Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Afyonkarahisar'daki patlamanın nedeni hakkında farklı görüşler ifade ediliyor...

        Afyonkarahisar'da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı'nda, el bombalarının depolandığı cephanelikte meydana gelen patlamanın nedeni hakkında farklı görüşler ifade ediliyor.

        Olay yerinden açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, patlamanın kaza nedeniyle gerçekleştiğini vurgularken; Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama" ifadesinin kullanılması dikkat çekiyor. Konu hakkında soru yöneltilen uzmanlardan Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, "Sayım neden gece yapıldı" derken, Emekli Albay Mithart Işık ise "Acemi askerlere mühimmat teslim edilmesi yanlıştır" dedi.

        E. TUĞGENERAL SOLMAZTÜRK:

        SAYIM NEDEN GECE YAPILDI?

        Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk Afyonkarahisar'daki patlama ile ilgili olarak CNN Türk'teki konuşmasında Bakan Veysel Eroğlu'nun "patlama kaza" şeklindeki açıklamasını eleştirdi. Emekli Tuğgeneral Solmaztürk, "Kaza olma ihtimali kaza olmama ihtimaline göre çok düşük. Bu muhimmat düşmekle patlamaz. Kaza ise akıl almaz bir kaza" dedi. Solmaztürk şunları söyledi: Açıkça söylüyorum. Eğer 21:15'te bu patlama sayım sırasında olduysa bunun kabul edilebilir hiçbir tarafı yok. Hiçbir asker bunu kabul edemez. Savaşın ortasında değiliz ki, neden gece yapalım bunu. Şırnak'ta olsa çatışma varken olsa anlarım. Ama Afyon'dasınız. Gece görüş koşulları bu kadar sınırlı. Bunun hiçbir açıklaması yok.

        E. TUĞGENERAL NEJAT ESLEN:

        EL BOMBASININ YERE DÜŞMESİYLE PATLAMA OLMAZ

        Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamanın ucu açık. Bu nedenle kaza da olabilir başka bir şey de ama el bombasının yere düşmesiyle patlama olmaz. El bombasının fünyesi takılı olmalıdır. Genelkurmay'ın kesin bir açıklama yapması gerekir. Suikastların sabotajların değişik yöntemleri de var. İçimize sinmiş adamlar da bunu yapmış olabilir. Ben öyle olmuştur demiyorum ama bu olasılıkları göz ardı etmeyelim. Bu olay bize bazı şeyleri öğretmelidir. Burada bir mühimmat deposu var ve bu deponun NATO kriterlerine göre inşa edilmesi gerekir. Bu mühimmat deposuna yakın yerleşim birimleri var, bu felakete davetiyedir. Bu olaydan ders çıkararak gelecekteki felaketleri önlenmelidir.

        E. ALBAY MİTHAT IŞIK:

        "ACEMİ ASKERLERE MÜHİMMAT MI TESLİM EDİLİR?"

        Emekli Albay Mithat Işık bağlandığı Habertürk TV'de yaptığı açıklamada "Cephanelik yapılırken belli standartlara uyulur. Bu olayın oluş şeklini çok objektif bir raporlar hatasıyla sevabıyla çok iyi şekilde hazırlamak lazım. Bu bir idari zayiat ve çok üzücü. Cephanelikte bulundurulan el bombasının fünyesi takılı olmaz eğer böyle bir şey varsa çok yanlış. Cephaneliğin yapılış yerinde mi yanlış var, seçilen personelde mi yanlış var bunların çok iyi tespit edilmesi lazım. Bu askerler saat kaçta çalışmaya başladı, bu çalışmasının 21:00 den sonra yapılması için çok mu aciliyet vardı? Acemi askerlere mühimmat teslim edilmesi yanlıştır.

        E. BİNBAŞI YAKUP EVİRGEN:

        ELİMİZDE NET BİLGİLER OLMADAN KONUŞAMAYIZ

        Patlamanın el bombalarından kaynaklandığı ifade ediliyor. "El bombası yere düşse de patlamaz ya da patlamaya karşı dayanıklıdır" gibi ifadeler çok sığ ve konuyu bilmeyenler tarafından dile getirilen ifadelerdir. Kutusundan çıkarılmış, pimi çekilmemiş, maşası ve fünyesi üzerinde bir el bombasının basit olarak kısa mesafeden yere düşmesiyle patlamayacağını bilmek bu olayı açıklamaya yetmez.Mühimmat depolarında, mühimmat branşından astsubaylara ya da uzman erbaşlara ve çok miktarda ere ihtiyaç vardır. Dolayısıyla erbaş ve erlerden de istifade edilmektedir ve onların olay yerinde olmasından daha doğal bir şey yoktur. Elimizde net bilgiler olmadan konuşamayız.

        BAKAN VE GENELKURMAY'DAN İKİ FARKLI AÇIKLAMA

        GENELKURMAY BAŞKANLIĞI:

        PATLAMANIN SEBEBİ BİLİNMİYOR

        Genelkurmay Başkanlığı 25 askerin şehit olduğunu açıklarken patlamanın sebebiyle ilgili herhangi bir bilgi vermedi. Genelkurmay’ın açıklamasında, “05 Eylül 2012 tarihinde saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar’da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Mühimmat Depo Komutanlığında, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerî personel şehit olmuş, 4 askerî personel hafif şekilde yaralanmıştır” denildi.

        BAKAN VEYSEL EROĞLU:

        PATLAMANIN SEBEBİ KAZA

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise olayın kesinlikle bir sabotaj veya terör saldırısı olmadığının altını çizerken patlamanın kaza nedeniyle gerçekleştiğini vurguladı. Eroğlu acı olay sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tamamen bir kaza neticesi, muhtemelen bir el bombasının yere düşmesi neticesinde bir patlama. Burası bir cephanelik, zaman zaman olabiliyor böyle kazalar” dedi. 25 askerin şehit olduğu patlamanın kesin nedeni ise yapılacak incelemelerden sonra ortaya çıkacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ