Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fazıl Say'a 1,5 hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi

        Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say hakkında Twitter mesajları nedeniyle "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlamasıyla 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. İlk duruşma için mahkeme Say'a davetiye gönderdi.

        İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan tarafından hazırlanan iddianamede, Say'ın davaya konu Tweetler'ini, ifade özgürlüğü çerçevesinde bir eleştiriden ziyade insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve üç büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hislerini nedensiz yere inciterek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazdığı kanaatine varıldığı belirtilmişti.

        HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

        Şüpheli Say'ın Twitter hesabına dileyen herkesin hiçbir kısıtlama olmadan girmesi nedeniyle de aleniyet unsurunun gerçekleştiği öne sürülen iddianamede, Sosyal paylaşım sitelerinin kişilerin düşüncelerini kitlelerle paylaşmasında çok önemli yere sahip olduğu kaydedilmişti. İddianamede, yazı içeriklerine değişik kesimlerden çok sayıda kişi ve sivil toplum örgütleri tarafından günlerce gösterilen tepki ve tartışmalar da gözönüne alındığında şüphelinin şikayet konusu yazılarının kamusal barışı bozmaya elverişli olduğu anlatımıştı. Fazıl Say'ın TCK'nin 216/3. , 218/1. maddeleri uyarınca "halkın bir kesiminin benimsediği dinideğerleri alenen aşağılama" suçundan 9 aydan 1,5 yıla kadar hapsi talep edilmişti

        Say, iddianamenin kabulunun ardından önümüzdeki günlerde İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

        SUÇLAMAYI KABUL ETMEMİŞTİ

        Fazıl Say 15 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan'a verdiği ifadesinde ise Twitter hesabında yazıları kendisinin yazdığını ancak bu yazıların büyük kısmının alıntı olduğunu öne sürerek suçlamayı kabul etmemişti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ