Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem öğretmen atamaları, atanamayan öğretmenler, atanamayan öğretmenler platformu, ithal öğretmen, sözleşmeli öğretmen, hükümet öğretmen atamaları, hükümet öğretmen atamıyor mu, ömer dinçer, nimet çubukçu, devlet personel başkanlığı, şafak bay,

        PINAR DUMLUPINAR / HABERTURK.COM

        pdumlupinar@haberturk.com

        Yedi günde 57 bin 952 başvuru...

        55 bin 718'inin başvurusu uygun...

        11 bin 475'i atandı...

        Ya geriye kalanlar?

        AKP'li Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından zamanında verilen '55 Bin öğretmen ataması' sözü hayal oldu!

        Geçtiğimiz günlerde yapılan atamalar kimini sevindirdi kimini üzdü! 55 bin öğretmenin atamasının yapılacağı beklenirken binlerce aday ortada kaldı...

        Çubukçu'nun açıklaması 2011'de atamaların tek seferde yapılacağı ve bu atamanın yalnızca "ağustos" ayında olacağı yönündeydi ancak bu sözle asıl mağduriyet atamaların tek seferde duyacağını öğrenen herkesin özel sektörde çalıştığı işlerinden ayrılıp 2011 KPSS için hazırlanmalarıyla başladı.

        Atamalara, 57 bin 952 kişi başvuru yaparken 55 bin 718'inin başvurusu uygun görüldü ancak 11 bin 475'nin ataması gerçekleşti. Geride kalanlar ise yine mağdur!

        HÜKÜMET NEDEN ATAMA YAPMIYOR?

        Binlerce kişinin açıkta kalmasının nedenini Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ihtiyaç duyulan alanlarla öğretmenin yeterli sayıda bulunmaması olarak açıklıyor. Bakan Dinçer, öğretmenin yetiştiği alanla Bakanlığın ihtiyaç duyduğu alanda bir uyumsuzluğun söz konusu olduğunu savunuyor.

        Ülkemizde 216 bin kadro bekleyen öğretmen var ve bakanlık norm kadronun tamamını kullansa bile aşağı yukarı 150 bin öğretmeni alabiliyor.

        DEVAMLI ARTAN ÖĞRETMEN SAYISI KRİZİ ARTIRIYOR

        Ülkemizde öğretmen sayısının 150 bin artması atama krizini çıkmaza sokuyor. Ayrıca yıllardır çoğaltılan fen ve edebiyat fakülteleriyle doğru orantılı olarak artış gösteren öğretmen sayısı dershanelerde ucuz işgücünü de beraberinde getiriyor.

        İTHAL ÖĞRETMEN BAŞKA BİR SIKINTI

        Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'de yabancı dil öğretilmesinde bir sorun olduğunu, ''Yabancı Dil Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi''nin yepyeni bir soluk getireceğini belirterek, proje kapsamında yabancı İngilizce öğretmeni getirilmesi gerektiğini

        söylemişti. Türkiye'de kendi öğretmenlerini kadroya yerleştiremeyen bakanlığın ithal öğretmen kavramını eğitime sokması mağdur öğretmen adaylarının tepkisini alıyor.

        Öğretmen adayları bu durumun devletin kendi öğretmenine sahip çıkmadığını ve güvenmediğine işaret ettiğini savunuyor.

        SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER KADROYA ALINIYOR

        Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın Tebliği ile sözleşmeli personelin atanacağı memur kadro unvanları belirlendi. Buna göre, Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde sözleşmeli personel unvanıyla aynı unvanlı memur kadrolarına atanacaklar 1 sayılı listede, Kararnameye ekli cetvellerde sözleşmeli personel pozisyon unvanıyla

        aynı unvanlı memur kadrosu bulunmayanların atanacağı memur kadroları ise 2 sayılı listede gösterildi.

        Öğretmen, vaiz, avukat, uzman, tabip, kimyager, teknisyen, aşçı, hizmetli, mübaşir gibi unvanlar 1 sayılı listede yer alırken, 2 sayılı listede çevre mühendisi, ingilizce öğretmeni, elektrik mühendisi, seramikçi, kat hizmetlisi, kuaför, vitray ustası, dans uzmanı, muhabir, yapımcı, yönetmen gibi unvanlar dikkati çekti.

        Düzenleme uyarınca sözleşmeli personel, tespit edilen memur kadrolarına 4 Haziran 2011 tarihinden itibaren 60 gün içinde kurumlarınca atandı.

        ÖĞRETMENLİK YAPAMADAN ÖLDÜ!

        Öğretmen sayısının fazlalığı gerekse öğretmenlerin alanlarıyla ihtiyaç duyulan alanların uyumsuzluk içerisinde olmaması yıllarca atama krizlerine neden olurken geçtiğimiz yıllarda bu durum bir drama dönüştü...

        Yıllardır savaştığı kemik kanseri hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Gata Askeri Hastanesi’nde hayatını kaybeden Şafak Bay, ataması yapılmayan öğretmenlerin sesi olmuştu.

        Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe öğretmenliği bölümünü bitiren, 2005 yılından beri kemik kanseriyle mücadele eden, bu süreçte atanmak için hiçbir zaman umudunu kaybetmeyen Bay'ın tek hayali öğrencilerine ders anlatmaktı.

        Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu'nun kurucularından olan Şafak Bay; hem hastalığıyla cesurca mücadele etti, hem de ataması yapılmayan öğretmenlerin gözü, kulağı oldu, onların feryadını hükümete ve Milli Eğitim Bakanlığı’na duyurmak için çırpındı.

        Şafak Bay, pahalı tedavi masraflarını karşılayamadığı için Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda açlık grevi bile yapmıştı. Hayata umutla tutan Şafak Bay, yaptığı bir röportajda “Zil çalıyor ders kitabımla sınıfa giriyorum.

        İşte son 5 yıldır gördüğüm tek güzel rüya. Çünkü 5 yıldır kemik kanserine karşı verdiğim savaşın sonuna yaklaştığımı hissediyorum” demişti. Hayatının baharında, henüz 27 yaşında rüyasını gerçekleştiremeden aramızdan ayrılan Şafak Bay, eğitim camiası için inancın, direncin, mücadelenin sembolü oldu.

        ÖĞRETMEN ADAYLARI İSYANDA!

        Atama bekleyen öğretmenler zaman zaman çeşitli eylemlerle sesini duyurmaya çalışıyor.

        Öğretmenler, bugün birçok meslektaşının dershanelerde kötü şartlarda çalışmak zorunda kaldığını ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın, "ücretli öğretmenlik" adı altında arkadaşlarının mevsimlik görevlendirildiğini iddia ediyor.

        Bu kişilerin her türlü sosyal haktan mahrum, 400 ile 700 lira arasında ücretlerle çalıştırıldığını belirten öğretmenler, öğretmenlerin, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmek üzere öğrencilerine kavuşturulması gerektiğini, kadrolu öğretmenlik harici istihdam politikalarının terk edilmesini ve Kasım ayı içerisinde ek atamanın gerçekleşmesini istiyorlar.

        7 yıldır atama bekleyen bir öğretmen konu hakkında şunları söyledi: "Haksızlık 2010 KPSS'den başlayan bir süreç. Bu yıl yaşanan sorunlar geçen yıldan bu yana geliyor. 2010 KPSS'si şaibeli bir sınav. Eğitim Bilimleri bölümü iptal edildi ve sabah çekilen kopyalar adayların yanına kar kaldı. Kat sayılarıyla oynandığını düşünüyoruz. Kopya çekenler çok iyi yerlere geldiler ve atandılar. Geçen yıl yapılan atamalar 2011'i etkiledi ve böylece mağdur sayısı arttı. 81.5 puanım var, edebiyat bölümü. 2004 mezunuyum. Yıllardır atama bekliyorum"

        TÜRK EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI İSMAİL KONCUK

        "Bekleyen öğretmen sayısını birçok projeyle eritebiliriz"

        "Ataması yapılmayan öğretmenlerin problemi her geçen gün artıyor. Hükümet bu problemi bu büyümesinin seyretmekten başka hiçbir şey yapmıyorlar. Bakan Dinçer'in bu konunun çözülmesi için geri dönülmez bir proje ortaya koymasını bekliyoruz. 55 bin sözü verdiler, sonra inkâr ettiler. 1 Haziran'dan bu yana atanan öğretmen sayısı 31 bin 500. Bu durumda hem 55 bin sözü yerine getirilmemiş oluyor. Ataması yapılmayan 300 binden daha fazla öğretmen var. Her yıl yine öğretmen mezun olmaya devam ediyor.

        Bu krize neden bulunmazsa sadece işsiz öğretmen sayısı 500 bin insanı bulacak. Hükümetin bu atama politikasıyla içinden çıkılamayacak bir durum olacak. Doğru dürüst öğretmen istihdam politikası gerçekleştirilmeli. Öğretmeni toplumu eğitmekle görevli bir insan. Bekleyen öğretmen sayısını birçok projeyle eritebiliriz. Okuldan sonraki eğitim, toplum eğitimini üst üste koyduğumuzda atama bekleyen öğretmenleri topladığında hâlâ öğretmen açığı olacaktır. Çocuklarımız 5-10 yıldır atama bekliyor. Önemli olan doğru projeler ortaya koyabilmektir. Kısa vadeli projeler yapılmalı"

        MAĞDUR ÖĞRETMEN ADAYLARI SOSYAL MEDYADA BULUŞTU

        http://imza.la/ogretmen-alimlarinda-40yas-siniri-kaldirilsin/liste adresinde öğretmenler imza kampanyası başlatırken Facebook veya twitter gibi sosyal iletişim ağlarında

        buluşan öğretmenler birbirlerine destek olup tepkilerini duyurmaya çalışıyorlar.

        mrtgvn_19 Murat Güven

        @ygulin yaşattı. 1 sene 10 binle geçiştirmek 230 bin insana hakarettir geçen sene kopya ortaya çıkmasına rağmen 66 bin öğretmen alındı

        brncnkr brn cnkr

        #ogretmenlere55binatama sabrımız kalmadı artıkk

        GokhanKISADAL Gökhan KISADAL

        #ogretmenlere55binatama Hemde kasım ayında olmalı!!!

        laklakyeri LakLak Show

        Bu ôğretmen atamalarini benim babaannem yapiyo olabilir mi? o da herseyi biriktirip hicbiseyi ATAMIYO cunku...

        kpssmagduruyuz ersin

        bu 11 bin alımı sırf bayramda bizlere atanamadın mı bak yine öğretmen aldılar..... bunu sorsunlar diye yaptılar.

        mveyis Mustafa Veyis Sezgin

        Atanan öğretmen arkadaşlarımı tebrik eder,atanamayan öğretmenlerin ise üzüntülerini paylaşıyorum...

        mortingen mortingen

        4 sene öğretmen olsun diye eğitim ver sonra senelerce atama yapma süründür, atama yaptıktan sonra da yetersiz diye bi eğitim daha ver :))

        panfaunus Murat

        Kasımda ek öğretmen ataması için destek lütfen.

        sweetgirlll hacer

        Öğretmen atamalarına lütfen destek.. kasım 24+subat30 bin...

        Kiremitci_M Mustafa Kiremitçi

        @RT_Erdogan Sayın basbakanım öğretmen atamaları konusunda verılen sozlerın tutulması ıcın yanımızda olursanız cok sevınırız

        Kiremitci_M Mustafa Kiremitçi

        @kilicdarogluk akp hükümetinin öğretmen atamaları konusundakı verilen sözleri tutmadığını meclis ortamında gündeme getrırsenız sevınırz tsk.

        Kiremitci_M Mustafa Kiremitçi

        @akpartimesaj neden susuluyor öğretmen atamaları konusunda evet söz verdik ama tutamadık bıle dense anlarız yeterki bi cevap verin artık

        ssibell sibel sarı

        @DidemEnginCHP didem hanım; nimet cubukcunun 2011 yılında 55 bin öğretmen atama sözünün tutulmasını istiyoruz.sesimize ses katar mısınız.

        brncnkr brn cnkr

        @mhpmesaj #ogretmenlerekasimatamasi 24 kasıma öğretmen olarak girmek istiyoruz

        brncnkr brn cnkr

        40 bin atama yapıldı ama hala 300 bin öğretmen işsiz hem ortada verilmiş bir söz vardı duyarlı olun lütfen

        sevmekzorzanaat cümlemühendisi

        @gurseltekin34 gürsel bey lütfen öğretmen atamalrı için desteklerinizi sürdürün.arkasını bırakmayalım.magduruz

        tubaseli tuba selin yılmaz

        @AhmetAY_ nasıl #iibf öğretmen olayım demiyorsa 4001 de #iibf kadrolarına ortak olamaz olmamalı

        yamuridil yağmur idil

        @CHPeskisehir ltfn bize atanamayan öğretmen mağdurlara destek oln sevgilerle ii bayramlar

        eslem_ nurdan...

        sen daha ATANAMADIN MI demesinler diye bayram ziyaretlerine gtmek istemeyen bir ÖĞRETMEN ..

        yamuridil yağmur idil

        2011 agsts için verilen 55 bn yerne 11bn öğretmen aldlar.2011 yılı içinde ek bi atma istioruz lüten öğrtmnlerimize destk olun.

        bumusevda siyahınmatemi

        artık öğretmenler haklı olarak atanmak istiyor.bunca açık varken ücretli öğretmen çalıştırmak haksızlık.çok emek verdik biz

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ