Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 'Alevi değil, vicdan sahibi ol yeter'

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Ankara İl Başkanlığı tarafından verilen iftarda, "Eğer Alevilik Hz. Ali'yi sevmekse, ben dört dörtlük bir Aleviyim. Çünkü Hz. Ali efendimizi çok seviyorum" sözleri üzerine Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, "Sayın Başbakan dört dörtlük bir Alevi olmak yerine iyi bir Başbakan, hak hukuk tanıyan iyi bir yönetici, ayrımcılığı ortadan kaldıran, vicdan sahibi iyi bir insan olmayı hedeflemelidir" diye açıklama yaptı.

        Dernek Başkanı Kenanoğlu yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Hz. Ali'yi çok sevdiğini anlatırken, "Ben onu nasıl sevmem. O nasıl yaşıyorsa, ben de onun gibi yaşamaya gayret ediyorum. Ama ‘Aleviyim' diye ortaya çıkıp, Hz Ali'nin yaşam şeklinden uzak olanlara da söyleyecek hiçbir şeyim yok" dediğini hatırlattı. Aleviler'in İslam inancı, bu inanç içerisinde Hz. Ali inancı, Hz. Ali'ye yükledikleri anlam ve Hz. Ali'nin yaşamı ile ilgili inandıkları Sünnilik de Şiilikten de çok farklı olduğunu anlatan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, "Alevilik kendi inançsal bütünüyle bin yıldan fazladır varlığını sürdürmektedir" dedi. Kenanoğlu, şöyle devam etti:

        "KOMEDİ ÖTESİ VAHİM BİR VAKA"

        "Bir Başbakan'a düşen görev; inançları tanımlamak tariflemek, o inancın mensuplarını kategoriye ayırmak, kendini de o inancın dört dörtlük timsali ilan etmek değildir. Aleviler'in toplumsal talep, inanç özgürlüklerini, gasp edilen haklarını hukuklarını, eşit yurttaşlık haklarını teslim etmenin yolu kendini Alevi ilan etmekten geçmez. Kendini Alevi ilan etmekle yetinmeyen Başbakan'ın Alevilerle dalga geçer tarzda kendisini dört dörtlük Alevi ilan etmesi de komedi ötesi vahim bir vakadır."

        Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, bir taraftan "Alevi açılımı" derken, diğer taraftan kendine uyan Alevilik ve o Aleviliğe uyan dört dörtlük bir Alevi tarifi yapmanın, "Alevi olmak isteyenler bana benzesin" demeye getirmenin Alevi toplumu ile dalga geçmek olduğunu savundu. Kenanoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Alevi toplumuna alay etmeyi bırakıp görevinin gereğini yerine getirmesini isterken Aleviler'in istemlerini şöyle sıraladı:

        "Alevi çalıştayına katılan çok farklı Alevi kesimlerince ortaklaştırılarak Hükumete sunulmuştur. Bunlar; Cem evlerinin ibadethane olarak kabulü. Okullarda Alevi çocuklarına zorunlu Sünnilik eğitimi vermekten vazgeçilmeli. Alevi köylerine cami yapma uygulamasına ve daha evvelce yapılan yerlere İmam atanmasından vazgeçilmeli. Hace Bektaş Dergahı başta olmak üzere Devlet tarafından gasp edilen Alevi ibadethaneleri Alevilere teslim edilmeli. Madımak Oteli, katliamı lanetleyen bir şekilde ibret müzesine dönüştürülmeli. Kamu kurum ve kuruluşlarında Alevilere yönelik negatif ayrımcı tutumlara son verilmeli. Aleviler Demokratik bir ülkede olması gerektiği gibi her türlü alanda eşit haklara sahip olmalıdır. Devlet inançları, ibadetleri ve onların mabetlerini tanımlamaktan, tarif etmekten vazgeçmelidir. Sayın Başbakan dört dörtlük bir Alevi olmak yerine bu talepleri yerine getirerek iyi bir Başbakan, hak hukuk tanıyan iyi bir yönetici, ayrımcılığı ortadan kaldıran, vicdan sahibi iyi bir insan olmayı hedeflemelidir."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ