Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Flaş! Suriye uçağı Ankara'ya indiriliyor!

        AHT

        Dışişleri Bakanlığı, Suriye hava sahasının güvensiz hale gelmesi nedeniyle Türk sivil uçaklarının bu bölgedeki uçuşlarını durdurdu.

        Kargosunda silah bulunmasından şüphelenilen, Moskova (Vnukovo) - Şam seferini yapan Suriye Havayolları'na ait A-320 Airbus tipi bir yolcu uçağının, Türk hava sahası üzerindeyken, Türk F-16 savaş uçakları tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türk havayolu şirketlerine acil kodlu bilgi geçerek Suriye hava sahasını kullanan tüm sivil uçakların derhal geri dönmesini istedi. Bu arada Cidde'ye hac seferi yapan ve Bursa Yenişehir Havalimanı'ndank alkan THY uçağı da hava sahası kapanması nedeniyle saat 18.30 sıralarında Adana'ya indi.

        TÜRK UÇAKLARI SURİYE HAVA SAHASINI KULLANMIYOR

        Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türk uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmadığını bildirdi.

        Ekşi, yaptığı açıklamada, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye'ye ait yolcu uçağında mürettebat dahil, 37 kişinin bulunduğunu söyledi. Ekşi, Türk uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmamaları yönünde uyarıldığı iddiasıyla ilgili de ''Türk uçakları Suriye hava sahasını kullanmıyor'' dedi.

        9 SAAT BEKLETİLDİ

        Malzemelerine el konulan Suriye uçağı, 9 saatlik bekleyişin ardından yolcuları ile birlikte Ankara'dan ayrıldı.

        RUSYA İZAHAT İSTEDİ

        Konuyla ildgili Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Moskov-Şam seferini yapan uçağın indirilmesi konusunda Türkiye'den izahat istendiği duyuruldu.

        SURİYE'DEN İLK TEPKİ

        Suriye'den ilk tepki Sivil Havacılık Direktörü Ceyda Abdüllatif'ten geldi. Abdüllatif Türkiye’nin uluslararası sivil havacılık kurallarını ihlal ettiğini öne sürdü. Rus RT televizyonuna konuşan Abdüllatif, uçaktaki yolcuların çoğunun yaşlı, kadın ve çocuklar olduğunu belirterek, “Bu insanlar beş saat 25 dakika uçakta bekledi. Bu davranış insani normlara uymuyor” dedi.

        "ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN"

        Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Türk savaş uçaklarının, Suriye'ye ait yolcu uçağını indirmesinin uluslararası sözleşmeler kapsamında bir eylem olduğunu söyledi.

        YOLCULAR YAŞANANLARI ANLATTI

        Uçakta bulunan yolculardan bazıları ise yaşadıklarını Russia Today kanalına anlattı. Yolcular 'darp edildiklerini' iddia etti.

        "SURİYE HAVA SAHASI GÜVENLİ DEĞİL"

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'ye ait bir yolcu uçağının, kargosunda mahiyeti itibarıyla sivil havacılık kuralları gereğince taşınması doğru olmayan bazı malzemeler bulunduğu bilgisi aldıklarını belirterek, söz konusu uçağın inceleme yapılması için Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirildiğini söyledi.

        '4 GÜNDÜR SURİYE'DEN GEÇMİYORUZ'

        Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türk Hava Yolları uçaklarının dört gündür Suriye hava sahasını kullanmadığını, ikinci bir güvenli alan oluşturana kadar da bu sahanın kullanılmayacağını söyledi.

        'SURİYE ELEKTRİĞİMİZDEN VAZGEÇTİ'

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye'nin Türkiye'den elektrik alımını geçen hafta durdurduğunu açıkladı. Yıldız, "Özel sektörün Suriye'den alacağı var ama henüz bize yansıyan bir sıkıntı yok" dedi.

        SURİYE UÇAĞI NASIL İNDİRİLDİ?

        Suriye Havayolları'na ait Moskova-Şam seferini yapan yolcu uçağının, Türkiye hava sahası üzerindeyken Türk savaş uçakları tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilmesiyle ilgili telsiz konuşmaları da ortaya çıktı.

        HAVADA 2. ŞOK

        Türk hava sahasını kullanan Suriye uçağının Esenboğa havalimanına indirilmesinin ardından kutsal yolculuğa çıkan Türk hacıları taşıyan THY uçağı Suriye hava sahasına girmek üzereyken geri dönerek Adana’ya indi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ