Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Polis şiddeti!

        Güngör KARAKUŞ – AHT (ÖZEL HABER)

        İstanbul Beyoğlu'nda işyerinin önünde 14 yaşındaki kardeşi polis tarafından darp edilmesi ve 7 aylık hamile eşini polisin eliyle itmesine tepki gösteren Sabri Ç.'nin 10 polis tarafından saldırıya uğraması güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerin 1.5 yıl sonra ortaya çıkmasının ardından polisler hakkında dava açıldı.

        Görüntülerde, Sabri Ç. ve 14 yaşındaki kardeşi M.Ç., 10 polis tarafından şiddete uğrarken, 7 aylık hamile eşinin ise polislerin arasında kaldığı görülüyor. Turizm acentasındaki turistlerin ise bu kargaşadan kaçarak kurtuldukları dikkat çekiyor. Polislerin motosikletiyle 14 yaşındaki kardeşinin ayağının üzerinden geçmesinden sonra olayların başladığını iddia eden Sabri Ç., olayı şöyle anlattı:

        "Esnafız, kardeşlerimle işyerlerimiz var. Ben olay günü turizm acentasındaydım. Dışarda 14 yaşındaki kardeşimin sesini duydum. Çıktığımda bir polis, kardeşimin boğazını sıkıyordu. Ben de 'ne yapıyorsunuz' diyerek üzerlerine yürüdüm. 'Kes lan' deyip silahını gösterdi ve telsizden 'polise saldırı var' diye anons edip ekip istedi. Ben de 155'i aradım. Hep meşgul çaldı. Sonra işyerime geldiler ve tartışma burada da devam etti. 7 aylık hamile karım, polisle arama girerek ortamı sakinleştirmeye çalışırken, polis memuru hamile eşimi eliyle itti. Ben 'o hamile ne yaptın' diye tartışırken, 10 polis yumruklarla beni dövmeye başladı. 14 yaşındaki kardeşimi yerlere yatırarak dövdüler. Daha sonra yolun karşısında aileme ait markete girerek, diğer kardeşim Beşir Ç.'yi de döverek gözaltına aldılar."

        Olayın ardından Sabri Ç, ailesiyle birlikte 10 polis hakkında, polisler de aile hakkında suç duyurusunda bulundu. Polislerin ifadesinin alınması uzun sürünce dava 1.5 yıl sonra açılabildi. Polisler hakkında "basit yaralama", Sabri Çelebi ve ailesi hakkında ise "polise mukavemet" suçundan dava açıldı.

        "Kardeşimin ayağını ezip, boğazını sıktılar"

        Beyoğlu'nda ailesiyle birlikte esnaf olduklarını ve polisten gördükleri şiddet karşısında şaşkınlığa uğradıklarını söyleyen Sabri Ç., "Babam ve kardeşlerimle birlikte yıllardır esnaf olarak çalışırız ve Beyoğlu'nda birçok polisi de tanırız. Olay günü motosikletli polis ekipleri bir hırsızlık olayına giderken motorlarıyla kardeşimin ayağının üzerinden geçiyorlar. 14 yaşındaki kardeşimde ayağımı ezdiniz diye tepki göstermiş. Daha sonra 'sen misin tepki gösteren' diyerek, kardeşimin boğazını sıktılar. Babam araya girmesine rağmen dinlememişler. Ben de sesleri duyunca ofisin kapısına çıktım. 'Ne oluyor memur bey o benim kardeşim' dedim. Bana 'sana ne lan' diye tepki gösterdiler. Bunun üzerine 'senin bana lan demeye hakkın yok' dedim. Kardeşimi polisin elinden aldım. Hemen silahını çekip mermiyi ağzına verdi, ardından telsizden polise saldırı var anonsu yaptılar. 155'i aradım ama sürekli meşguldü ve daha sonra avukatımı aradım" dedi.

        "Hamile eşimi ittiler, beni sağlı sollu yumruklarla dövdüler"

        Polis memurlarının 7 aylık eşini itmesine tepki gösterdiğini anlatan Sabri Ç. şöyle devam etti: "Takviye gelen polis kuvvetleri hemen işyerime girdi ve 7 aylık hamile olan eşim polis ile benim arama girmek istedi. Polis eşimi itince sonuçta eşim hamile. Bende 'eşim hamile neden öyle davranıyorsun' dedim. O da 'benim üniformama dokunan herkese aynı şeyi yaparım' dedi. Bütün polisler üstüme çullandı. Bir tanesinin elinde biber gazı vardı sıkacaktı ben o can havliyle 'hamile var' dedim. Allahtan sıkmadılar. Eşime birşey olacak diye çok korktum. Üstüme çullanan polislerin hepsi sağlı sollu bana vurmaya başladılar. 14 yaşındaki küçük kardeşimi de dövüp yere yatırarak kelepçelediler."

        "Eşimin yanında dayak gururuma dokundu"

        Eşimin yanında çok ağır dayak yemesinin gururuna dokunduğunu ifade eden Çelebi, "Karakolda olayları başlatan polis 'erkekmisin hadi erkekliğini burda göster' dedi. Ben de 'siz erkeksiniz' dedim. 5-6 saat karakolda bizi tutup aracı koyarak, arayı bulalım dediler. Polisler ifadelerinde direk bizi suçluyordu. Biz saldırmışız, silahlarını biz çekmişiz, polise vurmuşuz gibi ifadeler vermişler. Polislerin ifadelerini okuduktan sonra biz onlardan şikayetçi olduk. Benim eşim yabancı bu duruma çok alışkın değil. Eşimin yanında çok ağır dayak yedim. Benim gururum kırıldı" diye konuştu.

        "Polise saldırı var dediler, 10 ekip geldi"

        Olay tarihinde 14 yaşında olan M.Ç. ise polislerin motoruyla ayağını ezmesine tepki gösterdiği için şiddet gördüklerini anlatırken şöyle devam etti: "Yunus polisi bizim işyerinin ordan geçiyordu. Bende yürürken motorla ayağımın üzerinden geçti. Ben de 'abi biraz yavaş' dedim. 'Ne diyorsun' dedi, bende 'biraz yavaş olsana abi ayağımı ezdin' dedim. Bir memur motordan inip boğazımı sıktı. Babam geldi. 'O benim oğlum' dedi ve babamı da ittiler. Abim ofisten çıktı. Bir polis memuru silahı belinden çıkartıp mermiyi ağzına verdi. Daha sonra telsizden anons edip 'polise saldırı var' dediler. 10 polis gelmişti, ortalık savaş alanına döndü. Yengem hamileydi yanına gittim. Polisler yengemi itince ağabeyim araya girdi. Polisler ağabeyime saldırdı. Daha sonra o kargaşada 3-4 polis memuru da beni darp etti. Sonra kelepçeleyip götürdüler."

        10 polis ve Çelebi ailesi davalık oldu

        1.5 yıl önce meydana gelen olayın ardından Sabri Çelebi, ailesiyle birlikte 10 polis hakkında, polisler de aile hakkında suç duyurusunda bulundu. Polislerin ifadesinin alınması uzun sürünce dava 1.5 yıl sonra açılabildi. Polisler hakkında "basit yaralama", Sabri Çelebi ve ailesi hakkında ise "polise mukavemet" suçundan geçtiğimiz günlerde dava açıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ