Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çember daralıyor!

        GAZETE HABERTÜRK / MURAT GÜRGEN

        Türk askerinin terör örgütü PKK’ya yönelik geniş çaplı harekâtı sınırın her iki tarafında 30 kilometre çapındaki bir alanda yaklaşık 5000 askerle sürdürülüyor. Askerlerin büyük bölümü Hakkâri kırsalında aramatarama faaliyetine katılırken, seçkin birliklere bağlı 1500 kadar komando sınır ötesinde nokta operasyonları gerçekleştiriyor.

        Bu arada harekâta 22 taburun katıldığının açıklanmasının ardından dün bazı medya organlarında yer alan 10 bin askerin sınırı geçtiği yönündeki yorumları bir açıklamayla düzelten Genelkurmay, “Kara ve hava operasyonlarının büyük bir bölümü yurt içinde, ağırlıklı olarak Çukurca bölgesinde sürdürülürken Irak kuzeyinde, sınır ötesinde birkaç noktada kara ve hava harekâtına devam edilmektedir” dedi.

        Harekat yurt içinde Hakkâri’nin beldelerinde yoğunlaşıyor. 2500-3500 komando dağlık araziyi karış karış tararken Kobra ve Süper Kobra helikopterlerinin desteği altında sıcak çatışmaların yaşandığı bilgisi geliyor.

        300 METRELİK MAĞARALAR

        Özel Kuvvetler ile Jandarma Özel Harekât timleri ise Irak’ın kuzeyinde. Karadan ilerleyen bordo berelilerin sınırın 5 kilometre derinliğine kadar indiği, daha derinlere ise uçarbirlik harekâtı düzenlendiği öğrenildi. Uçarbirliklerle araziye indirilen seçkin birlikler, kısa süreli nokta operasyonların ardından helikopterle tekrar toplanarak Kuzey Irak’tan tahliye ediliyor.

        Sınır ötesi operasyonun hedefi Kuzey Irak sınırından 5-15 kilometre içeride, Metinan, Şivi, Zap, Bağçera, Avaşin, Basyan, Hakurk bölgelerinde konuşlanan PKK kampları. Büyük ölçüde mağaralar içerisinde kurulan ve uzunlukları kimi zaman 300 metreye kadar ulaşabilen kamplarda 2 bin PKK’lının yuvalandığı sanılıyor. Operasyonlara F-16 ve F-4 uçakları ile 8 Heron da destek veriyor.

        Bakımı İsrail’de süren 3 Heron motorunun operasyonları olumsuz yönde etkilemediği belirtiliyor. Havada 4.5 saat kalabilen Heronlar sınıra 80 kilometre uzaklıktaki Kandil yerine, sınır civarında kullanılıyor.

        ASKER SAYISI MUAMMASI

        Medya organlarında 10 bin askerin sınır ötesine geçtiği haberlerinin nedeni, hesaplamalar yapılırken, seçkin birliklerde mevcudun istihkam ve piyade taburlarına kıyasla daha az olduğunun gözden kaçırılması. TSK piyade taburlarında 800-900 asker görev yaparken, Özel Kuvvetler taburları 70, Jandarma Özel Harekât taburları 120 ve komando taburları ortalama 500 askerden oluşuyor.

        Harekâta katılan askerlerin büyük bölümünün yurtiçerisinde tutulmasının temel nedeni ise “çekilme”nin de en az operasyon kadar riskli olması. Sınırın ötesine geçen her asker görev tamamlandığında çekilmeyi daha da riskli hale getiriyor. Bu nedenle, az sayıda komando sınırın ötesinde sabit tutulurken, diğerleri uçarbirlik harekâtı ile araziye indirilip tahliye ediliyor. Bir helikopterin taşıyabileceği asker sayısı en fazla 20.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ