Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa O dava sonuçlandı, KAPIYA SIKIŞAN LİSE ÖĞRENCİSİ ÖLDÜ, İZMİR, LİSEDE FECİ ÖLÜM

        İzmir 4. İdare Mahkemesi, Bornova'daki Seyit Şanlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde, 2 yıl önce feci şekilde can veren Anıl Erden'in ailesinin, Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açtığı 600 bin liralık tazminat davasına ilişkin kararını verdi.

        Taraflara tebliğ edilen kararda, Anıl Erden'in sürgülü kapıya sıkışarak ölümüne yol açan kazanın, ''kapıdaki güvenlikten sorumlu olan personelin işten çıkartılması, kapının nöbetçi iki öğrenciye bırakılması, kapıda teknik arızalar bulunması, nöbetçi öğretmenlerin bulunmaması, açık olması gereken yaya giriş kapısının kilitli olması ve anahtarının nöbetçi öğrencilerde bulunmaması gibi eksiklikler sonucu meydana geldiği belirtilerek, idarenin ''ağır hizmet kusuru'' bulunduğu sonucuna varıldığı bildirdi.

        İdare Mahkemesi, bu doğrultuda, davacı anne ve babaya 79 bin 810,44 lira destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca ''vefat sonucu oluşan elem ve ıstırap'' nedeniyle anne ve babaya 50'şer bin, kardeşine de 25 bin lira olmak üzere toplam 125 bin lira manevi tazminata hükmetti. Bu kararla Milli Eğitim Bakanlığı aileye, toplam 204 bin 810 lira tazminatın yanı sıra yasal faiz de ödeyecek.

        AVUKATIN GÖRÜŞÜ

        Ailenin avukatı Barış Kaşka, Erden ailesinin kendisine kararı temyiz etmeme yönünde talimat verdiğini belirterek, şunları söyledi: ''Müvekkillerim için önemli olan mahkemenin tüm iddialarımızı kabul edip, Milli Eğitim Bakanlığı;nı ağır hizmet kusuru ile kusurlu bulmasıdır. Müvekkillerim için mesele tazminat değildir. Mahkemenin belirlemiş olduğu tazminat miktarı bugüne kadar Türkiye'de bir öğrenci ailesine verilen en yüksek tazminat miktarıdır ama halen evrensel standartların çok ama çok altındadır. Müvekkillerime göre 17 yaşında gencecik bir insanın hayatına biçilecek değer 1 milyon lira da olsaydı da o gencecik insanı geri getirmeyecekti ve duyulan acıyı dindirmeyecekti. Bu nedenle mahkemenin aileye verdiği 204 bin 810,44 liralık tazminat miktarının adil olup olmadığını, az yada çok olduğunu tamamen kamunun takdirine bırakıyoruz. Müvekkillerimin tek isteği idari makamlardan okullarımızda hizmet kusuru ile başka canların yitirilmemesidir.''

        HAPİS CEZASI PARA CEZASINA ÇEVRİLMİŞTİ

        Bornova Atatürk Mahallesi'nde bulunan Seyit Şamlı Endüstri Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi Anıl Erden, 3 Haziran 2010 tarihinde teneffüste okul dışına çıkıp, tekrar okula geri döndüğünde, nöbetçi öğrenciler otomatik kapıyı kapatırken okula girmeye çalışmış, geometri sınavını kaçırma korkusuyla hızla içeri giren Anıl'ın başı otomatik kapıya sıkışmıştı. Ağır yaralı olarak kapıdan kurtarılan öğrenci, doktorların çabalarına rağmen hayatını kaybetmişti.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca olaya ilişkin hazırlanan iddianamede, dönemin okul müdürü Hüseyin Toptaş ve memur Niyazi Öztürk hakkında ''taksirle ölüme sebep olmak'' suçlamasıyla 3 ile 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Mahkeme, Hüseyin Toptaş hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezası vermiş ancak bu cezayı para cezasına çevirmişti. Memur Niyazi Öztürk ise beraat etmişti.

        Anne Ayşe Erden, baba Doğan Erden ve kardeş Zeynep Erden'den oluşan aile, İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine, 600 bin liralık tazminat davası açmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ