiyle şoka uğradı.

        Ufuk Güldemir mücadelesi ve yaşama direnciyle doktorları bile şaşırtmıştı. Güldemir’i tedavi eden uzmanlar “Bu işte bir yanlışlık var; sen karaciğer kanseri olabilirsin, pankreas bu kadar yaşatmaz” diyordu.

        Yeni bir habercilik ekolü yarattı

        1992 yılında Amerika dönüşü özel televizyonların yeni açıldığı yıllarda, Cumhuriyet’ten bir arkadaşına “yapabileceklerimin yüzde 90’ını henüz yapmadım” diyordu. Star TV’nin haber müdürüyken Türkiye’nin televizyon haberlerinde yıllardan beri TRT’den gördüğü üslubu değiştirdi. Yeni bir habercilik ekolü geliştirdi. Show TV habere genel yayın yönetmeni olarak geçtiğinde ise haber yöneticiliğinin yanı sıra yaptığı haber analizlerle de tabuları yıktı.

        Ufuk Güldemir’in erkek kardeşi Şafak Güldemir, evlerinde taziyeleri kabul ederken “Tam olarak iyileşme pek mümkün olmuyor. Sürdürülebilir hayat kalitesiyle mücadele ediyorsunuz. Abim de çok mücadele etti ama işte bir yere kadar” dedi. Ufuk Güldemir vasiyeti üzerine Salı günü Habertürk’te saat 10.00’da düzenlenecek törenin ardından Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazıyla Zincirlikuyu Mezarlığı’nda ebediyete uğurlanacak.

        Beyaz Türk ve Büfeci İslam’ın mimarı

        Beyaz Türk kavramını kamuoyuna kazandıran Ufuk Güldemir, “Büfeci İslam” kavramıyla da yeni bir tartışma yaratmıştı. Kendi deyimiyle “Büfeci İslam” kavramını şöyle anlatmıştı: “Benim anlatmaya çalıştığım Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve Devlet Bahçeli’nin seçim sandığına gömüldüğü bir isyanın adıydı. Ve bu Büfeci İslam kökenliydi. Sınıfsal bir konu olduğunu, dini bir mesele olmadığını anlatmaya çalıştım. Ama bir aşağılama niyetim yoktu.”

        Parlamento muhabirliğinden medya patronluğuna

        1956 yılında Elazığ’da doğdu. Gazeteciliğe başladığında yıl 1974’tü. Başkent ve Son Havadis gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. Dünya Gazetesi’nde parlamento muhabirliği yaptı, Türk Haberler Ajansı’nda Ankara Temsilciliği görevinde bulundu.

        Cumhuriyet Gazetesi’ne geçtikten sonra Ankara Bürosu’nda diplomasi ve parlamento muhabirlikleri yaptı. 1987-1992 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi Washington temsilciliği görevini üstlendi.

        Türkiye’ye döndükten sonra Star Televizyonu Haber Müdürlüğü, Show TV Haber Genel Yayın Yönetmenliği, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü, Sabah Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1999 yılında ilk internet haber portalı Habertürk’ü kurdu.

        “Bülent Dikmener Gazetecilik Ödülü” başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülün sahibi olan Ufuk Güldemir’in, “Kanat Operasyonu”, “Teksas Malatya” ve “Çevik Kuvvetin Gölgesinde” isimli kitapları da yayınlandı. Basın şeref kartı sahibiydi.

        “Ölümü merak ediyorum ama korkmuyorum”

        Ufuk Güldemir, kanser hastalarına çare olsun diye yürütülen araştırmalarda ’kobay’ olmayı kabul etmiş, Amerika’da yürütülen klinik deneyler için hastanede yatmıştı. Ufuk Güldemir, Amerika’da daha önce sadece bir kişinin üzerinde denenmiş bu tedaviden sonra, geçen yıl Akşam Gazetesi’nde Oray Eğin’e verdiği röportajda hastalığını ilk öğrendiği anı şöyle anlatmıştı:

        Birkaç ay ömrümün kaldığının söylenmesi bir tebligat. Bir cevap arzulayarak söylemiyorlar. Ben ölümü merak ediyordum ama korkmuyordum. Öbür taraftan bununla mücadele etmeyi düşünüyorsun.

        Bir günde karar aldım. İlk iki hafta çok zordu. Başka bir aleme gidiyorsun ama dönüş noktası var; tedaviyle iyileşme sürecinin de başladığını hissediyorsun. Hayatım hep mücadeleyle geçti. Hiçbir şeyi kolay elde edemedik. Bunu da atlatırım dedim.

        Kanserlilere çare olsun diye kobay olmuştu

        Hürriyet’ten Yaçın Bayer’e ise “kobaylığı” anlatmıştı:

        Klinik deney, bir kanser hastası için duymaktan çok mutlu olmadığı bir yöntemdir. Aynı zamanda normal tedavi yolları kapalı demektir. Nitekim benim vakam da ameliyat gibi konvansiyonel bir tedaviye kapalıydı. Dolayısıyla ’klinik deney’ sözcüğünün ruhumu çok okşadığını söyleyemem. Ama diğer yandan da iş yaşamımdaki çalışma hırsını, eğer iyileşmekte de aynı hırsa dönüştürebilirsem bu hırs deneysel tedaviyle birleştiğinde ilk defa işime yarayacaktı. Sağlığıma kavuşabilirdim. O ruh hali içinde klinik deneye katılmanın bundan sonraki kanser hastalarına umut olacağını da düşündüm.

        Vatan Güldemir'i kaybettik Bir yılı aşkın süredir kanserle mücadele eden gazeteci Ufuk Güldemir aramızdan ayrıldı. Yarın toprağa verilecek olan Güldemir, Türk basınında birçok ilke imza atmıştı Habertürk'ün kurucusu ve eski Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Güldemir, dün sabaha karşı aramızdan ayrıldı. Bir yılı aşkın süredir kanserle mücadele eden Güldemir, geride unutulmayacak haberler ve basına kazandırdığı önemli isimler bıraktı. Türk medyasında birçok ilke atan gazeteci Güldemir, 10 Eylül 1956'da Elazığ'da doğdu. 50 yıllık ömrünün 30 yılı gazetecilikle geçen Güldemir, Basın Şeref Kartı sahibiydi. Güldemir, mesleğe 1974'te Başkent ve Son Havadis gazetelerinde foto muhabiri olarak başladı. Daha sonra Dünya gazetesine geçen Güldemir, parlamento muhabirliği yaptıktan sonra Türk Haberler Ajansı'nda göreve başladı. Ardından Cumhuriyet gazetesinde diplomasi muhabirliği yapan Güldemir, 1987'de Cumhuriyet gazetesinin Washington Temsilciliği'ne atandı. Güldemir, 5 yıl kaldığı Washington'da önemli haberlere imza attı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ