Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Bizim dönemimizin Genelkurmay Başkanı..." - beşir atalay, ilker başbuğ, uludere, demokratikleşme

        Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İlker Başbuğ'un tutuklanması, yeni demokratikleşme adımları v Uludere olayı hakkında açıklamalarda bulundu. Atalay, İlker Başbuğ'un tutuklanmasını önemli bir olay olarak nitelendirirken, yargının da adaletli ve çabuk olması gerektiğini ekledi. Başbakan Yardımcısı Atalay, Uludere olayı hakkında da kesinlikle soruşturmanın bitmesinin beklenmesini söyledi.

        CNN Türk'ten Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Beşir Atalay'ın cevaplarından satır başları şu şekilde;

        BAŞBUĞ'UN TUTUKLANMASI

        Önemli bir olay. Yargıdaki gelişmeleri görmek lazım. Bizim beklentimiz adaletin adaletli ve hızlı olması.

        Bu durumun asker sivil ilişkilerini etkilememesi lazım.

        Bizim değerli bir arakadaşımızdı, beraber çalıştık. Bizim dönemimizin genelkurmay başkanıdır.

        Türkiye'de çok büyük bir normalleşme var. Türkiye'de algılar çok değişti artık. Bir yerde yanlış varsa herkes ona yanlış diyor.

        YARGIDAKİ SORUNLAR

        Adalet adaletli olmalı, hızlı yürümeli. Şu anda yargı ile ilgili bir problem var, bu da yargılamanın geçikmesi. Bunu sadece bizler değil, hem yargı içindeki savcılar hakimler avukatlar hem de vatandaşlar diyor. Biliyorsunuz geçiken yargı adaleti iyi yapamaz.

        DEMOKRATİKLEŞME 'PAKETİ'

        Hükümetin de bu konuda bir çalışması var. Demokratikleşme yönünde bir çalışma var. Yargı ile ilgili zaten Adalet Bakanlığımızın uzun süredir yaptığı bir çalışma var. Son bakanlar kururulumuzda adalet bakanımız bir sunum yaptı. Amaç yargılamayı hızlandırmak. İçinde çek ve icra da var, yargılamanın hzılandırılması da var. Yargının yükünü hafifletmemiz lazım. Ama ben paket kelimesini kullanmak istemiyorum.

        ULUDERE OLAYI

        Bu konuda açıklanabilecekleri şeffaf bir şekilde açıkladık. Vatandaşlarımızın başına gelen bu olay hepimizi çok üzdü. Sivil vatandaşlara bu kadar itina gösterirken bu olayın olması hem hükümetimizi hem genelkurmayı çok üzdü.

        Bu olayın iyi aydınlatılması için iyi soruşturulması gerekir. Bizim hem yargıdan hem genelkurmaydan beklentilerimiz soruşturmanın detaylı şekilde yönetilmesidir.

        35 vatandaşımız için biz gittik oraya; acıyı paylaştık ama soruşturmayı da beklemek lazım. Bu olay çok önemli ve soruşturmayı beklemek zorundayız.

        BDP'YE ELEŞTİRİLER

        Biz milleti çok önemsiyoruz. Milletin iradesi Meclis'e gelsin istiyoruz. Ama herkes de terörle arasına mesafe koysun. Düşünceyi açıklamak ile şiddettin yanında olmak arasında fark var.

        Biz BDP'ye çok önem verdik. BDP siyasetle terör arasına mesafe koymadı.

        KILIÇDAROĞLU'NA HELİKOPTER VERİLMEMESİ

        Helikopter meselesinde mevzuatı bilmiyorum. Neticede siyaset çalışmalarında devletin helikopteri kullanılmaz. Siyasi partilerin kendi bütçeleri var. Bu yüzden bu uygulamayı doğru buluyorum.

        "DEMOKRATİKLEŞMEDEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

        Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik; şiddetten arındırılmış düşünceyi özgürleştiren bir çalışma yürütüyoruz. Demokratikleşme adımlarımız sürekli olarak gelecek. Terörle mücadele devletin görevi ve onu yapıyoruz. Ama sadece güvenlikle bu sorunu çözemeyiz. Başından beri bunun farkındayız ve bunu uyguluyoruz. Tabii konjektörel olarak inişler çıkışlar olabilir ama demokratikleşmeden taviz vermeyiz.

        PKK İLE GÖRÜŞME

        Şu anda kimseyle görüşmüyoruz.

        "REFORMCU MİSYONUMUZU KAYBETMEYİZ"

        AK Parti’nin baskıcı bir parti haline geldiği asla doğru değildir. Bizim temel niteliğimiz Türkiye’yi normalleştirmek. Bu biraz durağanlaşmış gibi görünüyorsa bunun sebebi yeni anayasa çalışmalarının öne çekilmiş olmasıdır. AK Parti reformcu misyonunu kaybetmez.

        DAVUTOĞLU: "HUKUKİ SÜREÇ EN KISA SÜREDE TAMAMLANMALI"

        Bu arada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili, hukuki süreçler devam ederken peşinen yargılarda bulunmanın doğru olmadığını belirterek, önemli olanın hukuki sürecin en kısa sürede tamamlanması ve gereksiz spekülasyonların önüne geçilmesi olduğunu söyledi.

        Davutoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ile Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Başbuğ'un tutuklanmasını nasıl değerlendirdiği yönündeki soru üzerine Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin hukuk devleti olduğunu söyledi.

        Davutoğlu, şöyle devam etti: "Hukuki süreçlerde, bu süreç devam ederken peşinen yargılarda bulunmak doğru değil. Önemli olan bu hukuki sürecin en kısa sürede tamamlanması ve gereksiz spekülasyonların önüne geçilmesidir. Ümit ederiz, bu hukuki süreç en kısa sürede tamamlanır ve hukuk devleti önünde bütün vatandaşlar zaten eşit konumdadır. Bu çerçevede ben hukuki sürecin bir an önce tamamlanmasının büyük önem taşıdığı kanaatindeyim."

        GÜNAY: "DEMOKRATİKLEŞME ADINA OLUMLU BİR ADIM"

        Habertürk TV'de yayınlanan Skala programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasını demokratikleşme adına olumlu bir adım olarak nitelendirdi. Günay, "Hukuk devleti ve demokratikleşme adına olumlu bir adım. Darbelerle hesaplaşmayı çok önemsiyorum. Bundan sonra delil karartma ihtimali olmaz ve kaçmazlar" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ