Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mustafa Balbay, Mustafa Balbay'a tahliye, Mustafa Balbay tahliye ediliyor, mahkemeden mustafa balbay kararı, Mustafa Balbay tahliye, Balbay tahliye

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından 4 yıl 277 gündür tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesine karar verdi.

        Balbay'ın tahliye kararı sonrası bazı partililer gözyaşı dökerken baba evinde de sevinç yaşandı. Yurtdışına çıkış yasağı getirilen Balbay bugün Meclis'te yemin edecek.

        İŞTE BALBAY'IN İLK SÖZLERİ:

        Özgürlüğe merhaba diyorum, bir girdim bin çıkıyorum. Bugün Meclis'te yemin edeceğim. İçinden geçtiğimiz süreç, bir sünger çekelim, her şeyi unutalım diyeceğim bir süreç değil. Ama kin güdülecek bir süreç de değil. Ben bu ülkenin bütünlüğüne, Atatürk Cumhuriyeti'nin değerlerine inanan herkese karşı ilk sözüm şudur, "Gelin hep birlikte olalım" ilk sözüm budur.

        BUGÜN YEMİN EDECEK

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi , Balbay'ın bugün TBMM'de bütçe görüşmeleri öncesinde yemin edeceğini söyledi.

        Balbay'ın tahliye kararı, cezaevi önünde bekleyen CHP'liler tarafından sevinçle karşılandı. Davuz-zurna eşliğinde halay çekenlerin yanısıra bazı partililerin ise sevinç gözyaşları döktüğü görüldü.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin, tutukluluğunun makul süreyi aştığı ve seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuruyu haklı bularak, 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmettiği Balbay'ın tahliye talebini görüştü.

        TAHLİYE KARARINDAN SONRA MUSTAFA BALBAY'IN İLK FOTOĞRAFI!

        İŞTE MUSTAFA BALBAY'IN TAHLİYE KARARI

        MUSTAFA BALBAY'IN BABA EVİNDE SEVİNÇ

        Nazilli Yıldıztepe Mahallesi'ndeki evlerinde yaşayan anne Melek ve baba Fevzi Balbay'ın, Anayasa Mahkemesinin CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal hakkında "uzun süre tutuklu kalmasıyla milletin temsil yetkisinin ölçüsüzce ihlal edildiği" yönünde aldığı kararın ardından oğullarının tahliye edileceği yönündeki beklentisi mutlu sona erdi.

        Mahkeme heyeti, yapılan değerlendirme sonucu Balbay'ın tahliyesine karar vererek, başka suçtan tutuklu veya hükümlü olmadığı takdirde derhal salıverilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasını kararlaştırdı. Balbay hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbirinin uygulanmasına da hükmedildi.

        GÜN BOYU NELER YAŞANDI?

        Ergenekon Davası’nda tahliye talebi değerlendirilen Mustafa Balbay için savcı tahliye talep etmiş, karar, Balbay'ın Twitter adresinden duyurulmuştu.

        Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın yaptıkları bireysel başvuruyla ilgili kararın gerekçesi üzerindeki taslak çalışmalarını tamamladı. Yapılacak düzeltmelerin ardından gerekçeli karar yarın öğleden sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek.

        34 yıl 8 ay hapis cezası alan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın avukatlarının Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçtiğimiz hafta verdikleri dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal hakkında tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali iddiasıyla yapılan başvuruyu haklı bularak, Balbay'a 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmettiği hatırlatıldı. Dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine Balbay'ın tahliye edilmesi istendi. Ancak geçen hafta mahkemeden karar çıkmadı.

        Balbay'ın avukatları Ulaş Özkan ve Oktay Yılmaz, karar için bugün yine mahkeme heyeti ile görüşmek üzere Silivri'ye gitti.

        Ergenekon davasına bakan savcı, Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdi.

        Savcının tahliye talebi yönündeki mütalaası da Mustafa Balbay'ın Twitter hesabından şu sözlerle duyuruldu:

        ''Avukatlarımız tarafından edinilen bilgiye göre Ergenekon davasına bakan savcı Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesini istedi.Mahkemenin mütalaa yönünde tahliye kararı vermesini bekliyoruz. Umarım güzel haberi bugün sizlerle paylaşacağız.''

        Balbay'ın avukatları tarafından saat 12.35'te atılan bilgilendirme tweetinde ''Öğleden önce karar çıkması beklenmiyor, öğle arası verildi'' denildi.

        Balbay'ın Twitter adresinden saat 14.00'de paylaşılan mesajda ''Öğle arasının ardından avukatımız mahkeme kalemine son durumu öğrenmek için gitti, verilmiş bir karar olmadığı bildirildi'' ifadeleri kullanıldı.

        MUSTAFA BALBAY: KENDİMİ BİR ATLET GİBİ HİSSEDİYORUM

        Mahkemenin kararı açıklanmadan önce Mustafa Balbay da Twitter hesabı aracılığıyla duygularını paylaştı.

        Balbay şunları yazdı:

        ''Anayasa Mahkemesi kararı herşeye rağmen iç hukuk yollarını zorlamak gerektiğini gösterdi.

        Vicdanım çok rahat, yerel mahkemenin kararını tüm Türkiye ile birlikte bekliyorum.

        Kendimi, yarışın başlangıç işaretini verilmesini sabırsızlıkla bekleyen bir atlet gibi hissediyorum.''

        CHP'LİLER CEZAEVİ ÖNÜNDE MUSTAFA BALBAY'I BEKLEDİ

        Mustafa Balbay için bir grup CHP'li Sincan E Tipi Kapalı Cezaevi önünde bekledi. Balbay'ın tahliye kararı, cezaevi önünde bekleyen CHP'liler tarafından sevinçle karşılandı. Davuz-zurna eşliğinde halay çekenlerin yanısıra bazı partililerin ise sevinç gözyaşları döktüğü görüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ