Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sanat Fazıl Say'a hapis cezası

        Piyanist Fazıl Say, bir sosyal paylaşım sitesindeki ifadeleri nedeniyle 'dini değerleri aşağılamak' suçundan yargılandığı davada 10 hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, cezayı erteledi.

        İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Fazıl Say katılmadı. Şikayetçilerle taraf avukatlarının katıldığı duruşmada mahkeme, son savunmaları aldıktan sonra karar için ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, suçun işlendiğine karar verdi. Suçun işleniş şekli, sanığın kastı, suç işlemedeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amacı dikkate alan mahkeme önce 8 ay cezaya hükmetti. Suçun yayın yoluyla işlenmesi nedeniyle yarı oranında artırarak bir yıla çıkaran mahkeme, sanığın duruşmadaki davranışları nedeniyle cezayı 10 aya indirdi. Say'ın sabıkasız olmasını göz önünde bulunduran mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

        Fazıl Say hakkında, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak' suçlamasıyla 9 aydan 1,5 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmıştı.

        FAZIL SAY'DAN İLK AÇIKLAMA

        Say, karar sonrası yaptığı açıklamada, "Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam şahsımdan çok, Türkiye’deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir" diye konuştu.

        HÜKÜMETTEN İLK YORUM

        Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, piyanist ve besteci Fazıl Say’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili, "Ben kuşkusuz hiç kimsenin söylediği bir sözden dolayı yargıyla muhatap olmasını istemem. Hele sanatçıların, kültür adamlarının yargıyla muhatap olmasını, yargı kararlarıyla muhatap olması temenni etmediğim bir şeydir" dedi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ