Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BUCAK: "KALDIRIM OPERASYONU SİYASİ KOMPLO"

        Susurluk davası kapsamında yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 15 günlük hapis cezası Yargıtay tarafından onanan, Demokrat Parti Şanlıurfa 1. sıra milletvekili adayı Sedat Bucak, seçim çalışmasını başlatmak için Şanlıurfa'ya geldi. Bucak, "Kaldırım operasyonunun" kendisine yönelik siyasi komplo olduğunu söyledi.

        Ankara'dan THY'ye ait yolcu uçağıyla seçim bölgesi Şanlıurfa'ya gelen ve susurluk davasından hüküm giyen Sedat Edip Bucak, havaalanında DP Şanlıurfa İl Başkanı kardeşi Ahmet Ersin Bucak, merkez İlçe teşkilatı Başkanı Ahmet Çoban, Milletvekili adayları, lideri olduğu Bucak aşireti tarafından karşılandı. Bucak'ı karşılamaya gelen yaklaşık 2 bin kişilik gurup "Siverek seninle gurur duyuyor" sloganları attı. DP milletvekili adayı Bucak, daha sonra VİP salonundan giriş yaptı.

        Havaalanı VİP salonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bucak, "Kaldırım operasyonu" ve Yargıtay tarafından hakkında verilen cezanın onanmasıyla ilgili ilk kez açıklamada bulundu. Sedat Bucak, Ankara Polisi'nin düzenlediği kaldırım operasyonunu komplo olarak niteleyerek "Bunun bir siyasi komplo olduğu herkes tarafından biliniyor" dedi.

        Hakkında verilen 1 yıl 15 günlük hapis cezasının milletvekili adayı olmasına engel olmadığını, daha önce Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığını hatırlatan DP milletvekili adayı Bucak, "Ama engel olmasını isteyenler var. Bu siyasi bir komplodur. Her şeyin içeriğine bakılırsa, çok net anlaşılır. Siyasi komplo olduğu bellidir. Milletvekili adaylığımı YSK açıkladı, engel değil. Engel olsa bile ben Demokrat Partiliyim. Sonuna kadar Demokrat Partideyim. Engel olup omaması benim için hiç önemli değil. Bugün engel olsa bile, ben yine patideyim" diye konuştu.

        Aşırı kalabalığın Bucak'a yoğun ilgi göstermesi nedeniyle havaalanında zaman zaman izdiham yaşandı. Sedat Bucak'ı görmek isteyenler izdihama neden oldu. Bucak, kalabalık grup arasında zor anlar yaşadı. Bucak'ın korumaları adeta etten duvar örerken, Bucak'ın aracının önünde kalabalık grup toplanarak sloganlar attı. Bucak'ın içinde bulunduğu aracın havaalanından çıkışına kadar partililer ve aşiret mensupları eşlik etti. DP Milletvekili adayı Bucak, davulculara bahşiş dağıttı. Kalabalığın sevgi gösterilerine dayanamayan Sedat Edip Bucak, bindiği aracın üstüne çıkarak kalabalık grubu selamladı. Bucak daha sonra bin araçlık konvoy ile Siverek'e uğurlandı.

        İHA

        PEKİ SUSURLUK CEZASI YARGITAY TARAFINDAN ONANAN SEDAT BUCAK MİLLETVEKİLİ OLABİLİR Mİ?

        Susurluk'ta 3 Kasım 1996'da kamyon kazasıyla deşifre olan çetede ilk kez bir siyasiye mahkûmiyet onandı. Yargıtay, ismi Ankara'da son günlerde sürdürülen 'Kaldırım çetesi' soruşturmasında da geçen eski DYP'li Sedat Edip Bucak'a 'çeteye üye olarak katılmak, hiyerarşik yapıya dahil olmadan örgüte bilerek ve isteyerek yardım' suçlarından verilen 1 yıl 15 günlük hapis cezasını onayladı. Bu kararla Bucak'ın DP'den milletvekili adaylığı da tartışmalı hale geldi.

        Bucak, sahibi olduğu içi silah dolu aracın Susurluk'ta kaza yapması sonucu başlatılan çete soruşturmasında milletvekili olduğu için dokunulmazlık zırhına büründü. Bucak hakkında, DP lideri Mehmet Ağar gibi fezleke düzenlenmiş, ancak her ikisi de yargılanamamıştı. Bucak'ın yargılanmasına 2002'de vekil seçilemeyince başlanabildi. Kapatılan DGM Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Bucak, gıyabi tutuklama kararıyla aranan ülkücü katliam sanığı Abdullah Çatlı'nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak, çete kurmak ve vahim nitelikte silah bulundurmakla suçlanmış ve hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istendi. Çete suçunun bu mahkemelerin görev alanından çıkarılması üzerine Bucak'ın dosyası İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, savcının Bucak'a övgüler dizdiği mütalaadan sonra Haziran 2003'te davayı bitirmişti. Bucak'a çete suçundan beraat veren mahkeme, diğer suçlarıysa 'Rahşan affı' kapsamına soktu.

        Ancak, Korkut Eken ve diğer sanıkların çete cezalarını onaylayan Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Bucak'a beraat kararını bozunca dava yeniden görüldü. Yeniden yargılamada Bucak, yeni TCK'nın 220. maddesi uyarınca 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olarak katılmak, hiyerarşik yapıya dahil olmadan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlarından 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, ayrıca bu cezanın ertelenmesine de karar verdi. Karar, daha sonra temyiz edildi.

        Yargıtay 8. Ceza Dairesi, temyiz incelemesini tamamladı ve cezayı onayladı. DP listesinden Şanlıurfa 1. sıradan milletvekili adayı olan Bucak'ın 1 yıl 15 günlük hapis cezasının, ertelenmiş olsa da Yargıtay'ın onama kararıyla birlikte kesinleştiği kabul ediliyor. Bu da Bucak'ın Milletvekili Seçimi Kanunu'nun "1 yıl ve üzerindeki hapis cezası alanların milletvekili seçilemez" hükmü nedeniyle Bucak'ın adaylığını tartışmalı hale getirdi. Ancak, onaylansa da cezası ertelenmiş olduğu için Bucak'ın milletvekili adayı olabileceğini savunanlar da var.

        Aday listelerini önceki gün kesinleştiren YSK, "Erteli de olsa onaylanan ceza, seçilmeye engel suçtur" görüşünü paylaşırsa milletvekili seçilse bile Bucak'ın mazbatasını iptal edebilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ