Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Siyasetçiler 36 dilde oy isteyebilecek

        Siyasi propagandada dil serbestisi düzenlemesi Türkiye’de kaç dilin konuşulduğu tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi. Dil Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Nadir Engin Uzun, Türkiye’de 36 farklı dilin konuşulduğunu ancak rakamların güncellenmesi gerektiğini söyledi.

        Demokratikleşme paketindeki, “Türkçe dışındaki dillerde de siyasi propaganda yapılabileceğine” ilişkin düzenlemeyle adaylar artık yalnızca Türkçe konuşmayacak. Siyasetçiler bundan böyle seçmenden Bilecik, Eskişehir, Samsun, Amasya, Tokat ve Düzce’de Abhazca;Mardin, Siirt’te Arapça; İstanbul, Hatay, Diyarbakır ve Kars’- ta ise Ermenice destek isteyebilecek. Bölge halklarıyla kendi dillerinden konuşma fırsatı bulacak. Bazı kaynaklara göre, Türkiye’de Abhazca, Adigece, Arapça, Arnavutça, Avarca, Azerice, Boşnakça, Pomakça, Bulgarca, Romani, Domani, Ermenice, Gagavuzca, Gürcüce, Hemşince, Hertevince, Kabardeyce, Kazakça, Kırgızca, KırımTürkçesi (Balkan Tatarcası), Kumukça, Kürtçe, Yahudi İspanyolcası, Ladino, Lazca, Osetçe, Özbekçe, Pontusça (Trabzon Rumcası), Yunanca, Süryanice, Tatarca, Türkçe, Türkmence, Uygurca ve Zazaca gibi 36 dil bulunuyor.

        TEHLİKEDEKİ DİLLER

        Dil Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Nadir Engin Uzun, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 36 farklı dil konuşulduğunu ancak rakamların güncellenmesi gerektiğini söyledi. Uzun Türkiye’de konuşulan dillerle ilgili en derli toplu bilgilere “SIL International” adlı uluslararası dilbilimenstitüsü tarafından yayınlanan kaynaklarda, özellikle de “www.ethnologue.com” internet sayfasında yer verildiğini söyledi. Türkiye’de konuşulan dillerin, uzun yıllardır yerel konuşulan diller ve son dönemde göçler nedeniyle konuşulmaya başlanan diller olarak ikiye ayrılabileceğini belirten Uzun yerel dillere Arapça, Ermenice, Kürtçe, ikinci gruba ise Sırpça, Bulgarca, Arnavutça, Kırımca’yı örnek verdi. Güncel rakamlara ulaşılabilmesi için kapsamlı bir çalışma gerektiğini belirten Uzun, DilbilimDerneği olarak 2015 yılında “Tehlikedeki Diller Çalıştayı” yapacaklarını aktardı.

        Uzun ayrıntıları da verdi

        *Ethnologue’a göre Türkiye’de Türkçe dışında en çok konuşulan dil, Kürtçe. Türkiye’nin pek çok ilinde konuşulan Kürtçe, bir Hint-Avrupa dili.

        *Arapça, Türkiye’de konuşulan diller arasında önemli bir yer tutmak ta dır. Bu gün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Hertevince, Arapça ile akraba olan bir Sami dilidir.

        *Pontus Rumcası (Pontic) Yunanistan’da konuşulan Yunanca’ya göre çok farklılaşmış bir dildir.

        *(Türkiye’de konuşulan diller arasında çok sayıda Türk dili bulunduğunu belirterek) Bunlar Tatarca, Kırım Tatarcası, Uygurca, Özbekçe, Azerice, Gagavuzca, Kazakça, Kırgızca gibi dillerdir. Kapadokya Yunancası, bir Kafkas dili olan Ubıhça ve bir Süryani dili olan Mlahsö Türkiye’de artık konuşucusu olmayan ölü dillerdir.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ