Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 1938 Dersim Olayları: 'Zini' gün yüzüne çıkıyor!

        İNAN GEDİK / GAZETE HABERTÜRK

        1938 Dersim olayları sırasında Erzincan’a bağlı Kılıçkaya Köyü Zini Gediği’nde kurşuna dizilen ve aynı yere gömülen 95 kişinin kemikleri aşınmayla birlikte gün yüzüne çıkınca katliamda can verenlerin yakınları “Her ölü bedenin bir mezar yerine sahip olma hakkı vardır” diyerek harekete geçti.

        TORUNLAR BAŞVURDU

        Kurşuna dizilenlerden Nuri Akdağ’ın kızı Canpolat Yakar ve Mehmet Kılıçkaya’nın torunu Seyfi Kılıçkaya, toplu mezardan çıkan kemiklerin görüntülerinin olduğu CD ve fotoğraflarla Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

        UZUN SÜRE GÖMÜLMEDİLER

        Başvuru dilekçesinde olay şöyle anlatıldı: “Haklarında herhangi bir arama kararı, herhangi bir suç isnadı olmayan, suç işlediklerine dair bir emare dahi bulunmayan yaklaşık 100 vatandaş (bunların bir kısmı Erzincan’ın çeşitli köylerinden isim isim, diğerleri ise rastgele toplanmıştır) herhangi bir sorgulamaya, ifadeye ve yargılamaya tutulmadan 6 Ağustos 1938’de Zini Gediği’nde topluca kurşuna dizilmiştir. Bölge yasak mıntıka ilan edildiği için ölüler Zini Gediği’nde uzunca bir süre gömülmeden kalmış, yıllar sonra kemikleşen ölülerin bir kısmı aynı yere gömülmüş, bir kısım kemikler ise yine toprağın üzerinde kalmıştır.”

        Başvuruda, toplu mezarın BM Minnesota Otopsi Protokolü kurallığı gereğince açılması ve otopsiler yapıldıktan sonra cenazelerin ailelere teslimi talep edildi. Ortaya çıkan kemiklerin görüntülerini inceleyen Erzincan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Can Mıhcı inceleme başlattı.

        ‘DERSİM TARTIŞILSIN’

        Yargı sürecinin başlamasına öncülük eden CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün konuyu Meclis’e de taşıyacağını açıkladı. Aygün, “Olayda yakınlarını kaybedenler halen ağlıyor. En azından bu insanların acısının dinmesi için bile olsa, toplu mezarın açılarak kemiklerin ailelere teslim edilmesi gerekiyor. Geçen yıl açılan ancak siyasete kurban giden Dersim tartışması yeniden açılmalı. Hükümet Dersim arşivini kamuoyuyla paylaşmalı” açıklaması yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ