Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "İsrail'in yardım teklifini reddetmek yakışıksız olur"

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı verilerine göre, depremde 279 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bin 300 kişinin de yaralandığını bildirdi.

        Yıkılan, ağır hasar gören bina sayısının da 2 bin 262 olduğunu ifade eden Arınç, hükümetin bütün kurum ve kuruluşları harekete geçirerek, başarılı bir koordinasyonla olayın etkilerini ortadan kaldırmaya çalıştığını belirtti.

        51 ÜLKEDEN MESAJ

        ''Şu ana kadar 51 ülkeden 'geçmiş olsun' ve 'başsağlığı' dilekleriyle birlikte yardıma hazır olduklarını ifade eden mesajlar alınmıştır'' diyen Arınç, ABD Başkanı Barack Obama'nın basın açıklamasında hem taziye hem de yardıma hazır olduklarını bildirdiğini, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un da ''1999'daki depremin sıcaklığını biliyoruz, aynı duyguları yaşıyoruz. Bize düşen hizmetlere her an hazırız'' ifadelerini kullandığını aktardı. Arınç, ABD'deki çeşitli Musevi kuruluşlardan da yardıma hazır olduklarını ifade eden mesajlarının geldiğini bildirdi.

        Bülent Arınç, AB Bakanı Egemen Bağış ile temas kuran komisyon ve AB üyesi ülkelerin temsilcilerinin de deprem mağdurlarına destek vermeye hazır olduklarını bildirdiklerini aktaran Arınç, ''İki somut öneri karşımıza çıktı. AB fonlarının prefabrik konut ihtiyaçları için kullanılması ve AB Komisyonu'nun afet işleri için kullandığı uydudan gelen bilgilerin AFAD Başkanlığımıza iletilmesi kararlaştırıldı. Arama kurtarma ekibi göndermeye hazır 10 ülkeye de teşekkür edildi. Şu anda ihtiyacın büyük ölçüde bulunmadığı söylendi'' diye konuştu.

        İSRAİL'İN YARDIM TEKLİFİ

        Arınç, bir gazetecinin, Türkiye'nin İsrail'in yardım teklifini reddettiği yönünde haberler olduğunu hatırlatarak, ''Bazı ülkelere teşekkür edildiğini söylediniz, İsrail bu ülkelerin içinde mi? Yoksa İsrail'e farklı bir tavır mı sergilendi?'' sorusu üzerine, şöyle konuştu:

        ''Bunu söyleyenler çok çirkin bir iş yapıyorlar. Bizim İsrail ile hükümetler arası ilişkilerimiz belki istendiği kadar iyi olmayabilir, bu konuda kamuoyunun yeterince bilgisi var ama bir deprem, afet karşısında insani duygularla hareket eden bir İsrail hükümetine hatta onun da üzerinde Sayın Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in taleplerine bizim ret cevabı vermemiz çok çirkin ve yakışıksız olur. Böyle bir şeyi hiç kimse Türkiye hükümetinden beklemesin, böyle bir şeyi hiç kimse aklından geçirmesin.

        İsrail'de biliyorsunuz büyük yangınlar çıktı, bu yangınlara karşı Türkiye, o ilişkilerin yine bozuk olduğu bir zamandaydı, uçaklarını gönderdi ve bundan bütün dünya da büyük bir mutluluk duydu. Aynı şeyi biz de aynı duygularla yerine getirmek isteriz, kesinlikle belli bir sebeple bunu reddetme gibi çirkin ve yakışıksız bir durum söz konusu değil.''

        NETANYAHU ARADI

        Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Van'daki deprem nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak taziye dileklerini iletti.

        Alınan bilgiye göre, Netenyahu, telefon görüşmesinde Erdoğan'a başsağlığı dileğinde bulundu. Netenyahu'nun, görüşmede, geçen yılın Aralık ayında İsrail'deki yangının söndürülmesi için Türkiye'nin yangın söndürme helikopteri göndermesine atıfta bulunarak, ''Bu acılı gününde Türkiye'ye yardımda bulunmaya hazır olduklarını ifade ettiği'' öğrenildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ