'28 Şubat' kapsamında 4 emekli generale tutuklama
28 Şubat postmodern darbe soruşturmasında sona yaklaşıldı
28 Şubat soruşturması kapsamında dün 5 emekli komutan gözaltına alındı. 28 Şubat dönemiyle ilgili BÇG faaliyetleri ve bu birimle olan ilişkileri sorulan beş emekli generalden 4’ü, sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuklandı. Biri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
Cemal DOĞAN-Bedirhan ÖZYİĞİT Murat GÜRGEN/ANKARA
28 Şubat postmodern darbe soruşturmasında sona yaklaşıldı, iddianame bu ayın sonuna kadar biter beklentisi sürerken, dün sabah 8. dalga gözaltılar başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Soruşturma Savcısı Mustafa Bilgili’nin talimatıyla, dönemin emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Hayri Bülent Alpkaya, emekli Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney, emekli Korgeneral Köksal Karabay, emekli Tümgeneral Ersin Yılmaz ve Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Altaç Atılan bulundukları yerlerde gözaltına alındılar. İstanbul’da olan Alpkaya ve Atılan ifade için uçakla Ankara’ya getirildi. Gözaltına alınanların evlerinde arama yapılmadığı öğrenilirken, sorguya Savcı Bilgili ile birlikte Savcı Kemal Çetin de katıldı. Komutanlara 28 Şubat dönemiyle ilgili Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) faaliyetleri ve bu birimle olan ilişkileri soruldu.
‘AMAÇ ABD’DEN İCAZET ALMAK MI’
Savcıların Yöney’e BÇG’nin yanı sıra dönemin Genelkurmay 2. Başkanı ve BÇG’yi yönettiği öne sürülen Çevik Bir’le birlikte Amerika’ya yaptığı gezi ve buradaki görüşmelere ilişkin sorular da yönelttiği öne sürüldü. Savcı Bilgili’nin Genelkurmay’dan gelen, o döneme ilişkin belgeleri gösterdiği Yöney’e 28 Şubat kararlarından bir hafta önce ABD’ye yapılan bu gezide NSA, DIA, ve CIA başkanlarıyla yapılan toplantılarda ne konuşulduğunu sorduğu belirtildi. Savcı’nın ayrıca bu görüşmelerde Çevik Bir’in ABD’li yetkililere, iktidar ortağı Refah Partisi’ni şikâyet edip etmediğinin yanı sıra “Bu görüşmedeki maksadınız ABD’nin en üst düzey güvenlik birimlerinden askeri müdahale konusunda icazet almak mıdır” diye sorduğu bildirildi. 5 emekli asker tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ankara Nöbetçi 3. No’lu Hâkimliği, emekli Org. Orhan Yöney, emekli Ora. Bülent Alpkaya, emekli Korg. Köksal Karabay ve emekli Kora. Altaç Atılan’ın tutuklanmasına karar verdi. Emekli Tümg. Ersin Yılmaz ise yurtdışı yasağı konularak adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Uzun: Başka bir dava için gittim
EMEKLİ komutanların gözaltına alındığı saatlerde eski Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun’un da adliyeye gelmesi, 28 Şubat soruşturması kapsamında bilgisine başvurulduğu şeklinde yorumlandı. Ancak Uzun kendisinin İstanbul’da yürütülen bir dava kapsamında bilgi vermek üzere geldiğini, 28 Şubat’la ilgisinin olmadığını söyledi.
Tutuklanan komutanlar Sincan Cezaevi’nde
E. Orgeneral Orhan Yöney: 28 Şubat sürecinde ‘tümgeneral’di. Strateji Daire Başkanlığı, 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı ve Milli Güvenlik Akademisi Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2007’de emek li oldu.
E. Oramiral Bülent Alpkaya: 2001 - 2003 döneminin Deniz Kuvvetleri Komutanı. 28 Şubat sürecinde ‘koramiral’ rütbesindeydi. 2003’te emekli oldu.
E. Korgeneral Köksal Karabay: 28 Şubat sürecinde ‘tümgeneral’ rütbesiyle Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanı idi. 1999’da “geleceğin Genelkurmay Başkanı” olarak gösterilirken terfi sırasının geldiği 2003 yılında, 4 Temmuz günü Kuzey Irak’ta Çuval Olayı meydana geldi. Harekât Başkanı sıfatıyla Kuzey Irak’taki Türk askerleri ve bordo bereliler sorumluluk alanındaydı. YAŞ’ta terfi ettirilmeyip pasif bir görev olan Harp Akademileri Komutan yardımcılığına atanınca istifa etti. Emekliye ayrılmasının ardından ABD’li ortaklarla birlikte Kuzey Irak’ta özel güvenlik hizmeti sağlayan Black Hawk isimli şirketin yönetim kurulu başkanı olması eleştiri konusu oldu. ‘Balyoz’ davasında “tanık” olarak ifade verdi.
E. Koramiral Altaç Atılan: 28 Şubat sürecinde ‘tümamiral’ olarak Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı idi. 2003’te Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’ndan emekli oldu.
TUTUKSUZ YARGILANACAK
E. Tümgeneral Ersin Yılmaz: 1994’te tümgeneral oldu. 28 Şubat sürecinde ‘Kara Havacılık Komutanı’ olarak görev yapıyordu. 1998’de emekliye ayrıldı. Emekli Orgeneral Orhan Yöney tutuklandı.